Пређи на садржај

Пређи на садржај

Издаја и хватање

Издаја и хватање

Поглавље 118

Издаја и хватање

ДОСТА иза поноћи Јуда води велико мноштво војника, главара свештеничких, фарисеја и других у Гетсемански врт. Свештеници су се сложили да Јуди плате 30 сребрника да изда Исуса.

Раније, кад је Јуда отпуштен са Пасхалне вечере, очигледно је отишао директно код свештеничких главара. Они су сместа сакупили своје службенике, као и чету војника. Јуда их вероватно прво води до места где су Исус и његови апостоли славили Пасху. Откривши да су отишли, велико мноштво узима оружје и, носећи светиљке и бакље, прати Јуду ван Јерусалима и преко долине Кедрон.

Док Јуда води поворку уз Маслинску гору, он је сигуран да зна где да пронађе Исуса. Током прошле недеље, док су Исус и апостоли путовали амо-тамо између Бетаније и Јерусалима, често су се заустављали у Гетсеманском врту да се одморе и разговарају. Али, како ће војници сада открити Исуса, будући да је он сакривен у тами између стабала маслина? Можда га никад пре нису видели. Зато Јуда пружа знак, говорећи: ”Онај кога пољубим, то је он; ухватите га и одведите га неозлеђеног.“

Јуда води велико мноштво у врт, угледа Исуса са његовим апостолима, и долази право до њега. ”Добар дан, Раби!“ каже он и пољуби га врло благо.

”Пријатељу, у коју сврху си ту?“ узвраћа Исус. Затим, одговарајући на своје питање, он каже: ”Јудо, издајеш ли Сина човечијега пољупцем?“ Али, доста о његовом издајнику! Исус ступа напред у светлост горућих бакљи и светиљки и пита: ”Кога тражите?“

”Исуса Назарећанина“, стиже одговор.

”Ја сам“, одговара Исус док храбро стоји пред свима. Задивљени његовом смелошћу, и не знајући шта да очекују, људи се повлаче и падају на земљу.

”Рекао сам вам да сам то ја“, мирно наставља Исус. ”Ако, дакле, мене тражите, пустите ове.“ Мало пре у горњој соби, Исус је у молитви рекао свом Оцу да је сачувао своје верне апостоле и да се ниједан од њих није изгубио ”осим сина уништења“. Зато, да би се његова реч могла испунити, он моли да његове следбенике пусте да иду.

Кад се војници поново саберу, устану и почну да везују Исуса, апостоли схвате шта се догађа. ”Господе, хоћемо ли ударити мачем?“ питају они. Пре него што Исус одговори, Петар, држећи један од два мача које су апостоли понели, напада Малха, роба првосвештеника. Петров замах промашује његову главу али одсеца његово десно уво.

”Оканите се тога“, каже Исус кад се умеша. Додирујући Малхово уво, он излечи рану. Затим даје важну поуку, заповедајући Петру: ”Врати свој мач на место његово, јер ће сви који се мача хватају од мача и погинути. Зар мислиш да ја не могу замолити свог Оца да ми сада пошаље више од дванаест легија анђела?“

Исус је спреман да га ухвате, јер објашњава: ”Како би се у том случају испунило Писмо да се тако мора догодити?“ А затим додаје: ”Чашу коју ми је Отац дао зар да нипошто не пијем?“ Он је у потпуној сагласности са Божјом вољом за њега!

Затим се Исус обраћа мноштву. ”Зар сте с мачевима и тољагама изашли као на разбојника да ме ухватите?“ пита он. ”Дан за даном седео сам у храму учећи, а ипак ме нисте ухватили. Али све се ово догодило да се испуни Писмо пророка.“

На то чета војника и војни заповедник и јеврејски службеници зграбе Исуса и свежу га. Видећи то, апостоли напуштају Исуса и беже. Међутим, младић — вероватно је то ученик Марко — остаје међу мноштвом. Можда је он био у кући где је Исус славио Пасху и после тога следио мноштво до овог места. Сада је, међутим, препознат и покушавају да га ухвате. Али, он оставља за собом своју ланену хаљину и бежи. Матеј 26:47-56; Марко 14:43-52; Лука 22:47-53; Јован 17:12; 18:3-12.

▪ Зашто је Јуда сигуран да ће наћи Исуса у Гетсеманском врту?

▪ Како Исус показује бригу за своје апостоле?

▪ Коју акцију предузима Петар у Исусову одбрану, али шта о томе Исус каже Петру?

▪ Како Исус открива да је у потпуној сагласности са Божјом вољом за њега?

▪ Када апостоли напуштају Исуса, и шта му се догађа?