Пређи на садржај

Пређи на садржај

Излечење човека слепог од рођења

Излечење човека слепог од рођења

Поглавље 70

Излечење човека слепог од рођења

КАД Јевреји покушавају да каменују Исуса, он нипошто не напушта Јерусалим. Касније, на Сабат, он са својим ученицима хода градом и они опазе човека који је слеп од рођења. Ученици питају Исуса: ”Раби, ко је сагрешио“, ”овај човек или његови родитељи, те се родио слеп?“

Можда ученици, попут неких рабина, верују да особа може сагрешити у мајчиној утроби. Али, Исус одговара: ”Није сагрешио ни овај човек ни његови родитељи, него је то било зато да се у његовом случају покажу дела Божја.“ Слепило тог човека није последица неке посебне грешке или греха који су починили било он или његови родитељи. Због греха првог човека, Адама, сви су људи несавршени и зато су подложни таквим недостацима као што је слепило од рођења. Овај недостатак код тог човека сада пружа Исусу могућност да покаже дела Божја.

Исус наглашава хитност вршења тих дела. ”Морам чинити дела онога који ме је послао док је дан“, каже он. ”Ноћ долази кад нико не може радити. Док сам на свету, светло сам света.“ Ускоро ће смрт бацити Исуса у таму гроба где више ништа не може учинити. У међувремену он је извор просвећења света.

Рекавши ове речи, Исус пљуне на тло и пљувачком начини нешто блата. Ставља блато на очи слепом и каже: ”Иди, опери се у језерцету Силоаму.“ Човек послуша, и кад то учини прогледа! Како се само на повратку радује, јер први пут у животу може видети!

Суседи и други који га познају задивљени су. ”Није ли то човек који је пре седео и просио?“, питају. ”То је он“, одговарају неки. Али, други то не могу веровати: ”Нипошто, него му је сличан.“ Али, човек каже: ”Ја сам то.“

”Како су ти се, дакле отвориле очи“, људи желе знати.

”Човек по имену Исус начинио је блато и намазао ми га на очи и рекао ми: ’Иди на Силоам и опери се.‘ Нато сам ја отишао и опрао се и задобио вид.“

”Где је тај човек?“ питају они.

”Не знам“, одговара он.

Људи сада воде некадашњег слепца својим верским вођама, фарисејима. И ови га питају како је задобио вид. ”Ставио ми је блато на очи, и опрао сам се и видим“, објашњава човек.

Фарисеји би сигурно требало да се радују заједно са излеченим просјаком! Али, уместо тога они оптужују Исуса: ”Није тај човек од Бога“, тврде они. Зашто то кажу? ”Јер не држи Сабат.“ Други фарисеји се, пак, питају: ”Како може човек који је грешник чинити такве знакове?“ Дакле, међу њима је раздор.

Зато они питају човека: ”Шта ти кажеш о њему, будући да ти је отворио очи?“

”Он је пророк“, одговара човек.

Фарисеји не желе веровати. Уверени су да између тог човека и Исуса постоји неки тајни договор да би преварили народ. Зато, да би разрешили то питање, позивају просјакове родитеље како би их испитали. Јован 8:59; 9:1-18.

▪ Шта је одговорно за човеково слепило, а шта није?

▪ Шта је ноћ кад нико не може радити?

▪ Кад је човек излечен, каква је реакција оних који га познају?

▪ Како су фарисеји раздељени због човековог излечења?