Пређи на садржај

Пређи на садржај

Највећи човек који је икад живео

Највећи човек који је икад живео

Највећи човек који је икад живео

МОЖЕ ли иједан човек неоспорно бити назван највећим човеком који је икад живео? Како процењујеш човекову величину? Његовом војном генијалношћу? Његовом физичком снагом? Његовом умном способношћу?

Историчар Х. Џ. Велс је рекао да човекова величина може бити процењена оним ’што оставља да расте, и тиме да ли је покренуо друге да размишљају у новим правцима снагом која траје иза њега‘. Велс, иако не тврди да је хришћанин, признаје: ”По том мерилу, Исус је на првом месту.“

Александар Велики, Карло (назван ”Велики“ још за време свог живота), и Наполеон Бонапарта били су моћни владари. Својом импресивном присутношћу, они су имали велики утицај над онима којима су заповедали. Ипак, за Наполеона се говорило да је рекао: ”Исус Христ је утицао и заповедао својим поданицима без своје видљиве телесне присутности.“

Својим снажним поукама и начином на који је живео у складу са њима, Исус је снажно утицао на животе људи кроз скоро две хиљаде година. Тако се један писац прикладно изразио: ”Све војске које су икада ступале, и сво бродовље које је икада саграђено, и сви парламенти који су икада постављени, и сви краљеви који су икада владали, састављени заједно, нису тако снажно утицали на живот човека овде на Земљи.“

Историјска особа

Ипак, чудно је да неки кажу да Исус није никада живео — да је он, уствари, творевина неког човека из првог века. Одговарајући таквим скептицима, признати историчар Вил Дјурант је образложио: ”Да је неколико једноставних људи требало у једном нараштају измислити тако снажну и допадљиву личност, тако узвишену етику и тако надахњујућу визију људског братства, то би било чудо далеко невероватније од било ког записаног у Еванђељима.“

Запитај се: Да ли је особа која никад није живела могла тако значајно да утиче на људску историју? Приручник The Historians’ History of the World је утврдио: ”Историјска последица [Исусових] активности је много значајнија, чак и са изразито световног гледишта, од дела̂ било које друге особе у историји. Нова ера, позната по водећим светским цивилизацијама, датира од његовог рођења.“

Да, размисли о томе. Чак и данашњи календари темеље се на години која се сматра годином Исусовог рођења. ”Датуми пре те године наведени су као пре Хр., или пре Христа“, објашњава The World Book Encyclopedia. ”Датуми после те године наводе се као A.D., или anno Domini (у години нашег Господа).“

Међутим, критичари истичу да се све што заиста знамо о Исусу налази у Библији. Не постоје други истовремени записи с обзиром на њега, кажу они. Чак је и Х. Џ. Велс писао: ”Стари римски историчари у потпуности су игнорисали Исуса; он није оставио печат на историјске записе свог времена.“ Али, да ли је то истина?

Иако су напомене о Исусу Христу од раних световних историчара оскудне, такве напомене постоје. Корнелије Тацит, признати римски историчар из првог века, писао је: ”Име [хришћани] је изведено од Христа, кога је прокуратор Понтије Пилат погубио за време владавине Тиберија.“ Светоније и Плиније Млађи, други римски писци тог времена, такође су указивали на Христа. Даље, Јосип Флавије, јеврејски историчар из првог века, писао је о Јакову, кога је означио као ”брата Исуса, који је био назван Христ“.

The New Encyclopædia Britannica тако закључује: ”Ти независни извештаји доказују да у старо време чак ни противници хришћанства никад нису сумњали у историјску истинитост Исуса, о коме се расправљало по први пут и на непотпуним темељима на крају 18, током 19, и на почетку 20. века.“

Међутим, углавном је све што се зна о Исусу записано од његових следбеника из првог века. Њихови извештаји били су сачувани у Еванђељима — библијским књигама које су написали Матеј, Марко, Лука и Јован. Шта ти извештаји кажу с обзиром на Исусов идентитет?

Заиста, ко је он?

Они који су били повезани са Исусом у првом веку размишљали су о том питању. Кад су видели како Исус с прекором чудотворно утишава узбуркано море, у чуду су се питали: ”Ко је уствари овај?“ Касније, у једној другој прилици, Исус је питао своје апостоле: ”Шта ви кажете, ко сам ја?“ (Марко 4:41; Матеј 16:15).

Да се теби постави то питање, како би одговорио? Да ли је Исус уствари Бог? Данас многи кажу да јесте. Ипак, његови пратиоци никад нису веровали да је он Бог. Одговор апостола Петра на Исусово питање гласи: ”Ти си Христ, Син живога Бога“ (Матеј 16:16).

