Пређи на садржај

Пређи на садржај

Здесна Богу

Здесна Богу

Поглавље 132

Здесна Богу

ИЗЛИВАЊЕ светог духа на Пентекост је доказ да је Исус стигао натраг на небо. Визија додељена недуго затим ученику Стефану, такође доказује да је стигао тамо. Непосредно пре него што је каменован за своје верно сведочење, Стефан узвикује: ”Гле! Видим отворена небеса и Сина човечијег где стоји здесна Богу.“

Док је здесна Богу, Исус чека заповест од свог Оца: ”Подвргавај усред својих непријатеља.“ Али шта Исус у међувремену ради, док не предузме акцију против својих непријатеља? Он влада, или господари, над својим помазаним ученицима, водећи их у њиховој проповедничкој активности и припремајући их да кроз ускрсење постану сукраљеви с њим у Краљевству његовог Оца.

На пример, Исус изабира Савла (касније боље познатог по свом римском имену Павле) да предводи дело стварања ученика у другим земљама. Савле је реван за Божји закон, али је заведен од јеврејских религиозних вођа. Као резултат, Савле не само да одобрава Стефаново убиство, већ иде у Дамаск са овлашћењем првосвештеника Кајафе да доведе натраг у Јерусалим ухваћене све људе и жене које тамо нађе као следбенике Исуса. Међутим, док је Савле на путу, изненада око њега забљешти сјајна светлост и он пада на земљу.

”Савле, Савле, зашто ме прогониш?“ пита глас из невидљивог извора. ”Ко си ти, Господе?“ пита Савле.

”Ја сам Исус, кога ти прогониш“, долази одговор.

Савлу, који је ослепљен чудотворном светлошћу, Исус је рекао да уђе у Дамаск и чека упутства. Затим се Исус у визији појављује Ананији, једном од својих ученика. С обзиром на Савла, Исус каже Ананији: ”Овај човек ми је изабрана посуда, да носи моје име народима, а тако и краљевима и Израеловим синовима.“

Заиста, уз Исусову помоћ, Савле (сада познат као Павле) и други еванђелисти имају огроман успех у свом делу проповедања и поучавања. Уствари, око 25 година након што му се Исус појавио на путу за Дамаск, Павле пише да је ”добра вест“ ”проповедана у свем створењу које је под небом“.

Након протицања многих даљњих година, Исус пружа серију визија свом вољеном апостолу Јовану. Помоћу тих визија које Јован описује у библијској књизи Откривење, он уствари живи да види Исусов повратак у краљевској сили. Јован каже да је ”надахнућем“ пренесен напред у време ’Господовог дана‘. Шта је тај ”дан“?

Пажљиво проучавање библијских пророчанстава, укључујући и Исусово пророчанство с обзиром на последње дане, открива да је ”Господов дан“ започео у историјској 1914. години, да, унутар овог нараштаја! Тако се 1914. Исус невидљиво вратио, без јавног поздрава. Само његове верне слуге били су свесни његовог повратка. Те године је Јехова Исусу издао заповест да подвргава усред својих непријатеља!

Послушан наредби свог Оца, Исус је очистио небеса од Сатане и његових демона, збацивши их доле на Земљу. Након што види тај догађај у визији, Јован чује небески глас који објављује: ”Сада је наступило спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт Христа његовог!“ Да, 1914. Христ је почео да влада као Краљ!

Како је то добра вест за обожаваоце Јехове на небу! Они су подстакнути: ”Радујте се небеса и ви који пребивате на њима!“ Али, какво је стање за оне на Земљи? ”Јао земљи и мору“, наставља глас с неба, ”јер је Ђаво сишао к вама с великим гневом, знајући да има мало времена.“

Ми смо сада управо у том кратком временском раздобљу. Људи се данас раздвајају, било да уђу у Божји нови свет или да их задеси уништење. Истина је, данас је твој удес одређен начином на који се одазиваш доброј вести о Божјем Краљевству која је проповедана широм света под Христовим вођством.

Када буде завршено раздвајање људи, Исус Христ ће служити као Божји Посланик да очисти Земљу од целокупног Сатаниног система ствари и оних који га подупиру. Исус ће извршити то уклањање свега зла у рату који је у Библији назван Хар-Магедон, или Армагедон. Након тога ће Исус, највећа Особа у свемиру до самог Јехове Бога, ухватити Сатану и његове демоне и свезати их за хиљаду година у ’бездану‘, то јест, стању неактивности сличне смрти. Дела 7:55-60; 8:1-3; 9:1-19; 16:6-10; Псалам 110:1, 2; Хебрејима 10:12, 13; 1. Петрова 3:22; Лука 22:28-30; Колошанима 1:13, 23; Откривење 1:1, 10; 12:7-12; 16:14-16; 20:1-3; Матеј 24:14; 25:31-33.

▪ Где се Исус налази после свог узашашћа на небо, и шта он чека?

▪ Над ким Исус влада после узашашћа на небо, и како се његова власт манифестује?

▪ Када почиње ”Господов дан“, и шта се догађа на његовом почетку?

▪ Које дело раздвајања које се данас врши утиче на сваког од нас лично, и на темељу чега се раздвајање одвија?

▪ Када дело раздвајања буде довршено, који ће догађаји уследити?