Пређи на садржај

Пређи на садржај

Од Пилата ка Ироду и поново назад

Од Пилата ка Ироду и поново назад

Поглавље 122

Од Пилата ка Ироду и поново назад

ИАКО Исус не покушава пред Пилатом да прикрије да је краљ, он објашњава да његово Краљевство није претња за Рим. ”Моје краљевство није део овога света“, каже Исус. ”Кад би моје краљевство било део овога света, моје би се слуге бориле да не будем предан Јеврејима. Али моје краљевство није отуда.“ Исус тако три пута обзнањује да има Краљевство, иако оно није из неког земаљског извора.

Ипак, Пилат и даље врши притисак на њега: ”Па, јеси ли, дакле, ти краљ?“ То јест, да ли си ти краљ иако твоје краљевство није део овог света?

Исус даје Пилату до знања да је донео исправан закључак, одговарајући: ”Ти сам говориш да сам ја краљ. Зато сам се родио и зато сам дошао на свет да сведочим за истину. Свако ко је на страни истине слуша мој глас.“

Да, сама сврха Исусовог живота на Земљи је да сведочи за ”истину“, посебно истину о његовом Краљевству. Исус је спреман да буде веран тој истини, чак и ако би га то коштало живота. Иако Пилат пита: ”Шта је истина?“ он не чека на даљње објашњење. Чуо је довољно да би донео пресуду.

Пилат се враћа мноштву које чека напољу. Очигледно са Исусом покрај себе, он каже главарима свештеничким и онима који су с њима: ”Не налазим никакав злочин на овом човеку.“

Раздражено одлуком, мноштво почиње да захтева: ”Узбуњује људе учећи по свој Јудеји, од Галилеје па довде.“

Неразумна заслепљеност Јевреја сигурно запањује Пилата. И зато се он, кад главари свештенички и старији мужеви наставе да вичу, окреће Исусу и пита: ”Зар не чујеш шта све сведоче против тебе?“ Ипак, Исус и не покушава да одговори. Његова мирноћа упркос жестоким оптужбама подстиче Пилата на чуђење.

Чувши да је Исус Галилејац, Пилат види прилику да избегне одговорност за њега. Владар Галилеје, Ирод Антипа (син Ирода Великог), у Јерусалиму је за Пасху, и зато Пилат шаље Исуса к њему. Раније је Ирод Антипа дао да се Јовану Крститељу одруби глава, па је постао уплашен кад је чуо о чудесним делима које је Исус чинио, бојећи се да је Исус уствари Јован који је устао из мртвих.

Сада је Ирод пресрећан у очекивању да види Исуса. То није зато што је забринут за Исусово добро или што жели да учини било какав стварни покушај да сазна да ли су оптужбе против њега истините или нису. Уместо тога, он је једноставно радознао и нада се да види како Исус чини неко чудо.

Међутим, Исус одбија да задовољи Иродову радозналост. Уствари, кад га Ирод пита он не каже ни речи. Разочарани, Ирод и његова војна стража са Исусом збијају шалу. Они га облаче у сјајну хаљину и исмејавају га. Шаљу га назад Пилату. Као последица тога, Ирод и Пилат, који су раније били непријатељи, постају добри пријатељи.

Кад се Исус врати, Пилат позива заједно главаре свештеничке, јеврејске вође и народ и каже: ”Довели сте ми овог човека као онога који подстиче народ на буну, и гле! испитао сам га пред вама али нисам нашао на овом човеку темеља за оптужбе које износите против њега. Уствари, није нашао ни Ирод, јер нам га је послао натраг; и гле! није починио ништа чиме заслужује смрт. Зато ћу га оштро казнити и пустити га.“

Тиме је Пилат два пута прогласио Исуса невиним. Он је нестрпљив да га ослободи, јер схвата да су га свештеници привели само из зависти. Док Пилат наставља с покушајима да ослободи Исуса, он добија још јачу побуду да то учини. Док седи на својој судској столици, његова жена шаље поруку, подстичући га: ”Немој имати ништа са тим праведним човеком, јер сам много претрпела данас у сну [очигледно божанског порекла] због њега.“

Ипак, како Пилат може да ослободи тог невиног човека, будући да зна да би то требало? Јован 18:36-38; Лука 23:4-16; Матеј 27:12-14, 18, 19; 14:1, 2; Марко 15:2-5.

▪ Како Исус одговара на питање с обзиром на његово краљевање?

▪ Шта је ’истина‘ за коју је сведочећи Исус провео свој земаљски живот?

▪ Која је Пилатова пресуда, како народ реагује, и шта Пилат ради са Исусом?

▪ Ко је Ирод Антипа, зашто је одушевљен да види Исуса, и шта он чини с њим?

▪ Зашто је Пилат нестрпљив да пусти Исуса?