Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус поучава у Јерихону

Исус поучава у Јерихону

Поглавље 99

Исус поучава у Јерихону

УСКОРО Исус и мноштво које путује с њим стижу у Јерихон, град на око дан путовања од Јерусалима. Вероватно Јерихон чине два града. Стари јеврејски град налази се око километар и по од новијег римског града. Док мноштво излази из старог града и приближава се новом, два слепа просјака чују комешање. Један од њих зове се Бартимеј.

Кад је сазнао да пролази Исус, Бартимеј и његов пратилац почињу викати: ”Господе, смилуј нам се, Сине Давидов!“ Кад им мноштво строго каже да ућуте, они вичу још јачим и јачим гласом: ”Господе, смилуј нам се, Сине Давидов!“

Кад чује грају, Исус застаје. Тражи од оних који су са њим да позову оне који тако упорно вичу. Они одлазе до слепих просјака и кажу једном од њих: ”Охрабри се, устани, зове те.“ Неизмерно узбуђен, слепац збаци своју горњу хаљину, скочи на ноге и одлази до Исуса.

”Шта желиш да учиним за тебе?“ пита Исус.

”Господе, да нам се отворе очи“, говоре двојица слепаца.

Покренут милосрђем, Исус додирује њихове очи. Према Марковом извештају, Исус каже једном од њих: ”Иди, твоја те вера оздравила.“ Слепи просјаци сместа виде, и несумњиво обојица почињу да славе Бога. Кад сви људи виде шта се догодило, такође дају славу Богу. Без одлагања, Бартимеј и његов пратилац почињу да следе Исуса.

Док Исус пролази кроз Јерихон, мноштво је огромно. Свако жели видети онога који је излечио слепце. Људи се гурају према Исусу из свих праваца и, као последица, неки га не могу видети ни летимично. Међу таквима је Закхеј, предстојник над порезницима у Јерихону и околини. Он је пренизак да би видео шта се догађа.

Зато Закхеј трчи испред и пење се на мали дуд поред пута којим се креће Исус. Са тог повољног положаја, може имати добар преглед свега. Док се мноштво приближава, Исус позива у правцу дрвета: ”Закхеју, пожури и сиђи, јер данас морам остати у твојој кући.“ Закхеј се с радошћу спушта доле и жури кући да припреми ствари за свог истакнутог посетиоца.

Али, кад људи виде шта се догађа, сви почињу мрмљати. Сматрају да је неприкладно за Исуса да буде гост таквог човека. Закхеј се обогатио непоштеним изнуђивањем новца у свом послу порезника.

Много људи стиже, и кад Исус уђе у Закхејеву кућу, они гунђају: ”С човеком који је грешник отишао је да коначи.“ Али, Исус види у Закхеју могућност покајања. И није се разочарао, јер Закхеј устаје и објављује: ”Гле! Половину свог иметка, Господе, дајем сиромасима, и што сам год коме лажном оптужбом отео, враћам четвороструко.“

Закхеј давањем половине свог иметка сиромасима и коришћењем друге половине да врати онима које је преварио доказује да је његово покајање искрено. Очигледно он тачно може да израчуна из својих порезних записа колико дугује тим особама. Зато он обећава да ће вратити четвороструко, држећи се Божјег закона који каже: ’У случају да човек украде овцу, он мора надокнадити са четири овце из стада за овцу.‘

Исус је задовољан начином на који Закхеј обећава да ће поделити свој иметак, јер каже: ”Овог је дана дошло спасење овој кући, јер је и он Аврахамов син. Јер је Син човечији дошао да потражи и спасе оно што је изгубљено.“

Раније је Исус приказао положај ’изгубљеног‘ причом о расипном сину. Сад имамо стваран пример изгубљеног који је пронађен. И поред тога што религиозне вође и они који их следе гунђају и приговарају Исусовом поклањању пажње особама као што је Закхеј, Исус наставља да тражи и враћа изгубљене Аврахамове синове. Матеј 20:29-34; Марко 10:46-52; Лука 18:35–19:10; 2. Мојсијева 22:1.

▪ Где вероватно Исус среће слепе просјаке, и шта чини за њих?

▪ Ко је Закхеј, и зашто се пење на дрво?

▪ Како Закхеј доказује своје покајање?

▪ Коју поуку можемо научити из Исусовог поступања са Закхејем?