Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поука о опраштању

Поука о опраштању

Поглавље 64

Поука о опраштању

ИСУС је очигледно још увек у кући у Кафарнауму заједно са својим ученицима. Разговара с њима о томе како решавати потешкоће међу браћом, и зато Петар пита: ”Господе, колико пута ће ми брат грешити и ја му опраштати?“ Пошто јеврејске религиозне вође одређују давање опроштења до три пута, Петар вероватно сматра свој предлог јако великодушним, јер каже: ”До седам пута?“

Али, читава та идеја о бројању преступа је погрешна. Исус исправља Петра: ”Кажем ти, не до седам пута, него до седамдесет седам пута.“ Он показује да не треба одређивати границу до колико пута ће Петар опростити свом брату.

Да би усадио у своје ученике обавезу да опраштају, Исус им прича једно поређење. То је поређење о краљу који жели средити рачуне са својим робовима. Доведен му је један роб који му дугује огромну своту од 60 000 000 денара. Не постоји никакав начин да он то плати. Зато, како објашњава Исус, краљ наређује да се продају он, његова жена и његова деца и да се изврши наплата.

На то роб пада пред господареве ноге и моли: ”Буди стрпљив са мном и све ћу ти исплатити.“

Подстакнут саосећањем према њему, господар милостиво поништава огромни дуг тог роба. Али, недуго после тога, наставља Исус, тај роб проналази једног другог роба који му дугује само 100 денара. Човек зграби свог друга за врат и почне га давити, говорећи: ”Исплати све што дугујеш.“

Али тај роб нема новца. Зато он пада пред ноге роба коме је дужан и моли: ”Буди стрпљив са мном и исплатићу ти.“ За разлику од свог господара, тај роб није милостив и баца свог друга у затвор.

Други робови, наставља Исус, који су видели шта се догодило, одлазе и испричају то господару. Он је љут и позива тог роба: ”Зли робе“, каже он, ”поништио сам ти сав дуг кад си ме усрдно молио. Зар није требало да се и ти смилујеш свом другу, као што сам се ја смиловао теби?“ Подстакнут срџбом, господар предаје немилосрдног роба затворским чуварима све док не исплати све што дугује.

Затим Исус закључује: ”Тако ће и мој небески Отац поступити с вама ако од срца не опростите сваки свом брату.“

Каква дивна поука о опраштању! У поређењу с великим дугом греха који нам Бог опрашта, заиста је мали сваки преступ који би против нас могао учинити наш хришћански брат. Даље, Јехова Бог нам опрашта на хиљаде пута. Често нисмо ни свесни да грешимо против њега. Можемо ли, стога, опростити нашем брату неколико пута, чак и ако имамо оправдани разлог за жаљење? Не заборави да ће нам, како је Исус рекао у својој проповеди на гори, Бог ’опростити наше дугове као што смо и ми опростили нашим дужницима‘. Матеј 18:21-35; 6:12; Колошанима 3:13.

▪ Шта подстиче Петра да пита о опраштању свом брату, и зашто он сматра да је његов предлог опростити некоме седам пута великодушан?

▪ Како се краљева реакција на молбу његовог роба за милост разликује од реакције тог роба на молбу његовог друга?

▪ Шта учимо из Исусовог поређења?