Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поређење о минама

Поређење о минама

Поглавље 100

Поређење о минама

ИСУС је вероватно још увек у Закхејевом дому, где се зауставио на путу за Јерусалим. Његови ученици верују да ће, кад стигну у Јерусалим, он објавити да је Месија и да ће успоставити своје Краљевство. Да би исправио ту замисао и показао да је Краљевство ипак далеко, Исус даје једно поређење.

”Неки је човек племенитог рода“, прича он, ”путовао у удаљену земљу да себи осигура краљевску моћ и да се врати.“ Исус је ”човек племенитог рода“, а ’удаљена земља‘ је небо. Кад Исус дође тамо, његов Отац ће му доделити краљевску моћ.

Ипак, пре одласка човек племенитог рода позива десет робова и свакоме даје сребрну мину, говорећи: ”Тргујте док не дођем.“ Десет робова у првобитном испуњењу представљају Исусове ране ученике. У проширеној примени, они предочавају све оне који се надају да ће бити баштиници с њим у небеском Краљевству.

Сребрне мине су вредан новац. Свака има вредност око тромесечне плате радника на пољу. Али, шта представљају мине? И шта робови треба да чине са њима?

Мине представљају основна средства која духом рођени ученици могу користити у стварању даљњих наследника небеског Краљевства до Исусовог доласка као Краља у обећаном Краљевству. Након свог ускрсења и појављивања својим ученицима, дао им је симболичне мине за стварање и додавање даљњих ученика класи небеског Краљевства.

”Али“, наставља Исус, ”његови су га [човека племенитог рода] грађани мрзели и послали изаслаништво за њим да каже: ’Ми не желимо да овај човек постане краљ над нама.‘“ Грађани су Израелци, или Јевреји, не укључујући његове ученике. Након Исусовог одласка на небо, ти Јевреји су прогањањем његових ученика показали да га не желе за свог краља. На тај начин они су поступали као грађани који су послали изаслаништво.

Како десет робова користи своје мине? Исус објашњава: ”Кад се коначно вратио након што је себи осигурао краљевску моћ, заповедио је да му се дозову ти робови којима је дао сребрни новац, да би утврдио шта су стекли трговањем. Тада се појавио први, говорећи: ’Господе, твоја је мина стекла десет мина.‘ Зато му је рекао: ’Добро си учинио, добри робе! Јер си се у врло малој ствари доказао верним, имај власт над десет градова.‘ Дошао је и други, говорећи: ’Твоја је мина, Господе, стекла пет мина.‘ Рекао је и њему: ’И ти управљај с пет градова.‘“

Роб са десет мина предочава класу, или групу, ученика од Пентекоста 33. н. е. до сада која укључује апостоле. Роб који је стекао пет мина такође представља групу у том истом периоду која је, према својим могућностима и способностима, повећала своја краљевска основна средства на Земљи. Обе групе ревно проповедају добру вест, и као резултат, многи исправног срца постају хришћани. Девет од десет робова успешно је обавило посао и повећало свој посед.

”Али“, наставља Исус, ”дошао је и један различит, говорећи: ’Господе, ево твоје мине, коју сам чувао одложену у тканини. Знаш, побојао сам се тебе, јер си опор човек; узимаш што ниси уложио и жањеш што ниси сејао.‘ Рекао му је: ’Из твојих те уста судим, зли робе. Знао си, зар не, да сам опор човек, који узимам што нисам уложио и жањем што нисам сејао? Зашто онда ниси мој сребрни новац уложио у банку? Тада бих га на свом повратку прикупио с каматама.‘ Нато је рекао онима који су стајали поред: ’Узмите мину од њега и дајте оном који има десет мина.‘“

За злог роба, губитак симболичне мине значи губитак места у небеском Краљевству. Да, он губи предност владања, тако рећи, над десет или пет градова. Запази такође да роб није био проглашен злим због неког лошег дела које је починио, него због пропуштања да ради на повећању богатства краљевства свог господара.

Кад је мина злог роба дата првом робу, изнесена је примедба: ”Господе, он има десет мина!“ Ипак, одговара Исус: ”Свакоме који има још ће се дати; а од онога који нема узеће се и оно што има. А ове моје непријатеље, који нису хтели да постанем краљ над њима, доведите овамо и побијте их преда мном.“ Лука 19:11-27; Матеј 28:19, 20.

▪ Шта подстиче Исуса да исприча поређење о минама?

▪ Ко је човек племенитог рода, и шта је земља у коју он иде?

▪ Ко су робови, и шта је представљено минама?

▪ Ко су грађани, и како показују своју мржњу?

▪ Зашто је један роб назван злим, и шта значи губитак његове мине?