Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тајно путовање у Јерусалим

Тајно путовање у Јерусалим

Поглавље 65

Тајно путовање у Јерусалим

ЈЕСЕН је 32. н. е. и прибилжава се празник Сеница. Исус је од Пасхе 31. н. е. своје деловање ограничио углавном на Галилеју, јер су тада Јевреји покушали да га убију. Вероватно је од тада Исус посећивао Јерусалим једино на три годишња јеврејска празника.

Исусова браћа сада га подстичу: ”Отиди одавде и иди у Јудеју.“ Јерусалим је главни град Јудеје и религиозно средиште читаве земље. Његова браћа овако размишљају: ”Нико ништа не чини тајно док сам тражи да буде јавно познат.“

Иако Јаков, Симон, Јосиф и Јуда не верују да је њихов старији брат Исус заиста Месија, они желе да он покаже своје чудотворне моћи свима онима који ће се окупити на празник. Исус је, међутим, свестан опасности. ”Свет нема разлога да вас мрзи“, каже он, ”али мене мрзи, јер сведочим за њега да су му дела зла.“ Зато Исус каже својој браћи: ”Узиђите ви на празник; ја још нећу узићи на празник.“

Празник Сеница је славље које траје седам дана и које се закључује осмог дана свечаним активностима. Празник обележава завршетак пољопривредне године и доба је великог весеља и захвалности. Неколико дана након што су Исусова браћа отишла на празник заједно са главнином путника, он и његови ученици одлазе тајно, клонећи се очију јавности. Пролазе кроз Самарију радије него да иду путем којим иде већина људи, уз реку Јордан.

Пошто ће њему и његовим путницима требати смештај у неком од Самаријских села, Исус шаље напред гласнике да учине припреме. Људи, међутим, одбијају да учине било шта за Исуса кад сазнају да иде за Јерусалим. Озлојеђени, Јаков и Јован питају: ”Господе, желиш ли да кажемо да ватра сиђе с неба и уништи их?“ Исус их прекорава што предлажу тако нешто, и путују даље до другог села.

Док иду путем, један књижевник каже Исусу: ”Учитељу, следићу те куд год пођеш.“

”Лисице имају јазбине, птице небеске имају гнезда“, одговара Исус, ”а Син човечији нема где главу наслонити.“ Исус објашњава да ће књижевник доживети потешкоће ако постане његов следбеник. А изгледа да је књижевник превише поносан да би прихватио такав начин живота.

Једном другом човеку Исус каже: ”Буди мој следбеник.“

”Допусти ми најпре да одем и сахраним свог оца“, одговара човек.

”Нека мртви сахрањују своје мртве“, одговара Исус, ”а ти иди и објављуј надалеко Божје краљевство.“ Отац тог човека очигледно није још умро, јер да јесте, не би било вероватно да је његов син ту и да слуша Исуса. Тај син очигледно тражи да Исус причека одређено време док му отац умре. Он није спреман да Божје Краљевство стави на прво место у свом животу.

Док иду путем према Јерусалиму, један други човек каже Исусу: ”Следићу те, Господе; али прво ми допусти да се поздравим са својим укућанима.“

Исус одговара и каже: ”Нико ко стави руку на плуг па се обазире на оно иза није прикладан за Божје краљевство.“ Они који ће бити исусови ученици морају свој поглед усредсредити на службу за Краљевство. Као што ће бразда бити крива ако орач не гледа право напред, тако ће се и сваки онај који се обазире натраг на овај стари систем ствари спотаћи и пасти с пута који води у вечни живот. Јован 7:2-10; Лука 9:51-62; Матеј 8:19-22.

▪ Ко су Исусова браћа, и како они гледају на њега?

▪ Зашто су Самарићани тако неуљудни, и шта Јаков и Јован желе учинити?

▪ Каква три разговора Исус има на путу, и како он наглашава потребу за самопожртвовном службом?