Пређи на садржај

Пређи на садржај

Позван је Матеј

Позван је Матеј

Поглавље 27

Позван је Матеј

УБРЗО после излечења узетог, Исус излази из Кафарнаума и одлази на Галилејско море. Мноштва људи поново долазе к њему и он почиње да их поучава. Док пролази, угледа Матеја, такође званог Леви, како седи у порезном уреду. ”Буди мој следбеник“, позива га Исус.

Матеј је вероватно већ упознат с Исусовим учењима, као што су то били и Петар, Андрија, Јаков и Јован кад су били позвани. И попут њих, Матеј одмах одговара на позив. Он устаје и следи Исуса, остављајући иза себе дужности порезника.

Касније, вероватно да би прославио своје прихватање позива, Матеј приређује велики пријем у својој кући. Уз Исуса и његове ученике, присутни су и пређашњи Матејеви другови. Те људе остали Јевреји уопште презиру због тога што сакупљају порез за омрзнуту римску власт. Осим тога, они често од људи непоштено изнуђују више новца него што је то прописано.

Опазивши Исуса на гозби с тим људима, фарисеји питају његове ученике: ”Зашто ваш учитељ једе с порезницима и грешницима?“ Кад чује питање, Исус одговара фарисејима: ”Здравима није потребан лекар, него болежљивима. Идите, дакле, и научите шта ово значи: ’Милосрђе желим, а не жртву.‘ Јер нисам дошао да позовем праведне, него грешнике.“

Очигледно је Матеј позвао ове порезнике како би чули Исуса и били духовно излечени. Исус се дакле с њима дружи како би им помогао да постигну здрав однос с Богом. Исус не презире такве, као самооправдане фарисеје. Уместо тога, подстакнут саосећањем, он уствари служи као њихов духовни лекар.

Такво Исусово показивање милосрђа према грешницима није опраштање њихових греха, него израз истих самилосних осећаја које је показивао и према телесним болесницима. Присети се, на пример, како је додирнуо губавца и рекао: ”Хоћу, очисти се.“ И ми можемо на сличан начин да покажемо милосрђе помажући онима који су у невољи, а нарочито им помажући у духовном погледу. Матеј 8:3; 9:9-13; Марко 2:13-17; Лука 5:27-32.

▪ Где се налази Матеј кад га Исус угледа?

▪ Које је Матејево занимање, и зашто други Јевреји презиру такве људе?

▪ Која је примедба изнесена против Исуса, и како он одговара?

▪ Зашто се Исус дружи с грешницима?