Пређи на садржај

Пређи на садржај

Путовање у Јерусалим

Путовање у Јерусалим

Поглавље 10

Путовање у Јерусалим

ПРОЛЕЋЕ је. За Јосифа и његову породицу дошло је време да у друштву својих рођака и пријатеља крену на пролећни пут за Јерусалим, да би тамо славили Пасху. Пред полазак на њихово 100 километара дуго путовање, влада уобичајено узбуђење. Исусу је сада 12 година, и с посебним занимањем очекује тај празник.

За Исуса и његове рођаке, Пасха није само једнодневни догађај. Они остају у Јерусалиму и током седмодневног Празника бесквасних хлебова, што на неки начин припада слави Пасхе. Тако читав тај пут — путовање из родног града Назарета, задржавање у Јерусалиму и повратак — траје око две недеље. Али, ове године су дуже на путу, и то ради Исуса.

Проблем се појављује тек на повратку из Јерусалима. Јосиф и Марија претпостављају да се Исус налази у групи сапутника, рођака и пријатеља. Али, будући да се не појављује кад су стали да преноће, почињу да га траже код својих пријатеља с којима путују. Али, не могу нигде да га нађу. Зато се Јосиф и Марија враћају натраг у Јерусалим, не би ли га како нашли.

Траже га читав дан без успеха. Исто се понавља другог дана. Коначно трећи дан одлазе у храм. Тамо угледају Исуса како седи у једној дворани усред јеврејских учитеља, слуша их и поставља им питања.

”Дете, зашто си тако поступио с нама?“ пита Марија. ”Ево смо те отац твој и ја са зебњом тражили!“

Исус је изненађен што нису знали где га могу наћи. ”Зашто сте морали ићи да ме тражите?“, пита он. ”Зар нисте знали да ја морам бити у кући свога Оца?“

Исус не може да схвати зашто то његови родитељи нису знали. Потом се Исус враћа кући са својим родитељима, остајући им и даље послушан. Напредује у мудрости, расту и милости пред Богом и људима. Да, Исус од свог детињства пружа диван пример, следећи духовне интересе и показујући поштовање према својим родитељима. Лука 2:40-52; 22:7.

▪ Куда сваког пролећа путује Исус са својим рођацима, и колико траје то путовање?

▪ Шта се догађа током путовања које предузимају кад Исус има 12 година?

▪ Какав пример Исус пружа младима данас?