Исус никад није тврдио да је Бог, већ је признао да је обећани Месија, или Христ. Такође је рекао да је ”Божји Син“, не Бог (Јован 4:25, 26; 10:36). Ипак, Библија не каже да је Исус човек као сваки други човек. Он је заиста посебна особа, јер га је Бог створио пре свих осталих ствари (Колошанима 1:15). Безбројне милионе година, чак пре него што је створен материјални свемир, Исус је живео на небу као духовна особа и радовао се блиској заједници са својим Оцем, Јеховом Богом, Великим Створитељем (Пословице 8:22, 27-31).

Затим је, пре око две хиљаде година, Бог пренео живот свог Сина у материцу жене, и Исус је постао Божји људски син, рођен од жене на природан начин (Галаћанима 4:4). Док се Исус развијао у материци и док је растао као дечак, био је зависан од оних које је Бог изабрао да буду његови земаљски родитељи. Коначно је Исус достигао мужевно доба и било му је додељено потпуно сећање на његову пређашњу повезаност са Богом на небу (Јован 8:23; 17:5).

Шта га је учинило највећим

Зато што је темељито опонашао свог небеског Оца, Исус је највећи човек који је икад живео. Као верни Син, Исус је тако брижљиво опонашао свог Оца да је могао да каже својим следбеницима: ”Ко је видео мене видео је и Оца“ (Јован 14:9, 10). У свакој ситуацији овде на Земљи, он је радио баш као што би то учинио његов Отац, Свемогући Бог. ”Ништа не чиним сам од себе“, објаснио је Исус, ”него ово говорим тако како ме је Отац научио“ (Јован 8:28). Дакле, кад проучавамо живот Исуса Христа, ми уствари добијамо јасну слику какав је уствари Бог.

Према томе, иако је апостол Јован признао да ”Бога нико никада није видео“, могао је мирно да напише да је ’Бог љубав‘ (Јован 1:18; 1. Јованова 4:8). Јован је то могао учинити јер је познавао Божју љубав кроз оно што је видео у Исусу, који је био савршени одраз свог Оца. Исус је био самилостан, љубазан, понизан и приступачан. Немоћни и подјармљени су се осећали угодно с њим, као и људи свих врста — људи, жене, деца, богати, сиромашни, моћни, чак и велики грешници. Није се допадао само онима са злим срцем.

Заиста, Исус није своје следбенике само учио да воле једни друге, већ им је то и показао. ”Као што сам ја волео вас“, рекао је он, ”и ви [треба да] волите један другога“ (Јован 13:34). Познавање ’Христове љубави‘, објаснио је један од његових апостола, ”надмашује спознање“ (Ефешанима 3:19). Да, љубав коју је Исус показао уздиже се изнад академски стеченог спознања и ”присиљава“ друге да на њу реагују (2. Коринћанима 5:14). Дакле, Исусов ненадмашни пример љубави посебно га је учинио највећим човеком који је икада живео. Његова љубав дирнула је срца милиона људи кроз векове и повољно утицала на њихове животе.

Ипак, неки могу да приговоре: ’Погледај све злочине који су извршени у име Христа — крсташке ратове, инквизицију, и ратове у којима су милиони оних који тврде да су хришћани убијали једни друге на супротним странама.‘ Међутим, ти људи уствари побијају своју тврдњу да су Христови следбеници. Његова поучавања и начин живота осуђују њихове поступке. Чак је и Хиндус Махатма Ганди, био подстакнут да каже: ’Ја волим Христа, али презирем хришћане, јер не живе како је живео Христ.‘

Корист од учења о њему

Данас сигурно нема важнијег предмета проучавања од живота и службе Исуса Христа. ’Пажљиво гледајте на... Исуса‘, подстицао је апостол Павле. ”Да, добро [га] промотрите.“ И сам Бог је заповедио обзиром на свог Сина: ”Њега слушајте.“ У томе ће ти помоћи књига Највећи човек који је икад живео (Хебрејима 12:2, 3; Матеј 17:5).

Учињен је напор да се прикаже сваки догађај из Исусовог живота који је записан у четири Еванђеља, укључујући говоре које је одржао, његова поређења и чуда. До највеће могуће мере, све је наведено редом како се догађало. На крају сваког поглавља налази се попис библијских стихова на којима се темељи поглавље. Подстакнут си да прочиташ те стихове и одговориш на припремљена питања за понављање.

Недавно је један научник са универзитета у Чикагу изјавио: ”О Исусу је више било написано у последњих двадесет година него у претходне две хиљаде.“ Ипак, постоји важна потреба да се лично истраже извештаји из Еванђеља јер, како је The Encyclopædia Britannica навела: ”Многи данашњи истраживачи су постали толико заокупљени противречним теоријама о Исусу и Еванђељу да су занемарили да сами проучавају те темељне изворе.“

Сматрамо да ћеш се после темељног и непристраног истраживања извештаја из Еванђеља сложити да се најважнији од свих догађаја у људској историји одиграо за време владавине римског цезара Августа, кад се Исус Назарећанин појавио на Земљи и дао свој живот у нашу корист.