Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ревност за обожавање Јехове

Ревност за обожавање Јехове

Поглавље 16

Ревност за обожавање Јехове

ИСУСОВА полубраћа — други Маријини синови — су Јаков, Јосиф, Симон и Јуда. Пре него што сви заједно путују са Исусом и његовим ученицима за Кафарнаум, град у близини Галилејског мора, можда се заустављају у свом родном граду Назарету, како би се породица снабдела најпотребнијим стварима.

Али, зашто Исус креће за Кафарнаум, уместо да настави своју службу у Кани, Назарету или у неком другом месту у брдима Галилеје? Као прво, Кафарнаум лежи на повољнијем положају и очигледно је већи град. Исто тако, већина новостечених Исусових ученика станује у Кафарнауму или у његовој околини, па неће морати да напуштају свој дом да би могли бити поучени од њега.

И као што неколико месеци касније сам Исус потврђује, он у време свог задржавања у Кафарнауму чини многа моћна дела. Али, ускоро су Исус и његови другови опет на путу. Пролеће је 30. н. е. и они крећу за Јерусалим, да би тамо присуствовали Пасхи. У Јерусалиму ученици упознају Исуса с једне за њих вероватно потпуно нове стране.

Према Божјем закону Израелци морају приносити животињске жртве. Зато у њихову корист у Јерусалиму има трговаца који продају животиње или птице за ту сврху. Али, они тргују баш у храму и варају људе тражећи превисоке цене.

Огорчен због тога, Исус прави бич од ужета и истерује продаваче. Просипа мењачима новца ковани новац и преврће им столове. ”Носите то одавде!“ виче он на продаваче голубова. ”Престаните кућу мога оца чинити кућом трговачком!“

Кад то виде, Исусови ученици се сећају пророчанства о Божјем Сину: ”Ревност за твоју кућу изеде ме.“ Али, Јевреји питају: ”Какав знак имаш да нам покажеш, кад ово чиниш?“ Исус одговара: ”Срушите овај храм, и за три дана ћу га подићи.“

Јевреји мисле да Исус говори о дословном храму и зато питају: ”Овај храм је саграђен за четрдесет и шест година, а ти ли ћеш га подићи за три дана?“ Међутим, Исус говори о храму свога тела. И кад је три године касније ускрснуо из мртвих, његови ученици се сећају тих речи. Јован 2:12-22; Матеј 13:55; Лука 4:23.

▪ Куда путује Исус после свадбе у Кани?

▪ Зашто је Исус огорчен, и шта чини?

▪ Чега се присећају Исусови ученици посматрајући његова дела?

▪ Шта каже Исус о ’овом храму‘, и на шта тиме мисли?