Пређи на садржај

Пређи на садржај

Трудна иако неудата

Трудна иако неудата

Поглавље 4

Трудна иако неудата

МАРИЈА је у трећем месецу трудноће. Сетићеш се да је прве дане своје трудноће провела у посети Јелисавети, а сада се вратила кући у Назарет. Убрзо ће њено стање постати јавно познато у њеном месту становања. Она је заиста у неприлици!

Оно што чини Маријино стање још тежим је њена веридба, којом треба постати жена тесара Јосифа. Она такође зна да, према Божјем закону у Израелу, жена испрошена за једног човека која хотимично има полне односе с другим човеком, мора бити каменована до смрти. Како може објаснити Јосифу своју трудноћу?

Док је Марија била три месеца одсутна сигурно је Јосиф зажелео да је види. Кад су се срели, вероватно му Марија саопштава новости. Можда на најбољи могући начин објашњава да је постала трудна помоћу Божјег светог духа. Али, као што можеш и да замислиш, за Јосифа је врло тешко да поверује у тако нешто.

Јосиф зна да Марија ужива добар глас и очигледно је јако воли. Ипак, без обзира шта она тврди, чини се нормалним да је затруднела с неким човеком. Чак и да је тако, Јосиф не жели да буде усмрћена каменовањем или јавно осрамоћена. Зато одлучи да је тајно напусти. Тада су се верене особе сматрале као да су већ венчане и напуштање је захтевало раскид веридбе разводом.

Касније, док Јосиф још размишља о томе, одлази на спавање. У сну му се јави Јеховин анђео и каже: ”Не бој се узети у кућу своју жену Марију, јер је светим духом зачето оно што је у њој. Она ће родити сина и ти му мораш дати име Исус, јер ће он свој народ избавити од греха.“

Како је Јосиф само био захвалан кад се пробудио! Без оклевања он поступа баш како га је анђео упутио. Узима Марију у своју кућу. Тај јавни поступак је уствари свадбена свечаност, која је обзнанила да су Јосиф и Марија сада службено венчани. Али, Јосиф није имао полне односе са Маријом за све време док је била трудна с Исусом.

Гле! Марија је већ на крају трудноће, а Јосиф је ипак поставља на магарца. Куда иду и зашто иду на пут кад је Марија пред самим порођајем? Лука 1:39-41, 56; Матеј 1:18-25; 5. Мојсијева 22:23, 24.

▪ Шта Јосиф мисли кад сазнаје да је Марија трудна, и зашто?

▪ Како Јосиф може да се разведе од Марије кад још нису венчани?

▪ Који јавни поступак служи као Јосифова и Маријина свадбена свечаност?