Пређи на садржај

Пређи на садржај

Приправитељ пута је рођен

Приправитељ пута је рођен

Поглавље 3

Приправитељ пута је рођен

ЈЕЛИСАВЕТА само што није родила. Марија је већ три месеца код ње у посети. Али, сада је време да се Марија поздрави и крене на дуги пут кући, у Назарет. Отприлике за шест месеци добиће и она дете.

Убрзо после Маријиног одласка Јелисавета рађа дете. Влада велика радост, јер је порођај прошао успешно и Јелисавета и дете се осећају добро! Јелисавета показује своју бебу суседима и рођацима и сви се они радују заједно с њом.

Према Божјем закону, дечак се у Израелу мора обрезати осми дан после рођења. Тим поводом долазе у посету пријатељи и рођаци. Они кажу да дечак треба да добије очево име, Захарија. Али, Јелисавета отворено говори. ”Не, заиста!“, каже она, ”него ће се звати Јован.“ Присети се, то је име за које је анђео Габријел рекао да се да̂ детету.

Међутим, њихови пријатељи приговарају: ”Нико међу твојим рођацима не зове се тим именом.“ Затим питају оца говорећи помоћу знакова како он жели да му се зове дете. Захарија тражи плочицу и на изненађење свих пише: ”Јован му је име.“

Тиме је Захаријина способност говора чудом враћена. Сигурно се сећаш да је он изгубио дар говора кад није веровао анђелу који је најавио да ће Јелисавета родити дете. Кад сви суседи чују како Захарија говори, чуде се и говоре: ”Шта ће заиста бити од овог малог детета?“

Захарија је сада испуњен светим духом и кличе: ”Нека је благословљен Јехова, Бог Израела, јер је обратио пажњу свом народу и приправио му ослобођење. И подигао је за нас рог спасења у кући Давида слуге свога.“ Тај ”рог спасења“ је наравно Господ Исус, који још није рођен. С обзиром на њега, каже Захарија, Бог ће нам дати ”предност да му, након што нас избави из руку непријатеља, без страха приносимо свету службу у лојалности и праведности пред њим све наше дане“.

Затим Захарија прориче с обзиром на свог сина, Јована: ”А ти, дете мало, зваћеш се пророк Највишега, јер ћеш унапред ићи пред Јеховом да му приправиш путеве, да пружиш спознање о спасењу његовом народу опроштењем њихових греха, због нежне самилости нашег Бога. Са том самилошћу освит ће нас походити с висине, да пружи светлост онима који седе у тами и смртној сени, да успешно усмери наше стопе на пут мира.“

Некако у исто време стиже кући у Назарет Марија, која још увек није удата. Шта ће бити с њом кад се сазна да је трудна? Лука 1:56-80; 3. Мојсијева 12:2, 3.

▪ Колико је Јован старији од Исуса?

▪ Шта се догодило осмог дана после Јовановог рођења?

▪ Како је Бог обратио пажњу свом народу?

▪ Које је проречено дело требало да Јован изврши?