Пређи на садржај

Пређи на садржај

Служба у храму је довршена

Служба у храму је довршена

Поглавље 110

Служба у храму је довршена

ИСУС се последњи пут појављује у храму. Уствари, он закључује своју јавну службу на земљи, изузев догађаја у наредна три дана у вези његове кушње и погубљења. Сада он наставља своје укоравање књижевника и фарисеја.

Још три пута он узвикује: ”Јао вама, књижевници и фарисеји, лицемери!“ Као прво, он објављује невољу на њих јер чисте ”спољашност чаше и зделе, а изнутра су пуни грабежи и неумерености“. Зато он прекорава: ”Очисти најпре унутрашњост чаше и зделе, да и њена спољашност постане чиста.“

Даље, он најављује невољу за књижевнике и фарисеје због унутрашње покварености и трулежи коју настоје да сакрију спољашњом побожношћу. ”Јер сте слични окреченим гробовима“, каже он, ”који споља додуше изгледају лепо, али изнутра су пуни мртвачких костију и сваковрсне нечистоће.“

Коначно, њихово лицемерство је показано спремношћу да за пророке граде и украшавају гробове, како би привукли пажњу на своја властита добротворна дела. Ипак, како Исус открива, они су ”синови оних који су побили пророке“. Заиста, свако ко се усуди да разоткрије њихово лицемерје налази се у опасности!

Настављајући, Исус изговара своје најснажније речи оптужбе. ”Змије, породи гујини“, каже он, ”како ћете избећи осуду Гехене?“ Гехена је долина коришћена као стовариште смећа за Јерусалим. Зато Исус каже да ће за слеђење свог злог пута књижевници и фарисеји бити вечно уништени.

С обзиром на оне које шаље као своје представнике, Исус каже: ”Неке од њих ћете побити и прибити на стуб, а неке од њих ћете ишибати по својим синагогама и прогнати од града до града; да на вас дође сва праведна крв проливена на земљи, од крви праведног Авеља до крви Захарије сина Барахијина [названог Јехојада у 2. Дневника], кога сте убили између светишта и жртвеника. Заиста вам кажем: Све ће ово доћи на овај нараштај.“

Зато што је Захарија оштро казнио Израелске вође, ”уротили су се против њега и обасули га камењем на краљеву заповест у предворју Јеховиног дома“. Али, као што прориче Исус, Израел ће платити за сву такву праведну крв која је проливена. Платили су 37 година касније, 70. н. е., кад су римске војске уништиле Јерусалим и погубиле преко милион Јевреја.

Док разматра ту ужасну ситуацију, Исус је ожалошћен. ”Јерусалиме, Јерусалиме“, објављује он још једном, ”колико сам пута хтео да сакупим твоју децу, као што кокош сакупља пилиће под своја крила! Али, ви то нисте хтели. Гле! Кућа вам се пуста оставља.“

Исус затим додаје: ”Одсад ме никако нећете видети док не кажете: ’Благословљен је онај који долази у Јеховино име!‘“ Тај дан ће бити за време Христове присутности, кад дође у свом небеском Краљевству и кад га људи виде очима вере.

Исус затим одлази до места са ког може видети храмске благајне и мноштво које у њих убацује новац. Богати убацују много новца. Али, тада долази сиромашна удовица и убацује две мале кованице врло мале вредности.

Позивајући своје ученике, Исус каже: ”Заиста вам кажем да је ова сиромашна удовица убацила више од свих оних који убацују новац у благајне.“ Они се сигурно чуде како то може бити. Зато Исус објашњава: ”Јер су сви убацили од свог сувишка, а она је, из своје оскудице, убацила све што је имала, сав свој хлеб.“ Након што то каже, Исус последњи пут напушта храм.

Задивљени величином и лепотом храма, један од његових ученика узвикује: ”Учитељу, погледај! какво камење и какве грађевине!“ Заиста, камење је наводно дуго преко 11, широко преко 5 и високо преко 3 метра!

”Видиш ли ове велике грађевине?“ одговара Исус. ”Нипошто се овде неће оставити ни камен на камену који неће бити срушен.“

Након што то каже, Исус и његови ученици прелазе долину Кидрон и пењу се на Маслинску гору. Одавде могу посматрати величанствени храм. Матеј 23:25–24:3; Марко 12:41–13:3; Лука 21:1-6; 2. Дневника 24:20-22.

▪ Шта чини Исус током своје последње посете храму?

▪ Како је показано лицемерје књижевника и фарисеја?

▪ Шта је мишљено ’судом Гехене‘?

▪ Зашто је Исус рекао да је удовица приложила више од богатих?