Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поучавање с примерима

Поучавање с примерима

Поглавље 43

Поучавање с примерима

ИСУС је очигледно у Кафарнауму кад прекорава фарисеје. Касније тог дана он напушта кућу и хода поред Галилејског мора, где се окупља мноштво народа. Овде он улази у чамац, отискује се од обале и почиње поучавати народ који стоји на обали о Краљевству небеском. Он то чини помоћу низа поређења или примера, који су сви узети из околине која је врло блиска људима.

Као прво, Исус говори о сејачу који сеје семе. Неко семе падне на пут и поједу га птице. Друго семе падне на каменито тло. Пошто немају дубок корен, младе биљке вену под жарким сунцем. Друго семе пак падне у трње, које угуши биљке кад узрасту. Коначно, нешто семена падне на добру земљу и да̂ стоструки, шездесетороструки или тридесетороструки плод.

У једном другом примеру Исус упоређује Краљевство Божје са човеком који сеје семе. Како дани одмичу, док човек спава и док је будан, семе расте. Човек не зна како. Оно расте само и узрасте до класа. Кад класје сазри, човек обавља жетву.

Исус даје и трећи пример о човеку који сеје исправну врсту семена, али док он спава, долази непријатељ и посеје коров међу жито. Слуга упита тог човека да ли ће ишчупати коров, али овај одговара: ’Не, јер ћеш с њим ишчупати и пшеницу. Нека расту заједно све до жетве. Тада ћу рећи жетеоцима да одвоје коров и спале га, а пшеницу спреме у житнице.‘

Настављајући да говори мноштву на обали, Исус даје још два примера. Он објашњава да је ”краљевство небеско“ попут семена горушице који усади неки човек. Премда је најмање од свег семења, каже он, кад узрасте постане највеће од свег биља. Постане стабло на које долазе птице и налазе заклон у његовим гранама.

Неки данас приговарају да постоји и мање семе од горушичиног. Али, Исус не даје лекцију из ботанике. Од свег семења које су познавали тадашњи Галилејци, семе горушице је заиста било најмање. Зато су они разумели то поређење о великом расту.

Коначно, Исус упоређује ”краљевство небеско“ са квасцем који узима жена и помеша га са три велике мере брашна. Након одређеног времена, каже он, квасац се прошири по читавом тесту.

Након ових пет поређења, Исус отпушта мноштво и враћа се у кућу у којој пребива. Ускоро му се његових 12 апостола и други придружују.

Корист од Исусових поређења

Након Исусовог говора мноштву поред мора, ученици му прилазе радознали у вези његовог новог начина поучавања. О, па они су га и пре чули како се користи поређењима, али никад у таквом обиму. Зато питају: ”Зашто им говориш у поређењима?“

Један од разлога за то је тај да се испуне пророкове речи: ”У поређењима ћу отворити своја уста, објавити скривено од оснивања.“ Али, није само то разлог. Употреба поређења служи тој сврси да му помаже открити став срца људи.

Већини људи је Исус занимљив само као мајстор за причање прича и као онај који чини чуда, а не као онај коме треба служити као Господу и кога треба несебично следити. Они не желе да се узнемиравају у њиховим гледиштима или њиховом начину живота. Они не желе да та вест до те мере продре у њих.

Зато Исус каже: ”Њима говорим у поређењима зато што гледајући узалуд гледају и слушајући узалуд слушају, и не схватају смисао тога; и на њима се испуњава Исаијино пророчанство које каже: ’... Јер је срце тих људи постало неосетљиво’“.

”Међутим“, наставља Исус, ”срећне су ваше очи, јер виде, и ваше уши, јер чују. Јер, заиста вам кажем, многи су пророци и праведници желели видети ово што ви гледате, а нису видели, и чути ово што ви слушате, а нису чули.“

Да, 12 апостола и они који су били с њима имали су пријемљиво срце. Зато Исус каже: ”Вама је дато да разумете свете тајне краљевства небеског, а њима није дато.“ Због њихове жеље за разумевањем, Исус је објаснио својим ученицима поређење о сејачу.

”Семе је реч Божја“, каже Исус, а земља је срце. У вези семена које је посејано на тврду површину уз пут он објашњава: ”Долази Ђаво и односи реч из њиховог срца како не би поверовали и спасли се.“

С друге стране, семе посејано на земљу која лежи на стени односи се на срца људи који примају реч с радошћу. Међутим, пошто реч у таквим срцима не може ухватити дубоки корен, ти људи отпадају онда кад дође време кушње и прогонства.

Што се тиче семена које пада међу трње, наставља Исус, оно се односи на оне који су чули реч. Они су, међутим, заведени бригама, богатством и задовољствима овог живота, тако да их то све потпуно загуши и не могу ништа довести до савршенства.

