Пређи на садржај

Пређи на садржај

Оброк код фарисеја

Оброк код фарисеја

Поглавље 76

Оброк код фарисеја

НАКОН што Исус одговара критичарима који га питају за извор његове моћи којом је излечио човека који није могао да говори, један га фарисеј позива на оброк. Пре него што једу, фарисеји обављају ритуал прања руку до лаката. Они то чине пре и после јела, па чак и између појединих јела. Иако та традиција не повређује Божји писани закон, тиме се иде изнад онога што Бог захтева по питању церемонијалног чишћења.

Исус не поштује ту традицију, и његов домаћин је изненађен. Иако он своје изненађење можда не изражава речима, Исус га уочава и каже: ”Фарисеји, ви чистите спољашност чаше или зделе, а унутрашњост вам је пуна грабежа и злоће. Неразумни! Зар није онај који је начинио спољашност начинио и унутрашњост?“

Тако Исус разоткрива лицемерство фарисеја који ритуално перу руке, али не перу своја срца од злоће. Он им саветује: ”Као дар милосрђа дајте оно што је унутра, и гле! све вам је друго чисто.“ Њихово давање треба бити подстакнуто срцем пуним љубави, а не жељом да оставе утисак на друге тиме што се претварају да су праведни.

”Јао вама, фарисеји“, наставља Исус, ”јер дајете десетину од метвице и рутвице и од сваког другог поврћа, а одричете се правде и љубави Божје! Ове сте ствари обавезни да чините, а ове друге да не испуштате.“ Божји закон за Израел захтева плаћање десетака, одн. десетих делова производа с поља. Метвица и рутвица мале су биљке, односно траве које се користе као зачин за храну. Фарисеји пажљиво плаћају десетак чак и у тим безначајним травама, али Исус их осуђује јер су занемарили много важнији захтев, наиме да показују љубав, доброхотност и буду скромни.

Осуђујући их надаље, Исус каже: ”Јао вама, фарисеји, јер волите предња места у синагогама и поздраве на трговима! Јао вама, јер сте као они спомен-гробови који нису уочљиви, па људи не знајући то ходају по њима!“ Њихова нечистоћа није очигледна. Религија фарисеја има спољашњи изглед, али нема унутрашње вредности! Темељи се на лицемерству.

Слушајући ту осуду, један правник, један од оних који су упућени у Божји закон, жали се: ”Учитељу, кад то кажеш и нас вређаш.“

Исус и те стручњаке по питању Закона такође сматра одговорним, јер каже: ”Јао и вама који сте упућени у Закон, јер товарите на људе терете тешке за ношење, а сами ни да се једним прстом тог терета дотакнете! Јао вама, јер градите спомен-гробове пророцима, а ваши су их очеви побили!“

Терети које Исус спомиње су усмене традиције, али ти правници не би укинули ни најмањи пропис како би олакшали људима. Исус открива да они чак пристају на убиство пророка, и упозорава: ”’Крв свих пророка проливена од оснивања света [тражиће се] од овог нараштаја, од крви Авеља до крви Захарије, који је убијен између жртвеника и дома.‘ Да, кажем вам, тражиће се од овог нараштаја.“

Свет човечанства којег треба откупити започео је рођењем деце Адама и Еве; тако је Авељ живео у време ”оснивања света“. Након опаког убиства Захарије, сиријске снаге поробиле су Јуду. Али, Исус прориче једно још горе поробљавање своје генерације, због њене веће злоће. До тог поробљавања долази око 38 година касније, 70. н. е.

Исус наставља са својом осудом, и каже: ”Јао вама који сте упућени у закон, јер сте узели кључ спознања; ви сами нисте ушли, а онима који су улазили спречавали сте!“ Стручњацима на подручју Закона дужност налаже да објашњавају Божју реч људима и да не закључавају њено значење. Али, они то нису учинили и чак су људима одузели могућност разумевања.

Фарисеји и правни стручњаци бесне на Исуса зато што их је раскринкао. Кад он напусти кућу почињу ватрено да му се супротстављају и салећу га питањима. Покушавају да га увуку у замку да каже нешто због чега би га могли ухватити. Лука 11:37-54; 5. Мојсијева 14:22; Михеј 6:8; 2. Дневника 24:20-25.

▪ Зашто Исус осуђује фарисеје и стручњаке с подручја Закона?

▪ Какве терете правници стављају на људе?

▪ Кад је било ’оснивање света‘?