Пређи на садржај

Пређи на садржај

Убиство за време рођенданског славља

Убиство за време рођенданског славља

Поглавље 51

Убиство за време рођенданског славља

КАД је дао упутства својим апостолима, Исус их у паровима шаље на подручје. Вероватно браћа Петар и Андрија иду заједно, као и Јаков и Јован, Филип и Бартоломеј, Тома и Матеј, Јаков и Тадија, и Симон и Јуда Искариот. Тих шест парова еванђелиста објављује добру вест о Краљевству и извршава чудесна излечења свуда где год пролази.

У међувремену, Јован Крститељ је још увек у затвору. Он је сада тамо већ скоро две године. Можда се сећаш да је Јован јавно изјавио како је неисправно да Ирод Антипа узме као своју жену Иродијаду, жену свог брата Филипа. Пошто је Ирод Антипа тврдио да следи Мојсијев закон, Јован је исправно разоткрио његову прељубничку заједницу. Због тога је Ирод дао да се баци Јован у затвор, вероватно на потицај Иродијаде.

Ирод Антипа увиђа да је Јован праведан човек и чак га слуша са задовољством. Зато је у недоумици шта да учини с њим. Иродијада, с друге стране, мрзи Јована и тражи прилику да га преда на смрт. Коначно, пружа се прилика на коју је чекала.

Мало пре Пасхе 32. г. н. е. Ирод организује велику прославу свог рођендана. На забави су окупљени сви Иродови највиши службеници и војни заповедници, као и водећи грађани Галилеје. Током вечери послали су Салому, младу кћерку Иродијаде и њеног бившег мужа Филипа, да плеше за госте. Мушки део публике је очаран њеним плесом.

Салома је јако угодила Ироду. ”Тражи од мене што год желиш и даћу ти“, изјављује он. Чак се заклиње: ”Што год тражиш од мене, даћу ти, до половине свог краљевства.“

Пре него што му одговори, Салома одлази да се договори са својом мајком. ”Шта да тражим?“ пита она.

Коначно прилика! ”Главу Јована крститеља“, одговара Иродијада без оклевања.

Салома се брзо враћа Ироду и захтева: ”Желим да ми одмах даш на пладњу главу Јована Крститеља“.

Ирод је јако узнемирен. Међутим, пошто су његови гости чули његову заклетву, он је у шкрипцу и мора је потврдити, чак и ако то значи убиство недужног човека. Одмах је уз језива упутства послан крвник у затвор. Убрзо се он враћа с Јовановом главом на пладњу, те је даје Саломи. Она је пак односи својој мајци. Кад Јованови ученици чују шта се догодило, долазе и односе његово тело, те га покопају, а затим о томе извештавају Исуса.

Касније, кад Ирод чује за Исусова лечења и истеривања демона, уплаши се, побојавши се да је Исус уствари Јован који је ускрснуо из мртвих. Одонда снажно жели видети Исуса, не зато да чује његово проповедање, него да утврди да ли његова страховања имају основе. Матеј 10:1-5; 11:1; 14:1-12; Марко 6:14-29; Лука 9:7-9.

▪ Зашто је Јован у затвору, и зашто га Ирод не жели погубити?

▪ Како Иродијада коначно добија могућност убити Јована?

▪ Зашто после Јованове смрти Ирод жели видети Исуса?