Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поруке с неба

Поруке с неба

Поглавље 1

Поруке с неба

ЦЕЛА Библија је уствари порука с неба, коју нам је дао наш небески Отац за поуку. Међутим, пре скоро 2 000 година биле су посредоване две посебне поруке по једном анђелу, који ”стоји пред Богом“. Његово име је Габријел. Размотримо околности под којима су учињене ове две важне посете Земљи.

Година је 3. пре н. е. У јудејским брежуљцима, вероватно недалеко од Јерусалима, живи Јеховин свештеник по имену Захарија. Он је већ стар, као и његова жена Јелисавета. Немају деце. Захарија је преузео, по свом реду, обављање свештеничке службе у Божјем храму у Јерусалиму. Изненада се појављује Габријел на десној страни кадионог олтара.

Захарија је јако уплашен. Али, Габријел га умирује и каже: ”Не бој се, Захарија, јер су твоје усрдне молитве услишене, и твоја ће жена Јелисавета постати мајка твог сина и даћеш му име Јован.“ Габријел надаље објављује да ће Јован ”бити велик пред Јеховом“, и да ће ”припремити Јехови спреман народ“.

Али, Захарија то не може веровати. Чини му се немогуће да он и Јелисавета могу имати дете у њиховој старости. Зато му Габријел каже: ”Ћутаћеш и нећеш моћи да говориш све до дана док се ово не догоди, јер ниси поверовао мојим речима.“

У међувремену народ који стоји напољу чуди се зашто се Захарија тако дуго задржава у храму. Кад се коначно појави, не може да говори, него само гестикулира рукама и они схватају да је видео нешто натприродно.

По завршетку своје службе у храму, Захарија се враћа кући. Убрзо након тога то се заиста и догодило — Јелисавета је затруднела! Док чека на рођење свог детета, Јелисавета остаје пет месеци у кући, одвојена од људи.

Касније се Габријел опет појављује. И с ким разговара? С младом, неудатом женом, по имену Марија, из града Назарета. Какву поруку он преноси овог пута? Послушај! ”Нашла [си] наклоност код Бога“, каже Габријел Марији. ”Гле! зачећеш у материци и родити сина, и даћеш му име Исус.“ Габријел додаје: ”Он ће бити велик и биће назван Син Највишега... и он ће владати као краљ над кућом Јаковљевом заувек и краљевству његовом неће бити краја.“

Можемо бити сигурни да Габријел сматра предношћу да пренесе ове поруке. И док читамо даље о Јовану и Исусу, још боље ћемо разумети зашто су толико важне ове поруке с неба. 2. Тимотеју 3:16; Лука 1:5-33.

▪ Које су две важне поруке пренесене с неба?

▪ Ко преноси поруке и коме?

▪ Зашто је тако тешко да поверујемо у њих?