Пређи на садржај

Пређи на садржај

У Бетанији, у кући Симона

У Бетанији, у кући Симона

Поглавље 101

У Бетанији, у кући Симона

КАД напусти Јерихон, Исус иде за Бетанију. Пут одузима већи део дана, пошто је то успон дуг око 19 километара преко тешког подручја. Јерихон је око 250 метара испод нивоа мора. Бетанија је, ако се сећаш, дом Лазара и његових сестара. То мало село налази се на око три километра од Јерусалима, и смештено је на источном обронку Маслинске горе.

Многи су већ стигли у Јерусалим на Пасху. Стигли су раније да би се церемонијално очистили. Можда су додирнули леш или урадили нешто друго што их је учинило нечистим. Зато извршавају поступке чишћења како би могли прихватљиво славити Пасху. Док се ти рани посетиоци сакупљају у храму, многи нагађају да ли ће Исус доћи на Пасху.

Јерусалим је легло расправа о Исусу. Опште је познато да га религиозне вође желе ухватити како би га убили. Уствари, они су издали наредбу да свако ко чује било шта о његовом месту боравка, мора о томе да их извести. Три пута у протеклим месецима — на празнику Сеница, на празнику Посвећења и након што је ускрснуо Лазара — те вође су покушале да га убију. Зато се људи питају да ли ће се Исус још једном појавити јавно? ”Шта ти мислиш?“ питају један другога.

У међувремену, Исус стиже у Бетанију, шест дана пре Пасхе, која пада 14. нисана по јеврејском календару. Исус улази у Бетанију некако у петак навече, кад започиње осми нисан. Није могао путовати према Бетанији у суботу јер је путовање на Сабат — од заласка сунца у петак до заласка сунца у суботу — ограничено по јеврејском закону. Исус вероватно одлази до Лазаревог дома, као што је то чинио и раније, и проводи тамо ноћ између петка и суботе.

Ипак, још један становник Бетаније позива Исуса и његове пратиоце на суботњу вечеру. То је Симон, некадашњи губавац, ког је можда Исус раније излечио. У складу са својом марљивом природом, Марта послужује госте. Али, Марија је уобичајено пажљива према Исусу, овог пута на начин који подстиче препирку.

Марија отвара кутију од алабастера, или малу оплетену боцу, која садржи око пола килограма миомирисног уља, ”правог нарда“. Оно је врло драгоцено. Заиста, његова вредност једнака је приближно годишњој заради! Кад Марија излије уље на Исусову главу и ноге и обрише му ноге својом косом, ароматични мирис испуни целу кућу.

Ученици су љути и питају: ”Чему такво расипање?“ Затим Јуда Искариотски каже: ”Зашто се то мирисно уље није продало за три стотине денара и дало сиромасима?“ Међутим, Јуда није стварно забринут за сиромахе, јер је крао из кутије за новац који су имали ученици.

Исус наступа у Маријину одбрану. ”Оставите је“, заповеда он. ”Зашто покушавате да јој стварате невоље? Учинила је према мени узорно дело. Јер сиромахе увек имате са собом, и кад год зажелите можете им чинити добро, а мене немате увек. Учинила је што је могла; унапред је предузела да помаже моје тело миомирисним уљем с обзиром на укоп. Заиста вам кажем: Где се год добра вест проповеда по свему свету, говориће се и што је ова жена учинила као сећање на њу.“

Исус је у Бетанији већ више од 24 сата, и вест о његовој присутности проширила се унаоколо. Зато многи долазе у Симонову кућу да виде Исуса, али и Лазара, који је такође присутан. Зато се свештенички главари саветују да убију не само Исуса, већ исто тако и Лазара. А све то зато што су многи положили веру у Исуса кад су видели живог онога кога је он подигао из мртвих! Заиста, како су само зле те религиозне вође! Јован 11:55–12:11; Матеј 26:6-13; Марко 14:3-9; Дела 1:12.

▪ Какав разговор се води у храму у Јерусалиму, и зашто?

▪ Зашто је Исус морао стићи у Бетанију у петак а не у суботу?

▪ Кад Исус стигне у Бетанију, где вероватно проводи Сабат?

▪ Које Маријино дело покреће препирку, и како је Исус брани?

▪ Шта показује велику злоћу главара свештеничких?