Што се тиче семена на доброј земљи, то су, како Исус коначно каже, они који, након што су чули реч с добрим срцем, задрже је и истрајношћу доносе плодове.

Како су само благословљени ти ученици који су од Исуса тражили објашњење за оно што учи! Исусова намера је да се његова поређења разумеју и да другима саопшти истину. ”Не доноси се светиљка да се стави под корпу за меру или под кревет, зар не?“ пита Исус. Не, ”она се доноси да се стави на постоље“. Зато Исус додаје: ”Пазите како слушате“.

Благословљени с више поука

Након што су Исусови ученици добили објашњење поређења о сејачу, они желе још више сазнати. ”Објасни нам“, траже они, ”поређење о корову у пољу“.

Како је различит став ових ученика од осталог мноштва на обали! Тим људима недостаје искрена жеља да сазнају значење тих поређења, и задовољни су само са обрисом онога што им се износи. Упоређујући те слушаоце с обале са својим радозналим ученицима, који су дошли код њега у кућу, Исус каже:

”Мером којом мерите, вама ће се мерити, да, и још ће вам се надодати“. Ученици мере Исуса искреним занимањем и пажњом и зато су благословљени тако што примају још више поука. Тако, у одговору на питање својих ученика, Исус објашњава:

”Сејач доброг семена је Син човечији; поље је свет; добро семе, то су синови Краљевства, а коров, то су синови злога, а непријатељ који га је посејао је Ђаво. Жетва је свршетак система ствари, жетеоци су анђели.“

Након што је разјаснио сваку појединост овог поређења, Исус описује исход. Он каже да ће на свршетку система ствари жетеоци, односно анђели, одвојити лажне корову сличне хришћане од правих ’синова краљевства‘. Тада ће ”синови злога“ бити означени за уништење, а синови Божјег Краљевства, ”праведници“ засјаће блиставо у Краљевству свога Оца.

Након тога, Исус благосиља своје радознале ученике с још три поређења. Као прво он каже: ”Краљевство је небеско попут блага скривеног у пољу које је неки човек нашао и сакрио; и од радости он оде, прода што има и купи то поље.“

”И опет“, наставља он, ”Краљевство је небеско попут путујућег трговца који тражи врсне бисере. Кад је нашао бисер високе вредности, отишао је и одмах продао све што је имао, и купио га.“

Сам Исус је попут човека који открива скривено благо и попут трговца који налази скупоцени бисер. Он такорећи продаје све, одриче се часног положаја на небу и постаје мали човек. Затим, као човек на Земљи, подноси прекоре, мржњу и прогонство и доказује да је вредан да постане владар Божјег Краљевства.

Пред Исусове ученике стављен је изазов да продају све да би добили велику награду: да буду сувладари с Христом или да буду земаљски поданици Краљевства. Хоћемо ли удео у Божјем Краљевсту сматрати нечим вреднијим од било чега другог у животу, попут непроцењивог блага или драгоценог бисера?

Коначно, Исус ”Краљевство небеско“ упоређује с мрежом у коју се хвата риба сваке врсте. Приликом одвајања, неприкладне рибе се избацују, а добре се задржавају. Исус каже да ће тако бити на свршетку овог система ствари; анђели ће раздвојити зле од праведних, с тим што ће зле сачувати за уништење.

Сам Исус започиње тај пројект рибарења, а своје прве ученике назива ’рибарима људи‘. Током векова се то дело рибарења наставља под надзором анђела. Коначно долази време да се извуче ”мрежа“, која симболизује организације на Земљи које тврде да су хришћанске.

Иако се неприкладне рибе бацају у уништење, можемо бити захвални за могућност да будемо убројени међу ’добре рибе‘ које ће се задржати. Ако показујемо исту искрену жељу за знањем и разумевањем као и Исусови ученици, бићемо благословљени, не само с још више поука, него и Божјим благословом вечног живота. Матеј 13:1-52; Марко 4:1-34; Лука 8:4-18; Псалам 78:2; Исаија 6:9, 10.

▪ Када и где Исус у примерима говори мноштву?

▪ Којих пет поређења Исус прича мноштву?

▪ Зашто Исус каже да је семе горушице најмање од свега семења?

▪ Зашто Исус говори у поређењима?

▪ Како Исусови ученици показују да се разликују од мноштва?

▪ Какво објашњење поређења о сејачу даје Исус?

▪ Како се ученици разликују од мноштва на обали?

▪ Ко или шта се представља сејачем, пољем, добрим семеном, непријатељем, жетвом и жетеоцима?

▪ Која три додатна поређења даје Исус и шта из њих можемо научити?