Пређи на садржај

Пређи на садржај

Тргање жита на Сабат

Тргање жита на Сабат

Поглавље 31

Тргање жита на Сабат

ИСУС и његови ученици убрзо напуштају Јерусалим како би се вратили у Галилеју. Пролеће је и на пољима је класје жита. Ученици су гладни, па тргају класје и једу. Али, будући да је Сабат, то не пролази незапажено.

Религиозне вође у Јерусалиму су управо тражиле да убију Исуса због наводне повреде Сабата. Сада фарисеји износе оптужбу: ”Гле! Твоји ученици чине оно што није законито чинити на Сабат.“

Фарисеји тврде да је брање жита и његово трљање у рукама и једење уствари жетва и вршење. Али, њихово строго тумачење онога што сачињава посао учинило је Сабат теретом, док је требало да он представља радосно и духовно изграђујуће време. Исус, дакле, узвраћа примерима из Писма да би показао да Јехова Бог никад није имао намеру да захтева тако прекомерно строгу примену свог закона о Сабату.

Исус каже да су се, кад су били гладни, Давид и његови људи зауставили у светом шатору и јели хлебове приноса. Ти хлебови су већ били уклоњени испред Јехове и замењени свежима и они су били као и обично сачувани за јело свештеницима. Међутим, под оваквим околностима, Давид и његови људи нису били оптужени што су их јели.

Дајући један други пример, Исус каже: ”Нисте ли читали у Закону да на Сабате свештеници у храму Сабат не држе светим и остају без кривице?“ Да, чак и на Сабат су свештеници клали и обављали друге послове у храму припремајући животињске жртве! ”Али ја вам кажем“, каже Исус, ”да је овде нешто веће од храма.“

Упозоравајући фарисеје, Исус наставља: ”Да сте разумели шта ово значи: ’Милосрђе желим, а не жртву‘, не бисте осуђивали оне који су без кривице.“ Затим закључује: ”Јер је Син човечији господар Сабата.“ Шта Исус тиме мисли? Исус се осврће на своју мирољубиву краљевску владавину од хиљаду година.

Човечанство већ 6 000 година трпи у мучном ропству под владавином Сатане Ђавола, свакодневно подносећи насиље и ратове. С друге стране, велика Христова сабатна владавина биће време одмарања од тих патњи и тлачења. Матеј 12:1-8; 3. Мојсијева 24:5-9; 1. Самуелова 21:1-6; 4. Мојсијева 28:9; Озеј 6:6.

▪ Која оптужба је изнесена против Исусових ученика, и како Исус на ту оптужбу одговара?

▪ На какав пропуст фарисеја Исус указује?

▪ На који начин је Исус ”господар сабата“?