Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исусово рођење — где и када?

Исусово рођење — где и када?

Поглавље 5

Исусово рођење — где и када?

ВЛАДАР Римског Царства, Цезар Август, издао је закон по коме се свако морао вратити у своје родно место да би био пописан. Зато је Јосиф пошао у своје родно место, град Бетлехем.

У Бетлехему се налази много људи који треба да се попишу, и једино преноћиште које Јосиф и Марија могу да пронађу је у некој штали. Ту, где се држе магарци и друге животиње, рођен је Исус. Марија га умотава у повоје од тканине и ставља га у јасле, место где се ставља храна животињама.

Сигурно је било Божје вођство да је Цезар Август издао свој закон о попису становништва. То је омогућило да се Исус роди у Бетлехему, граду који је у Библији давно пре проречен као родни град обећаног Владара.

Колико је само значајна та ноћ? Вани на пољима је групу пастира обасјало жарко светло. То је Јеховина слава! Јеховин анђео им каже: ”Не бојте се, јер гле! Објављујем вам добру вест велике радости коју ће имати сви људи, јер вам се данас у Давидовом граду родио Спаситељ, који је Христ Господ. А ово вам је знак: наћи ћете новорођенче повијено где лежи у јаслама.“ Изненада се појављује још много анђела који певају: ”Слава Богу горе на висинама, а на земљи мир међу људима добре воље.“

Када анђели оду, пастири говоре један другоме: ”Идемо свакако право у Бетлехем да видимо то што се збило и што нам је Јехова објавио.“ Они пожуре и нађу Исуса баш ту где им је анђео рекао да ће бити. Кад пастири испричају шта им је анђео рекао, сви се диве томе. Марија добро пази на све те речи и слаже их у срце.

Многи људи данас верују да је Исус рођен 25. децембра. Међутим, децембар је кишно и хладно раздобље у Бетлехему. Пастири у то доба године не би могли да буду вани на пољима преко ноћи са својим стадима. Исто тако ни римски Цезар вероватно не би тражио да људи, који су већ били непријатељски расположени према њему, крену на дуго путовање по живот опасној хладноћи да би били пописани. Очигледно је Исус био рођен негде почетком јесени те године. Лука 2:1-20; Михеј 5:2.

▪ Зашто Јосиф и Марија путују у Бетлехем?

▪ Која се дивна ствар догађа у ноћи кад се Исус родио?

▪ Како знамо да Исус није рођен 25. децембра?