Пређи на садржај

Пређи на садржај

Исус проузрокује у Кани и друго чудо

Исус проузрокује у Кани и друго чудо

Поглавље 20

Исус проузрокује у Кани и друго чудо

ИСУС се после обимног дела проповедања у Јудеји враћа натраг у свој родни крај, али не зато да би се тамо одмарао. Уместо тога, он почиње са још опсежнијом службом у Галилеји где је одрастао. Али, његови ученици, уместо да остану с њим, враћају се својим породицама и ранијим занимањима.

Коју вест је Исус почео да проповеда? Гласила је: ”Приближило се краљевство Божје. Покајте се и имајте веру у добру вест.“ Како људи реагују на то? Галилејци прихватају Исуса. Сви га поштују, али не због вести коју им доноси, него зато што су многи од њих били неколико месеци раније на Пасхи у Јерусалиму, где су видели вредне знакове које је чинио.

Исус своју службу у Галилеји започиње очигледно у Кани. Можда се сећаш, тамо је, после повратка из Јудеје, на једној свадби претворио воду у вино. Овога пута је тешко болестан син неког службеника владе краља Ирода Антипе. Кад тај службеник, који живи у Кафарнауму, чује да се Исус вратио из Јудеје, креће на далеки пут у Кану да нађе Исуса. Скршен од туге, тај човек моли: ”Молим те, одмах дођи, пре него што умре моје мало дете.“

Исус одговара: ”Врати се кући. Твој је син оздравио.“ Иродов службеник му верује и креће на дуг пут кући. На путу га срећу слуге, који су журили да му кажу како је све у реду — његов син је оздравио! ’Када му се побољшало стање?‘ пита он.

’Јуче у један поподне‘, одговарају они.

Тада службеник схвата да се то догодило тачно у онај сат кад му је Исус рекао: ’Твој је син оздравио.‘ Након тога су човек и цели његов дом постали Христови ученици.

Тако је Кана постала повлашћена као место где је Исус, означавајући свој повратак из Јудеје, проузрочио два чуда. То наравно нису једина чуда која је Исус учинио до тог времена. Ипак, значајна су утолико што су обележила његов повратак у Галилеју.

Исус сада креће у свој град Назарет. Шта га тамо очекује? Јован 4:43-54; Марко 1:14, 15; Лука 4:14, 15.

▪ Шта се догађа с Исусовим ученицима по његовом повратку у Галилеју, и како га људи прихватају?

▪ Које чудо чини Исус, и како то делује на оне који су у то укључени?

▪ Како Исус доводи Кану у повлашћени положај?