Пређи на садржај

Пређи на садржај

Питање о посту

Питање о посту

Поглавље 28

Питање о посту

ПРОШЛО је скоро годину дана откако је Исус био на Пасхи 30. н. е. Сада је Јован Крститељ већ неколико месеци у тамници. Премда је он желео да његови ученици постану Христови следбеници, нису сви то били.

Сада неки од тих Јованових ученика долазе к Исусу и питају: ”Зашто ми и фарисеји проводимо пост, а твоји ученици не посте?“ Фарисеји проводе пост двапут недељно као обред своје религије. А Јованови ученици вероватно имају сличан обичај. Могло би бити да посте и зато што жале за Јованом који је у затвору и питају се зашто им се Исусови ученици не придружују у том изразу дубоке жалости.

Исус у одговору објашњава: ”Имају ли пријатељи младожење разлога за жалост све док је младожења с њима? Али доћи ће дани кад ће им се младожења узети и тада ће постити.“

Јованови ученици би требало да се присете да је Јован говорио о Исусу као о младожењи. Све док је Исус присутан, Јован не би сматрао прикладним да се пости, а исто тако ни Исусови ученици. Касније, кад је Исус умро, његови ученици жале и посте. Али, кад је ускрснут и уздигнут на небо, они више немају разлога за жалост и пост.

Даље, Исус даје следеће примере: ”Нико не пришива закрпу од нескупљене тканине на стару горњу хаљину; јер би се својом пуном снагом отргла с хаљине и подеротина би била још гора. Исто тако, људи не стављају ново вино у старе мехове за вино; али ако то учине, мехови за вино се распукну и вино се излије и мехови за вино се униште. Али људи стављају ново вино у нове мехове за вино и обоје је сачувано.“ У каквој су повезаности ови примери с постом?

Исус је хтео помоћи Јовановим ученицима да увиде како нико не би требало да очекује од његових ученика да се држе старих обичаја јеврејства, као што је обредни пост. Он није дошао да крпи и продужује старе изношене системе обожавања који су били спремни за одбацивање. Хришћанство се није требало усклађивати са јеврејским веровањем тог времена којим су преовладавале људске традиције. Не, то би било као да се нове закрпе стављају на стару хаљину или као да се ново вино улива у старе мехове. Матеј 9:14-17; Марко 2:18-22; Лука 5:33-39; Јован 3:27-29.

▪ Ко проводи пост, и са којом намером?

▪ Зашто Исусови ученици не посте док је он с њима, и како да ускоро после тога немају разлога за пост?

▪ Какве примере Исус наводи, и шта они значе?