Пређи на садржај

Пређи на садржај

Радници у винограду

Радници у винограду

Поглавље 97

Радници у винограду

”АЛИ ће многи који су први“, управо је рекао Исус, ”бити последњи и последњи први.“ Сада он то приказује причајући причу: ”Јер је Краљевство небеско“, почиње он, ”као човек, домаћин, који је изашао рано ујутро да унајми раднике за свој виноград.“

Исус наставља: ”Кад се погодио с радницима за денар на дан, послао их је у виноград. Излазећи такође око трећег сата, видео је друге како стоје без посла на тргу; и њима је рекао: ’И ви отидите у виноград, и што је год праведно, даћу вам.‘ Тако су они отишли. Поново је изашао око шестог и деветог сата и учинио исто. Коначно је отишао око једанаестог сата и нашао друге како стоје, и рекао им је: ’Зашто стојите овде цели дан без посла?‘ Рекли су му: ’Јер нас нико није унајмио.‘ Рекао им је: ’Отидите и ви у виноград.‘“

Домаћин, или власник винограда, је Јехова Бог, а виноград је израелска нација. Радници у винограду су особе узете у Закон савеза; то су нарочито они Јевреји који су живели у време апостола. Само је са целодневним радницима начињен уговор за надницу. Надница је била денар за дневни посао. Пошто је ’трећи сат‘ 9 сати, они који су позвани у трећем, шестом, деветом и једанаестом сату радили су, појединачно, само 9, 6, 3 и 1 сат.

Дванаесточасовни, или целодневни, радници представљају јеврејске вође који су непрестано били заокупљени религиозном службом. Они нису били као Исусови ученици, који су већину свог живота били запослени рибарењем или другим световним запослењима. Нити је све до краја 29. н. е. ”домаћин“ послао Исуса Христа да сакупи такве да буду његови ученици. Тако су они постали ”последњи“, или радници у винограду од једанаестог сата.

Коначно, симболични дневни посао завршава Исусовом смрћу, и долази време да се радници исплате. Следи необично правило да се најпре исплати последњи, као што је објашњено: ”Кад је дошло вече, господар винограда је рекао свом управитељу: ’Позови раднике и дај им плату, кренувши од последњег према првом.‘ Кад су дошли људи изнајмљени у једанаести сат, сваки је добио денар. Тако, кад су дошли први, закључили су да ће добити више; али и они су примили исплату у износу једног денара. Примивши је, почели су да мрмљају против домаћина, и рекли су: ’Овим последњим предан је једносатни посао; ипак си их изједначио с нама који смо понели терет дана и горућу жегу!‘ Али, он је у одговору једноме од њих рекао: ’Пријатељу, нисам ти учинио ништа нажао. Погодио си се са мном за денар, зар не? Узми што је твоје и иди. Желим овом последњем дати исто као и теби. Зар није законито да чиним што желим са оним што је моје? Или је твоје око зло што сам ја добар?‘“ У закључку, Исус понавља ранију поруку, и каже: ”На тај начин ће последњи бити први, а први последњи.“

Примање денара не збива се приликом Исусове смрти, већ на Пентекост 33. н. е., кад је Христ, ’управитељ‘, излио свети дух на своје ученике. Ти Исусови ученици су попут ’последњих‘, или радника унајмљених у једанаест. Денари не представљају дар самог светог духа. Денари су нешто што су ученици могли употребити овде на Земљи. То је нешто што им значи живот, њихов вечни живот. То је предност да буду духовни Израелци, помазани да проповедају о Божјем Краљевству.

Ускоро они који су унајмљени први примећују да су Исусови ученици исплаћени, и они их виде како користе симболичне денаре. Али, они желе више од светог духа и пропратних краљевских предности. Њихово мрмљање и приговарање узима облик прогањања Христових ученика, ’последњих‘ радника у винограду.

Да ли је то испуњење у првом веку једино испуњење Исусовог поређења? Не, свештенство тзв. хришћанства нашег, 20. века било је, због својих положаја и одговорности, ’прво‘ које је унајмљено за рад у Божјем симболичном винограду. Они су гледали на предане проповеднике повезане са Библијским и трактатним друштвом Кула стражара као на ’последње‘ који имају било какву правоваљану дужност у Божјој служби. Међутим, уствари су они, које је свештенство презирало, били ти који су примили денар — част да служе као помазани посланици Божјег небеског Краљевства. Матеј 19:30–20:16.

▪ Шта је представљено виноградом? Ко је представљен власником винограда и целодневним и једносатним радницима?

▪ Кад је завршен симболични дневни посао, и кад је извршена исплата?

▪ Шта је предочено исплатом денара?