Пређи на садржај

Пређи на садржај

Учити из Исусових кушњи

Учити из Исусових кушњи

Поглавље 13

Учити из Исусових кушњи

НЕПОСРЕДНО после крштења, Божји дух одводи Исуса у јудејску пустињу. Он има о много чему да размишља, јер су се приликом његовог крштења ’отворила небеса‘, тако да је могао опажати небеске ствари. Да, има много тога о чему треба дубоко да размишља!

Исус проводи у пустињи 40 дана и 40 ноћи, ништа не једући за то време. Кад је Исус на крају осетио велику глад, Ђаво га искушава речима: ”Ако си Син Божји, реци овом камењу да постане хлеб.“ Али, Исус зна да је неисправно да своју чудотворну снагу користи за задовољење личних жеља. Зато одбија кушњу.

Али, Ђаво не попушта. Изнова се приближава Исусу. Изазива га да се баци с врха храма, јер ионако ће га анђели сачувати. Али, Исус не дозвољава да буде искушан и наведен на тако упадљиву игру. Исус цитира из Писма и показује да је неисправно да на тај начин ставља Бога на испит.

Приликом треће кушње, Ђаво на неки чудотворан начин показује Исусу сва краљевства света и каже му: ”Све ћу ти ово дати ако паднеш и извршиш према мени чин обожавања.“ Исус опет одбија кушњу да поступи неисправно, одлучивши да остане веран Богу.

Ми несумњиво можемо нешто да научимо из Исусових кушњи. Оне, на пример, показују да Ђаво није само својство зла, како то неки тврде, него је он заиста невидљива особа. Осим тога, Исусова кушња показује да Ђаволу припадају све владавине света. Јер, како би иначе његова понуда могла представљати стварну кушњу за Христа?

Размисли о следећем: Ђаво је рекао да је спреман да награди Исуса за чин обожавања, чак му је желео дати сва краљевства света. Ђаво може на сличан начин да приступи и к нама да би нас искушао. Можда нам даје примамљиве понуде што се тиче светског богатства, моћи или одређеног положаја. Колико би онда било мудро да следимо Исусов пример и да се покажемо верни Богу у свакој кушњи! Матеј 3:16; 4:1-11; Марко 1:12, 13; Лука 4:1-13.

▪ О чему Исус очигледно размишља током 40 дана у пустињи?

▪ Како поступа Ђаво покушавајући да искуша Исуса?

▪ Шта можемо научити из Исусових кушњи?