Пређи на садржај

Пређи на садржај

Извор среће

Извор среће

Поглавље 75

Извор среће

ТОКОМ своје службе у Галилеји Исус је чинио чуда, а сада то понавља у Јудеји. На пример, из једног човека изгони демона који га је спречавао да говори. Мноштво је задивљено, али критичари постављају исте замерке као и у Галилеји. ”Он изгони демоне помоћу Белзебуба, владара демона“, тврде они. Други од Исуса желе више доказа о његовом идентитету и покушавају да га искушају тражећи знак с неба.

Знајући шта мисле, Исус даје исти одговор својим критичарима у Јудеји какав је дао и у Галилеји. Примећује да ће свако краљевство које се у себи раздели пропасти. ”Дакле“, пита он, ”ако је и Сатана у себи раздељен, како ће опстати његово краљевство?“ Показује у каквој се опасној ситуацији налазе његови критичари, јер каже: ”Ако ја помоћу прста Божјег изгоним демоне, Божје краљевство вас је заиста достигло.“

Они који посматрају Исусова чуда треба на њих да реагују на исти начин као и они који су пре много векова видели како Мојсије чини чуда. Они су узвикнули: ”То је прст Божји!“ Исто тако, ”прст Божји“ је био тај који је урезао Десет заповести на камене плоче. А ”прст Божји“ — његов свети дух, односно активна снага — је оно што омогућава Исусу да истера демоне и излечи болесне. Према томе, Караљевство Божје је заиста достигло те критичаре, јер је Исус, постављени краљ тог Краљевства, управо тамо међу њима.

Исус затим даје поређење о томе како је његова способност да истерује демоне доказ његове моћи над Сатаном, као кад јаки човек долази и савлада добро наоружаног човека који чува свој дворац. Он такође понаваља поређење које је испричао у Галилеји о нечистом духу који напушта човека, али кад човек не испуни празнину добрим стварима дух се враћа заједно са седам других, и стање тог човека постаје горе него пре.

Док слуша те поуке, једна жена у мноштву подстакнута је да гласно узвикне: ”Срећна је материца која те је носила и прса која си сисао.“ Пошто је жеља сваке Израелке да буде мајка пророка, а посебно Месије, разумљиво је зашто је та жена то рекла. Очигледно је сматрала да би Марија могла бити посебно срећна јер је била Исусова мајка.

Међутим, Исус брзо исправља ту жену с обзиром на прави извор среће. ”Не“, одговара он, ”него: Срећни су они који слушају реч Божју и држе је!“ Исус никад није дао до знања да би његовој мајци Марији требало придавати посебну част. Уместо тога, показао је да се права срећа налази у томе да се буде верни Божји слуга, а не у неким телесним везама или достигнућима.

Као што је то учинио и у Галилеји, Исус и овде, у Јудеји, прекорава људе што траже знак с неба. Он им каже да им се неће дати никакав знак осим знака Јоне. Јона је постао знак и по томе што је три дана био у риби и по томе што је храбро проповедао, што је довело до тога да је Нинива била подстакнута да се покаје. ”Али, гледајте!“ каже Исус, ”овде је нешто више од Јоне.“ Слично се и краљица од Сабе дивила Соломоновој мудрости. ”Али, гледајте!“ такође каже Исус, ”овде је нешто веће од Соломона.“

Исус објашњава да неко, кад упали светиљку, не ставља је у подрум или под корпу, него на постоље, тако да људи могу видети светлост. Он вероватно даје на знање да се поучавање и чињење чуда пред тим тврдокорним особама може упоредити са скривањем светла светиљке. Очи таквих посматрача нису чисте, једноставне, односно нису усмерене у једном правцу, тако да намеравана сврха његових чуда није постигнута.

Исус је управо истерао једног демона и проузрочио да неми човек проговори. То би требало да подстакне људе чије су очи једноставне, односно усмерене у једном правцу, да славе тај величанствени празник и објављују добру вест! Међутим, с тим критичарима није тако. Зато Исус закључује: ”Буди, стога, будан. Можда је светло које је у теби тама. Према томе, ако ти је цело тело светло и ниједан његов део није таман, цело ће ти бити светло, као кад ти светиљка даје светло својим зрацима.“ Лука 11:14-36; 2. Мојсијева 8:18, 19; 31:18; Матеј 12:22, 28.

▪ Каква је реакција на Исусово излечење човека?

▪ Шта је ”прст Божји“, и како је Божје Краљевство достигло Исусове слушаоце?

▪ Који је извор праве среће?

▪ Како неко може имати једноставно око?