Пређи на садржај

Пређи на садржај

Кад је Лазар ускрснуо

Кад је Лазар ускрснуо

Поглавље 91

Кад је Лазар ускрснуо

ИСУС сада заједно са својим пратиоцима стиже на Лазаров спомен-гроб. То је уствари пећина на чији је улаз постављен камен. ”Одмакните камен“, каже Исус.

Марта, пошто још не разуме шта Исус намерава да учини, примећује: ”Господе, сад већ сигурно заудара, јер четири је дана.“

Али Исус пита: ”Нисам ли ти рекао да ћеш, ако будеш веровала, видети славу Божју?“

Тако је камен уклоњен. Исус затим подиже очи и моли: ”Оче, хвала ти што си ме услишио. Знао сам, додуше, да ме увек услишиш, али сам због мноштва које стоји уоколо говорио, да би поверовали да си ме ти послао.“ Исус јавно моли како би људи знали да ће оно што он учини бити постигнуто силом примљеном од Бога. Затим он узвикује јаким гласом: ”Лазаре, изађи!“

Нато Лазар излази. Руке и ноге су му још увек умотане у погребне повоје, а лице му је прекривено платном. ”Одрешите га и пустите нека иде“, каже Исус.

Видећи то чудо, многи Јевреји који су дошли да утеше Марију и Марту полажу веру у Исуса. Али, други одлазе да би испричали фарисејима оно што се догодило. Фарисеји и првосвештеници одмах уговарају састанак јеврејског врховног суда санхедрина.

Санхедрин је састављен од тадашњег великог свештеника Кајафе, фарисеја и садукеја, првосвештеника и пређашњих великих свештеника. Они јадикују: ”Шта да радимо, јер овај човек чини многе знакове? Ако га тако пустимо, сви ће поверовати у њега, и доћи ће Римљани и одузети нам и наше место и наш народ.“

Иако верске вође признају да Исус ”чини многе знакове“, једино због чега су забринути је њихов положај и власт. Ускрсење Лазара је нарочито снажан ударац садукејима, јер они не верују у ускрсење.

Кајафа, који је вероватно садукеј, сада говори и каже: ”Ви ништа не знате, и не мислите да је на вашу корист ако један човек умре у корист народа, а не да цели народ буде уништен.“

Бог је утицао на Кајафу да то каже, јер је апостол Јован касније писао: ”То, међутим, [Кајафа] није рекао сам од себе.“ Кајафа је уствари мислио то да Исуса треба убити да би се спречило да даље поткопава њихов положај власти и утицаја. Међутим, како пише Јован, ’Кајафа је прорекао да је било одређено да Исус умре за народ, али и зато да Божја деца буду сакупљена‘. И заиста, Божја намера је да његов Син умре као откупна жртва за све.

Кајафа успева да утиче на санхедрин да се начини план за убиство Исуса. Али Исус, сазнавши вероватно за те планове од Никодима, члана санхедрина који је његов пријатељ, одлази одатле. Јован 11:38-54.

▪ Зашто Исус јавно моли пре Лазаровог ускрсења?

▪ Како они који су видели то ускрсење реагују на то?

▪ Чиме се открива злоћа чланова санхедрина?

▪ Шта је Кајафина намера, али за какво га пророчанство Бог употребљава?