Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус отклања удовичину тугу

Исус отклања удовичину тугу

Поглавље 37

Исус отклања удовичину тугу

УБРЗО после излечења слуге војног заповедника Исус одлази у Наин, град који се налази око 32 километра југозападно од Кафарнаума. Прате га његови ученици и велико мноштво. Вероватно предвече, они се приближавају предграђу Наина. Овде сусрећу погребну поворку. Носе на укоп мртво тело једног младића.

Положај те мајке је нарочито трагичан, будући да је она удовица, а то је њено једино дете. Кад јој је муж умро, могла је да се утеши тиме што је имала сина. Она је све своје наде, жеље и амбиције полагала у њега. Али, сада више није било никога с ким би се утешила. Велика је њена туга док је људи из града прате на место сахране.

Кад Исус спази жену, срце му је дирнуто њеном великом тугом. Нежно, али и с одлучношћу која даје поуздање, он јој каже: ”Престани да плачеш.“ Његово држање привлачи пажњу мноштва. Кад се приближио и додирнуо носила на којима је положено тело, носачи су стали. Сигурно су се сви питали шта ће он учинити.

Истина је да су они који прате Исуса већ видели како он на чудесан начин лечи многе особе. Али, очигледно још нису никад видели како подиже некога из мртвих. Може ли он то да учини? Обраћајући се мртвом телу, Исус заповеда: ”Младићу, теби кажем: Устани!“ И младић седа! Он почиње да говори и Исус га предаје његовој мајци.

Кад људи виде да је младић заиста жив, почињу да говоре: ”Велики се пророк подигао међу нама.“ Други кажу: ”Бог је обратио пажњу свом народу.“ Вест о том задивљујућем делу брзо се шири по Јудеји и свој околини.

Јован Крститељ је још увек у затвору и жели више да сазна о делима које Исус може да изврши. Његови ученици га извештавају о тим чудима. Каква је Јованова реакција? Лука 7:11-18.

▪ Шта се догађа кад се Исус приближава Наину?

▪ Како је Исус погођен оним што види, и шта он ради?

▪ Како људи реагују на Исусово чудо?