Пређи на садржај

Пређи на садржај

У петак сахрањен — у недељу гроб празан

У петак сахрањен — у недељу гроб празан

Поглавље 127

У петак сахрањен — у недељу гроб празан

САДА је већ петак, касно поподне, а о заласку сунца почеће Сабат, 15. нисан. Исусово мртво тело виси опуштено на стубу, али два разбојника уз њега још су живи. Петак поподне назива се Припрема, јер тада људи припремају јело и довршавају сваки други хитан посао који не може чекати до иза Сабата.

Сабат који ће ускоро почети није само редован Сабат (седми дан у недељи), него и двоструки, или ”велики“, Сабат. Назива се тако због тога што 15. нисан, који је први дан седмодневног Празника бесквасних хлебова (и увек је Сабат, без обзира који је дан у недељи) пада на исти дан као и редовни Сабат.

Према Божјем закону, тела се не смеју остављати да висе на стубу преко ноћи. Зато Јевреји траже од Пилата да се смрт оних који су погубљени убрза тако да им се поломе ноге. Зато војници ломе ноге двојици разбојника. Али, будући да се види да је Исус мртав, њему не ломе ноге. Тиме се испуњује Писмо: ”Ни кост му неће бити здробљена.“

Међутим, да би уклонио сваку сумњу да је Исус стварно мртав, један му војник забија копље у страну. Копље му пробија предео срца, и одмах излази крв и вода. Апостол Јован, који је очевидац тога, извештава да се тиме испуњава један други библијски цитат: ”Погледаће у Онога кога су проболи.“

На погубљењу је присутан и Јосиф из града Араматеје, уважени члан санхедрина. Он је одбио да гласа у корист неправедне одлуке високог суда против Исуса. Јосиф је уствари Исусов ученик, иако се бојао да се изјасни као такав. Сада, међутим, показује храброст и одлази Пилату да га замоли за Исусово тело. Пилат позива војног заповедника који је на дужности, и након што овај потврди да је Исус мртав, Пилат дозвољава да се преда тело.

Јосиф узима тело и умотава га у чисто, фино платно, припремајући га за укоп. Помаже му Никодим, други члан санхедрина. Никодим такође није признао своју веру у Исуса из страха да ће изгубити положај. Међутим, сада доноси смотак који садржи око 100 римских литара (33 килограма) мира и скупоцених алоја. Исусово тело умотано је у повоје који садрже ове миродије, управо на начин на који су Јевреји имали обичај да припремају тела за укоп.

Тело је затим положено у Јосифов нови спомен-гроб који је урезан у стену у оближњем врту. Коначно, пред гроб је доваљан велики камен. Да би се сахрана обавила пре Сабата, припрема тела врши се ужурбано. Зато Марија Магдалена и Марија, мајка Јакова Мањега, журе кући да би припремиле још миродија и мирисавих уља. Након Сабата планирају даље да припремају Исусово тело како би се сачувало за дуже временско раздобље.

Следећег дана, који је субота (Сабат), свештенички главари и фарисеји одлазе Пилату и кажу: ”Господине, сетили смо се да је онај варалица још за живота рекао: ’Након три дана треба да будем подигнут.‘ Зато заповеди да се гроб осигура до трећег дана, да његови ученици не би дошли и украли га и рекли људима: ’Подигнут је из мртвих!‘ и та последња превара биће гора од прве.“

”Имате стражу“, одговара Пилат. ”Идите и осигурајте га како знате.“ Тако они одлазе и осигуравају гроб запечативши камен и поставивши римске војнике као стражу.

У недељу рано ујутро, Марија Магдалена, Марија, мајка Јаковљева, заједно са Саломом, Јованом и другим женама, доносе миродије на гроб да припреме Исусово тело. Путем кажу једна другој: ”Ко ће нам одваљати камен с врата спомен-гроба?“ Али, при доласку утврђују да се догодио земљотрес и Јеховин анђео је одваљао камен. Страже нема, а гроб је празан! Матеј 27:57–28:2; Марко 15:42–16:4; Лука 23:50–24:3, 10; Јован 19:14, Јован 19:31–20:1; 12:42; 3. Мојсијева 23:5-7; 5. Мојсијева 21:22, 23; Псалам 34:20; Захарија 12:10.

▪ Зашто се петак назива Припремом, и шта је ”велики“ Сабат?

▪ Који се библијски стихови испуњавају у вези са Исусовим телом?

▪ Шта Јосиф и Никодим морају учинити у вези Исусове сахране, и у каквој су они вези с Исусом?

▪ Шта свештеници траже од Пилата, и како он одговара?

▪ Шта се догађа у недељу рано ујутро?