Пређи на садржај

Пређи на садржај

Десет губаваца излечено у току Исусовог последњег путовања у Јерусалим

Десет губаваца излечено у току Исусовог последњег путовања у Јерусалим

Поглавље 92

Десет губаваца излечено у току Исусовог последњег путовања у Јерусалим

ИСУС осујећује настојања санхедрина да га убију тако што напушта Јерусалим и путује у град Ефрајим, вероватно само око 24 километра североисточно од Јерусалима. Ту остаје са својим ученицима, далеко од непријатеља.

Али, приближава се време Пасхе 33. н. е., и убрзо је Исус поново у покрету. Он путује кроз Самарију и горе према Галилеји. То је његова последња посета том подручју пре своје смрти. Док је у Галилеји, вероватно се он и његови ученици придружују другима који су на путу за Јерусалим на прославу Пасхе. Крећу путем кроз подручје Переје, источно од реке Јордан.

На почетку путовања, док Исус улази у село у Самарији или Галилеји, среће га десет људи који имају губу. Та ужасна болест постепено нагриза делове тела — прсте на рукама и ногама, уши, нос и усне. Да би се други заштитили од инфекције, Божји закон с обзиром на губавце каже: ”Треба покрити своју горњу усну и викати: ’Нечист, нечист!‘ Све дане док је пошаст на њему биће нечист... Треба пребивати одвојено.“

Десет губаваца придржавају се ограничења Закона и остају на удаљености од Исуса. Ипак, они вичу јаким гласом: ”Исусе, Учитељу, смилуј се над нама!“

Видећи их у позадини, Исус заповеда: ”Идите, покажите се свештеницима.“ Исус то каже јер је Божји закон овластио свештенике да прогласе излеченим губавце који су се опоравили од своје болести. На тај начин су такви постизали одобрење да опет заједно живе са здравим људима.

Десет губаваца имају поверења у Исусову чудотворну моћ. Зато се журе да виде свештенике, иако још увек нису били излечени. Док су на путу, њихова вера у Исуса је награђена. Почињу гледати и осећати своје обновљено здравље!

Девет очишћених губаваца наставља свој пут, али се један, Самарићанин, враћа да потражи Исуса. Зашто? Зато што је врло захвалан за оно што му се догодило. Хвали Бога јаким гласом и, кад пронађе Исуса, пада пред његове ноге и захваљује му.

Одговарајући Исус каже: ”Зар их није било очишћено десет? Где је, дакле, девет осталих? Зар се није нашао нико да се врати и да̂ славу Богу осим овог човека из другог народа?“

Затим каже Самарићанину: ”Устани и иди; твоја те вера оздравила.“

Док читамо како је Исус излечио десет губаваца, требало би да узмемо к срцу поуку која је укључена у његово питање: ”Где је, дакле, девет осталих?“ Незахвалност коју су показала деветорица озбиљан је пропуст. Хоћемо ли се и ми, као Самарићанин, показати захвални за ствари које примамо од Бога, укључујући поуздано обећање вечног живота у Божјем праведном новом свету? Јован 11:54, 55; Лука 17:11-19; 3. Мојсијева 13:16, 17, 45, 46; Откривење 21:3, 4.

▪ Како Исус осујећује покушаје да га убију?

▪ Где Исус надаље путује, и које је његово одредиште?

▪ Зашто губавци остају на одстојању, и зашто им Исус говори да иду свештеницима?

▪ Коју поуку треба да извучемо из овог искуства?