Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исупуњење Исаијиног пророчанства

Исупуњење Исаијиног пророчанства

Поглавље 33

Исупуњење Исаијиног пророчанства

КАД Исус сазнаје да фарисеји и следбеници странке Ирода намеравају да га убију, он се са својим ученицима повлачи на Галилејско море. Ту се к њему стичу велика мноштва из целе Палестине и изван њених граница. Он лечи многе, тако да се сви са тешким болестима гурају к њему да би га додирнули.

Пошто су мноштва тако велика, Исус каже својим ученицима да стално у служби имају чамац. Одмицањем од обале, он се чува од мноштва које притиска са свих страна. Сад је у могућности да их са чамца поучава или да оде на друго подручје уз обалу да би и тамо помогао људима.

Ученик Матеј запажа да Исус својом активношћу испуњава ”што је било речено посредством пророка Исаије“. Матеј затим цитира пророчанство које испуњава Исус, наиме:

”Гле! Слуга мој кога сам изабрао, љубљени мој, кога моја душа признаје! Ставићу на њега свој дух и он ће објаснити народима шта је правда. Неће се он препирати ни гласно викати, и нико неће чути његов глас на широким путевима. Трску пребијену неће он згазити и ланени фитиљ који тиња неће он угасити све док успешно не истера правду. Заиста, у његово ће се име уздати народи.“

Исус је, наравно, вољени слуга кога Бог признаје. Исус показује шта је истинска правда која се замрачује лажном религиозном традицијом. Фарисеји неправедно примењују Божји закон, тако да чак не би помогли болеснику на Сабат! Показујући им Божју правду, Исус ослобађа људе терета неправедних традиција, због чега религиозне вође покушавају да га убију.

Шта значи да се ’неће препирати ни гласно викати, и да нико неће чути његов глас на широким путевима‘? Кад је лечио људе, Исус их је ”строго опоменуо да га не објављују“. Он не жели да га бучно разглашују на улицама, нити да се изврнути извештаји преносе од уста до уста.

Исто тако, Исус преноси своју поруку онима који су као пребијена трска, коју су пресавили и изгазили ногама. Они су као фитиљ који још једва тиња. Исус не гази пребијену трску, нити гаси фитиљ који трепери и дими. Уместо тога, он с пажњом и љубављу умешно подиже кротке. Заиста, Исус је онај у ког се народи могу уздати! Матеј 12:15-21; Марко 3:7-12; Исаија 42:1-4.

▪ Како Исус јасно показује правду, не препирући се и не подижући глас на широким улицама?

▪ Ко је као пребијена трска и фитиљ који тиња, и како Исус поступа с њима?