Пређи на садржај

Пређи на садржај

У синагоги свог града

У синагоги свог града

Поглавље 21

У синагоги свог града

НЕСУМЊИВО у Назарету влада велико узбуђење кад се Исус врати кући. Кад је пре нешто више од годину дана напустио град да би га Јован крстио, Исус је био познат као тесар. Али, сада је надалеко познат као човек који чини чуда. Становници града радо би видели Исуса како чини неко од тих задивљујућих чуда и у њиховој средини.

Њихово очекивање расте док Исус, по свом обичају, одлази у месну синагогу. Током службе устаје да чита, и дат му је свитак пророка Исаије. Он проналази место где се говори о човеку који је помазан Јеховиним духом, што се данас у нашим Библијама налази у 61. поглављу.

Након читања о томе да ће тај човек проповедати о ослобођењу заробљених, враћању вида слепима и о Јеховиној години милости, Исус враћа свитак послужитељу и седа. Све очи напето су упрте у њега. Потом он, вероватно објаснивши нешто поближе те ствари, каже: ”Данас се ово Писмо које сте управо чули, испунило.“

Људи се диве његовим ”привлачним речима“, и кажу један другоме: ”Зар није ово син Јосифов?“ Али, знајући да они желе да виде како он чини чуда, Исус наставља: ”Ви ћете без сумње на мене применити ово поређење: ’Лекару, излечи себе; Оно што смо чули да се догодило у Кафарнауму учини и овде, у свом завичају.‘“ Очигледно су пређашњи Исусови суседи сматрали да је требало да почне да лечи у свом завичају, и да је требало да људи из тог краја први имају корист од тога. Зато осећају да их је Исус потценио.

Схватајући њихове мисли, Исус наводи нешто из прикладне историје. У Илијино време било је у Израелу много удовица, наводи он, али Илија није био послат ниједној од њих. Уместо тога, пошао је до неке неизраелске удовице у Сидон, где је учинио животоспасвајуће чудо. И у време Елисеја, било је много губаваца, али је Елисеј излечио само Сиријца Наамана.

Љути због тих неповољних историјских поређења која разоткривају њихову себичност и помањкање вере, људи из синагоге устају и истерују Исуса из града. На рубу брега на ком је саграђен Назарет, покушавају да га стрмоглаве. Али, Исус избегава да га ухвате и сигурно одлази. Лука 4:16-30; 1. Краљевима 17:8-16; 2. Краљевима 5:8-14.

▪ Зашто у Назарету влада узбуђење?

▪ Шта људи мисле о Исусовом говору, али шта их после тога разљућује?

▪ Шта људи покушавају да учине са Исусом?