Пређи на садржај

Пређи на садржај

Зашто је Исус дошао на Земљу

Зашто је Исус дошао на Земљу

Поглавље 24

Зашто је Исус дошао на Земљу

ИСУС је веома запослен у дану у ком борави у Кафарнауму са своја четири ученика, а на крају му људи из Кафарнаума доносе своје болесне да их излечи. Нема времена за приватан живот.

Сада је рано јутро следећег дана. Док је још мрак, Исус устаје и излази сам из куће. Одлази на усамљено место где ће насамо моћи да се моли свом Оцу. Али, није био дуго сам. Кад Петар и остали виде да га нема, излазе да га потраже.

Кад нађу Исуса, Петар каже: ”Сви те траже.“ Људи из Кафарнаума желе да Исус остане с њима. Заиста цене оно што је он учинио за њих! Али, да ли је Исус дошао на Земљу у првом реду зато да врши таква чудесна излечења? Шта он каже о томе?

Према једном библијском извештају, Исус одговара својим ученицима: ”Идемо негде другде, у оближња места, да и тамо проповедам; јер сам зато изашао.“ Иако људи наговарају Исуса да остане, он им каже: ”И другим градовима морам да објавим добру вест о Божјем краљевству, јер сам за то послат.“

Да, Исус је дошао на Земљу посебно због тога да проповеда о Божјем Краљевству, које ће оправдати име његовог Оца и трајно излечити све људске болести. Међутим, да би доказао да га је Бог послао, Исус врши чудесна излечења. На исти начин је Мојсије, вековима пре, чинио чуда да би потврдио своје препоруке као Божји слуга.

Кад Исус напушта Кафарнаум и одлази да проповеда другим градовима, четворица његових ученика одлазе с њим. Та четворица су Петар и његов брат Андрија, и Јован и његов брат Јаков. Сетићеш се да су само недељу дана раније та четворица позвана да буду Исусови први путујући сарадници.

Исусов проповеднички пут по Галилеји са четворицом ученика има диван успех! Уствари, извештај о његовој активности се шири чак до Сирије. Велика мноштва људи из Галилеје, Јудеје и с друге стране реке Јордана следе Исуса и његове ученике. Марко 1:35-39; Лука 4:42, 43; Матеј 4:23-25; 2. Мојсијева 4:1-9, 30, 31.

▪ Шта се догађа ујутро после дана у ком је Исус био јако запослен у Кафарнауму?

▪ Зашто је Исус послат на Земљу, и којој сврси служе његова чуда?

▪ Ко одлази с Исусом на његов проповеднички пут по Галилеји, и каква је реакција на Исусово деловање?