Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад се објави Син човечији

Кад се објави Син човечији

Поглавље 93

Кад се објави Син човечији

ДОК је Исус још увек на северу (у Самарији или Галилеји), фарисеји га питају о доласку Краљевства. Они верују да ће доћи са великим сјајем и церемонијом, али Исус каже: ”Краљевство Божје не долази са изразитом опажљивошћу, нити ће људи говорити: ’Погледај овамо!‘ или: ’Тамо!‘ Јер, гле! Краљевство Божје је у вашој средини.“

Исусове речи ”у вашој средини“ временом су биле преведене ”у вама“. Зато су неки сматрали да је Исус мислио да Краљевство Божје влада у срцима Божјих слугу. Међутим, очигледно је да Божје Краљевство није у срцима тих неверних фарисеја којима Исус говори. Да, оно је у њиховој средини, пошто је именовани Краљ Божјег Краљевства, Исус Христ, управо међу њима.

Вероватно након што фарисеји одлазе, Исус надаље говори својим ученицима о доласку Краљевства. Он посебно има у мислима своју будућу присутност у краљевској моћи док опомиње: ”Људи ће вам рећи: ’Погледајте тамо!‘ или ’Погледајте овамо!‘ Не излазите нити трчите [за тим лажним Месијама]. Јер као што муња својим бљеском засветли са једног краја под небом до другог краја под небом, тако ће бити Син човечији.“ Дакле, Исус указује да као што се светлост види кроз широко подручје, доказ његове присутности у краљевској моћи биће јасно видљив свима који имају жељу да га примете.

Исус затим наводи поређења са давним догађајима да покаже какви ће бити ставови људи током његове будуће присутности. Он објашњава: ”Штавише, управо као што се збило у данима Ноја, тако ће бити и у данима Сина човечијега... Слично као што је било у данима Лота: јели су, пили, куповали, продавали, садили, градили. Али оног дана кад је Лот изашао из Содоме, с неба је пао огањ и сумпор и уништио их све. Тако ће исто бити у онај дан кад се треба објавити Син човечији.“

Исус не каже да су људи у време Ноја и Лота били уништени само зато што су обављали свакодневне послове једења, пијења, куповања, продавања, сађења и грађења. То су чинили и Ноје и Лот и њихове породице. Али, други су вршили те свакодневне послове а да уопште нису обраћали пажњу на Божју вољу, и због тога су били уништени. Из истог разлога, људи ће бити уништени кад Христ буде објављен у великој невољи која ће задесити овај систем ствари.

Истичући важност хитног одазива на доказ своје будуће присутности у краљевској моћи, Исус додаје: ”У тај дан нека онај који је на врху куће а чије су покретнине у кући не силази да их узме, и онај ко је у пољу нека се исто тако не враћа стварима за собом. Сетите се жене Лотове.“

Кад се појави доказ Христове присутности, људи себи не могу дозволити да их прикупљање материјалних поседа спречи да одмах предузму потребне кораке. На свом путу из Содоме, Лотова жена се вероватно са чежњом осврнула за стварима које је оставила иза себе и постала је стуб соли.

Настављајући да описује ситуацију која ће владати у време његове будуће присутности, Исус говори својим ученицима: ”У тој ноћи двојица ће бити у једном кревету; један ће се узети, а други ће се оставити. Две ће млети на истом млину; једна ће се узети, а друга ће се оставити.“

Бити узет значило је за Ноја улазак са својом породицом у арку, а за Лота одвођење из Содоме од стране анђела. То значи спасење. С друге стране, бити остављен значи претрпети уништење.

У том тренутку, ученици питају: ”Где, Господе?“

”Где је тело, ту ће се и орлови скупљати“, одговара Исус. Они који су ”узети“ за спасење су као далековиди орлови који се заједно могу скупити на ”тело“. Тело се односи на истинитог Христа у својој невидљивој присутности у краљевској моћи и на духовну гозбу коју припрема Јехова. Лука 17:20-37; 1. Мојсијева 19:26.

▪ Како је Краљевство у средини фарисеја?

▪ На који начин ће Христова присутност бити као муња?

▪ Зашто ће људи бити уништени због својих дела у току Христове присутности?

▪ Шта значи бити узет, а шта бити остављен?