Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус и астролози

Исус и астролози

Поглавље 7

Исус и астролози

СА ИСТОКА се приближавају неки мужеви. То су астролози — људи који тврде да могу да тумаче кретање звезда. У својој домовини на Истоку видели су нову звезду, па су је следили стотине километара, све до Јерусалима.

Кад астролози стигну у Јерусалим, питају: ”Где је онај који је рођен као јеврејски краљ? Јер, видели смо његову звезду док смо били на истоку и дошли смо да му се поклонимо.“

Кад краљ Ирод у Јерусалиму чује ово, врло је узрујан. Позива главаре свештеничке и пита где треба да се роди Христ. Темељећи свој одговор на Писму, они одговарају: ”У Бетлехему.“ Потом Ирод позива астрологе и каже им: ”Идите и пажљиво претражите да нађете дете, а кад га нађете известите ме, како бих и сам могао отићи и поклонити му се.“ Али, Ирод уствари жели да пронађе дете да би га убио!

Након што астролози одлазе, догађа се нешто чудновато. Звезда коју су видели на истоку иде пред њима. То наравно није била обична звезда, него је посебно припремљена да их води. Астролози је следе, све док не стаје над местом где се налазе Јосиф и Марија.

Кад астролози уђу у кућу, налазе Марију с малим дететом, Исусом. Нато се сви поклоне пред њим и ваде из својих торби поклоне од злата, тамјана и мира. Кад касније намеравају да се врате Ироду и кажу му где се налази дете, Бог их у сну упозорава да то не чине. Тако се другим путем враћају натраг у своју земљу.

Шта мислиш, ко се побринуо да се звезда на небу креће тако да води астрологе? Сети се, звезда их није водила директно к Исусу у Бетлехем. Уместо тога, вођени су у Јерусалим, где су се састали с краљем Иродом, који је желео да убије Исуса. То би Ирод и учинио да се Бог није умешао и упозорио астрологе да не кажу Ироду где је Исус. Био је то Божји непријатељ, Сатана Ђаво, који је желео да убије Исуса, а у покушају остварења своје намере послужио се том звездом. Матеј 2:1-12; Михеј 5:2

▪ Шта показује да звезда коју су видели астролози није била обична звезда?

▪ Где се налази Исус кад га проналазе астролози?

▪ Како знамо да се Сатана побринуо за звезду која је водила астрологе?