Пређи на садржај

Пређи на садржај

Торови и пастир

Торови и пастир

Поглавље 80

Торови и пастир

ИСУС је дошао у Јерусалим за Празник посвећења, или Ханука, празник којим се слави поновно посвећење Јеховиног храма. Око 200 година раније, 168. пре н. е., Антиох IV Епифан освојио је Јерусалим и оскврнио храм и његов жртвеник. Међутим, три године после тога Јерусалим је поново освојен, а храм поново посвећен. Након тога одржавало се годишње славље поновног посвећивања.

Тај празник посвећења одржава се 25. Кислева, јеврејског месеца који одговара крају новембра и почетку децембра по данашњем календару. Тако само нешто више од стотину дана остаје до значајне Пасхе 33. н. е. Пошто је то раздобље хладног времена, апостол Јован га назива ’зимом‘.

Исус сада употребљава једно поређење у ком спомиње три тора и своју улогу Врсног пастира. Први тор о коме говори у оквиру је савеза посредованог преко Мојсијевог закона. Закон је служио као ограда, која је одвајала Јевреје од искварених поступака оних људи који нису били у посебном савезу с Богом. Исус објашњава: ”Заиста, заиста вам кажем: Ко год у тор не улази кроз врата него се негде другде успиње, лопов је и разбојник. А ко кроз врата улази пастир је оваца.“

Други су долазили и тврдили да су Месија, или Христ, али нико од њих није био прави пастир о коме говори Исус: ”Томе вратар отвара и овце слушају његов глас, и он овце своје зове именом и изводи их... За туђинцем никако неће ићи, него ће побећи од њега, јер не познају глас туђинаца.“

”Вратар“ првог тора био је Јован Крститељ. Као вратар он је ’отворио‘ Исусу тако што је симболичним овцама показао да је он тај који ће их извести на пашу. Те овце које Исус зове именом и које изводи, касније су примљене у други тор. Исус објашњава: ”Заиста, заиста вам кажем, ја сам врата овацама“, тј. врата новог тора. Кад је Исус успоставио нови савез са својим ученицима и на Пентекост излио на њих с неба свети дух, примљени су у нови тор.

Објашњавајући даље своју улогу, Исус каже: ”Ја сам врата; ко год кроза ме уђе биће спашен, и улазиће и излазити и налазиће пашу... Ја сам дошао да имају живот и да га имају у изобиљу... Ја сам врсни пастир, и ја познајем своје овце и моје овце познају мене, као што и Отац мене познаје и ја познајем Оца; и ја душу своју полажем у корист оваца.“

Недавно је Исус утешио своје следбенике, рекавши: ”Не бој се мало стадо, јер допало се вашем Оцу да вам да̂ краљевство.“ То мало стадо, чији је коначни број 144 000, долази у тај нови, или други тор. Али, Исус даље примећује: ”Имам и друге овце које нису из овог тора; и њих морам довести, и слушаће мој глас и постаће једно стадо, један пастир.“

Пошто ”друге овце“ ”нису из овог тора“, то је сигурно нови, трећи тор. Ова два последња тора, или овчија тора, другачијег су одређења. ”Мало стадо“ у једном тору владаће с Христом на небу, а ”друге овце“ у другом тору живеће у Рају на Земљи. Али, упркос томе што су то два тора, овце нису љубоморне, нити се осећају раздвојеним, јер како Исус каже, они ’постају једно стадо‘ под ’једним пастиром‘.

Врсни пастир, Исус Христ, спремно даје свој живот, своју душу, за оба тора. ”Полажем [је] сам од себе“, каже он. ”Имам власт положити је и имам власт опет је примити. Заповест о томе примио сам од свог Оца.“ Кад је то Исус рекао, дошло је до раздора међу Јеврејима.

Многи из мноштва кажу: ”Демона има и махнит је. Зашто га слушате?“ Али, други одговорају: ”То нису речи човека опседнутог демоном.“ Затим, очигледно се осврћући на његово излечење човека слепог од рођења које се збило пре неколико месеци, додају: ”Зар демон може слепима очи отворити?“ Јован 10:1-22; 9:1-7; Лука 12:32; Откривење 14:1, 3; 21:3, 4; Псалам 37:29.

▪ Шта је Празник посвећења, и кад се слави?

▪ Шта је први тор, и ко је вратар?

▪ Како вратар отвара Пастиру, и где се овце касније примају?

▪ Ко сачињава два тора Врсног пастира, и колико стада постаје?