Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исусов рани породични живот

Исусов рани породични живот

Поглавље 9

Исусов рани породични живот

ГРАД Назарет у ком Исус одраста прилично је безначајан мали град, смештен у брежуљкастој покрајини Галилеји, недалеко од лепе долине Јизраеел.

Кад Јосиф и Марија доносе из Египта вероватно двогодишњег Исуса, он је очигледно Маријино једино дете. Међутим, то није дуго потрајало. Током времена рођени су Јаков, Јосиф, Симон и Јуда, а Марија и Јосиф постали су и родитељи девојчица. Коначно Исус има најмање шесторо млађе браће и сестара.

Исус има и друге рођаке. Већ смо се упознали с његовим старијим братићем Јованом, који живи далеко у Јудеји. Пуно ближе, наиме, такође у Галилеји живи Салома, која је очигледно Маријина сестра. Салома је удата за Зебедеја, а њихови синови су, Јаков и Јован, Исусови братићи. Није нам познато да ли се Исус, док одраста, дружи с тим дечацима, али они постају његови блиски другови.

Јосиф мора напорно радити да би прехранио своју растућу породицу. Он је тесар. Јосиф одгаја Исуса као свог сина, зато Исуса називају ’тесарев син‘. Јосиф поучава Исуса тесарском занату, а он се показује као добар ученик. Зато људи касније говоре за Исуса: ”Ово је тесар.“

Обожавање Јехове има централно место у животу Јосифове породице. Поступајући у складу са Божјим законом, Јосиф и Марија посредују својој деци духовну поуку, ’кад седе у кући својој, кад иду путем, кад лежу и устају‘. У Назарету се налази синагога, и Јосиф сигурно редовно води тамо своју породицу у сврху обожавања. Али, несумњиво највећу радост за њих представља редовно путовање у Јеховин храм у Јерусалиму. Матеј 13:55, 56; 27:56; Марко 15:40; 6:3; 5. Мојсијева 6:6-9.

▪ Колико најмање млађе браће и сестара има Исус, и како се зову?

▪ Ко су три позната Исусова братића.

▪ Којим се световним запослењем касније бави Исус, и зашто?

▪ Коју важну поуку посредује Јосиф својој породици?