Пређи на садржај

Пређи на садржај

Приказивање Христове краљевске славе

Приказивање Христове краљевске славе

Поглавље 60

Приказивање Христове краљевске славе

ИСУС је стигао у предео Цезареје Филипове и поучава мноштво ком припадају и његови апостоли. Даје им овакво узбудљиво обавештење: ”Заиста вам кажем да неки од оних што стоје овде уопште неће окусити смрти док најпре не виде Сина човечијега где долази у свом краљевству.“

’Шта је Исус тиме мислио?‘ — сигурно су се питали ученици. Око недељу дана касније Исус узима са собом Петра, Јакова и Јована и пењу се на једну високу гору. Вероватно је ноћ, јер су ученици поспани. Исус се моли, и док то чини преображава се пред њима. Лице му постаје светло попут сунца, а одећа сјајна попут светлости.

Затим се појављују два лика, о којима се говори као о ’Мојсију и Илији‘, и разговарају с Исусом о ’одласку у Јерусалим‘. Тај се одлазак очигледно односи на Исусову смрт, а затим ускрсење. Тако тај разговор показује да његова понижавајућа смрт није нешто што треба избегавати, као што је то хтео Петар.

Сада потпуно будни, ученици посматрају и задивљено слушају. Иако је то визија, она им изгледа тако стварна да се Петар укључује и каже: ”Господе, добро нам је овде бити. Ако хоћеш, подигнућу овде три шатора, један за тебе и један за Мојсија и један за Илију.“

Док још Петар говори покрива их светао облак и глас из облака каже: ”Ово је Син мој, љубљени, кога признајем; слушајте га.“ Кад чују глас, ученици падају ничице. Али, Исус каже: ”Устаните и не бојте се.“ Кад су устали више није било никога осим Исуса.

При силаску с горе наредног дана Исус заповеда: ”Ником не говорите о овој визији док Син човечији не буде подигнут из мртвих.“ Појава Илије у виђењу доводи до тога да се у мислима ученика појављује питање. ”Зашто“, питају они, ”књижевници кажу да најпре мора доћи Илија?“

”Илија је већ дошао“, одговара Исус, ”и они га нису препознали.“ Исус, међутим, говори о Јовану Крститељу, који је испунио улогу сличну Илијиној. Јован је припремио пут за Христа, као што је Илија припремио за Елисеја.

Како је та визија само била охрабрујућа, како за Исуса тако и за ученике! Визија је, такорећи, била приказивање Христове краљевске славе. Ученици су, дакле, видели ”Сина човечијега где долази у свом краљевству“, управо као што је Исус недељу дана раније обећао. Након Исусове смрти Петар је писао о томе како су ’били сведоци Христове узвишености док су били с њим на светој гори‘.

Фарисеји су од Исуса захтевали знак да би доказао да је он тај према Писму обећани Божји изабрани Краљ. Нису добили такав знак. С друге стране, Исусовим блиским ученицима је дозвољено да виде Исусово претварање као потврду пророчанства о Краљевству. Зато је Петар касније Писао: ”Тако имамо још сигурнију пророчку реч.“ Матеј 16:13, 28 – Матеј17:13; Марко 9:1-13; Лука 9:27-37; 2. Петрова 1:16-19.

▪ Како неки виде Христа где долази у свом Краљевству пре него што окусе смрт?

▪ О чему у визији Илија и Мојсије разговарају с Исусом?

▪ Зашто та визија за ученике представља тако охрабрујућу помоћ?