Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ученици се препиру док се приближава Исусова смрт

Ученици се препиру док се приближава Исусова смрт

Поглавље 98

Ученици се препиру док се приближава Исусова смрт

ИСУС и његови ученици су у близини реке Јордан, где прелазе из подручја Переје у Јудеју. Многи други путују с њима на Пасху 33. н. е., до које је преостало још само око недељу дана.

Исус иде испред ученика, а они су зачуђени његовом смелом одлучношћу. Присети се да је неколико седмица раније, кад је Лазар умро и Исус кренуо из Переје у Јудеју, Тома охрабрио друге: ”Пођимо и ми, да умремо с њим.“ Такође се присети да је, након што је Исус ускрснуо Лазара, санхедрин начинио планове да Исус буде убијен. Није чудо да ученике хвата страх док поново улазе у Јудеју.

Да би их припремио за оно што долази, Исус одводи насамо у страну дванесторицу и говори им: ”Ево, идемо према Јерусалиму, и Син човечији биће предан главарима свештеничким и књижевницима, и осудиће га на смрт и изручиће га људима из народа, и они ће збијати с њим шалу и пљувати на њега и бичевати га и убити га, али за три дана устаће.“

Ово је трећи пут у протеклих неколико месеци да је Исус рекао ученицима о својој смрти и ускрсењу. И иако га слушају, не успевају да га схвате. Вероватно је то зато што верују у обнављање израелског краљевства на Земљи, и што очекују уживање у слави и части у земаљском краљевству с Христом.

Међу путницима који иду на Пасху налази се и Салома, мајка апостола Јакова и Јована. Исус је те људе назвао ”Синови грома“, несумњиво због њихове нагле нарави. Неко време су њих двојица гајила славољубље да буду истакнути у Христовом краљевству, а своје су жеље изразили својој мајци. Она сада прилази Исусу у њихово име, пада пред њега, и тражи услугу.

”Шта желиш?“ пита је Исус.

Она одговара: ”Издај реч да ова моја два сина седну, један теби здесна а други слева, у твом краљевству.“

Увиђајући извор молбе, Исус каже Јакову и Јовану: ”Не знате шта тражите. Можете ли пити чашу коју треба ја да пијем?“

”Можемо“, одговарају они. И поред тога што им је Исус управо рекао да га чека тешко мучење и коначно смрт, они очигледно не схватају да је то оно што је мислио ’чашом‘ коју треба пити.

Ипак, Исус им каже: ”Ви ћете заиста пити моју чашу, али седети мени здесна и мени слева није моје да дам него припада онима за које је то припремио мој отац.“

Временом осталих десет апостола чују шта су тражили Јаков и Јован, и зато су љути. Можда су Јаков и Јован предњачили у ранијој свађи апостола о томе ко је већи. Њихов садашњи захтев открива да нису применили поуку коју је о томе пружио Исус. Нажалост, њихова жеља за истицањем још увек је јака.

Да би решио ту последњу препирку и отклонио непријатељство које је тиме настало, Исус позива дванаесторицу. Љубазно их саветујући, он каже: ”Ви знате да владари народа господаре над њима и великани врше власт над њима. Међу вама није тако; него ко год међу вама жели да буде велики, нека вам буде слуга, и ко год жели да буде први међу вама, нека вам буде роб.“

Исус је пружио пример који би они требало да опонашају, као што објашњава: ”Као што Син човечији није дошао да му служе, него да служи и да своју душу да̂ у замену за многе.“ Исус није само служио у корист других, већ ће то чинити до те мере да ће и умрети за човечанство! Ученици треба да имају исто Христу слично расположење да желе служити, уместо да им се служи, и да буду незнатнији уместо да буду на супериорнијем положају. Матеј 20:17-28; Марко 3:17; 9:33-37; 10:32-45; Лука 18:31-34; Јован 11:16.

▪ Зашто ученике хвата страх?

▪ Како Исус припрема ученике за оно што долази?

▪ Шта је затражено од Исуса, и како то утиче на остале апостоле?

▪ Како Исус решава проблем међу својим апостолима?