Пређи на садржај

Пређи на садржај

Обећано дете

Обећано дете

Поглавље 6

Обећано  дете

УМЕСТО да се врате натраг у Назарет, Јосиф и Марија остају у Бетлехему. Кад је Исус стар осам дана дају да се обреже, како заповеда Божји закон посредован преко Мојсија. Такође је очигледно обичај осмог дана да се дечаку да̂ име. Следећи упутство анђела Габријела, дали су свом детету име Исус.

Пролази више од месец дана и Исус је сада стар 40 дана. Где га то носе његови родитељи? У храм у Јерусалиму, удаљен само неколико километара од њиховог пребивалишта. Према Мојсијевом закону, требало је да мајка 40 дана након рођења свог сина принесе у храму жртву кланицу у складу с прописима чишћења.

Марија то и чини. Она приноси као жртву две мале птице, а то нам открива нешто о материјалном положају Јосифа и Марије. Према закону, требало је жртвовати младог овна, што је било много вредније од птице. Међутим, ако мајка то није била у стању да учини, биле су довољне две грлице или два млада голуба.

У храму један старији човек узима Исуса на руке. То је био Симеон, коме је Бог открио да ће пре своје смрти видети од Јехове обећаног Христа, или Месију. Кад се тог дана појавио у храму, свети дух га одводи до детета које носе Јосиф и Марија.

Држећи Исуса на рукама, он захваљује Богу речима: ”Сада, Суверени Господе, отпушташ свог слугу да иде у миру, према својој објави; јер су моје очи виделе твоја средства спасења која си приправио пред очима свих народа, светло за укидање покрова са народа̂ и славу свог народа Израела.“

Јосиф и Марија су задивљени кад ово чују. Симеон их тада благосиља и каже Марији да је њен син ”постављен за пад и поновно устајање многих у Израелу“, и да ће жалост слична оштром мачу пробости њену душу.

У исто време у храму се налази и 84-годишња пророчица Ана. Уствари она никада није пропуштала да буде овде. Управо у том тренутку она долази, захваљује Богу и прича о Исусу свима који ће слушати.

Како су само Јосиф и Марија срећни због тих догађаја у храму! Сигурно су потпуно уверени да је то оно од Бога обећано дете. Лука 2:21-38; 3. Мојсијева 12:1-8.

▪ Када је, према израелском обичају, дечак добио име?

▪ Шта се захтевало од израелске мајке кад јој је син био стар 40 дана, и како нам начин на који је Марија удовољила том захтеву открива нешто о њеном материјалном положају?

▪ Ко том приликом препознаје ко је Исус, и како то показују?