Пређи на садржај

Пређи на садржај

Христов тријумфални улазак у Јерусалим

Христов тријумфални улазак у Јерусалим

Поглавље 102

Христов тријумфални улазак у Јерусалим

СЉЕДЕЋЕГ јутра, у недељу деветог нисана, Исус са својим ученицима напушта Бетанију и преко Маслинске горе креће према Јерусалиму. За кратко време приближавају се Бетфаги, смештеној на Маслинској гори. Исус даје упутства двојици својих ученика:

”Пођите у село које вам је на видику, и одмах ћете наћи магарицу привезану и магаре с њом; одвежите их и доведите к мени. И ако вам неко нешто каже, морате рећи: ’Господу треба.‘ Нато ће их одмах послати.“

Иако у почетку ученици не успевају разлучити да та упутства имају било шта са испуњењем библијског пророчанства, касније разумеју да је то тако. Пророк Захарија је прорекао да ће Краљ ујахати у Јерусалим на магарету, да, ”на потпуно одраслој животињи, сину магаричину.“ Краљ Соломон је слично јахао на своје помазање на младом магарету.

Кад ученици уђу у Бетфагу и узму магаре и његову мајку, неки од оних који су стајали у близини кажу: ”Шта то радите?“ Али, кад им је речено да су животиње за Господа, људи дозвољавају да их одведу Исусу. Ученици стављају своје горње хаљине на магарицу и магаре, али Исус се пење на магаре.

Док Исус јаше према Јерусалиму, мноштво се повећава. Већина људи простире своје горње хаљине по путу, док остали кидају и простиру гране са дрвећа. ”Благословљен је онај који долази као Краљ у Јеховино име!“ вичу они. ”Мир на небу, и слава на највишим местима!“

Неки фарисеји у мноштву су узрујани тим објавама и жале се Исусу: ”Учитељу, укори своје ученике.“ Међутим, Исус одговара: ”Кажем вам: Кад би ови остали ћутећи, камење би узвикивало.“

Кад се Исус приближи Јерусалиму, види град и почиње га оплакивати, говорећи: ”Кад би ти у овај дан разабрао оно што је у вези мира — али сада је скривено од твојих очију.“ Због своје намерне непослушности, Јерусалим мора платити цену, као што Исус предсказује:

”Јер ће доћи дан кад ће твоји непријатељи [Римљани под генералом Титом] саградити утврде са зашиљеним колцима и окружиће те и угњетавати са свих страна, и разбиће о земљу тебе и децу твоју у теби, и неће оставити ни камена на камену у теби, јер ниси разабрао време свог похођења.“ Уништење Јерусалима које је прорекао Исус заиста се догодило 37 година касније, 70. н. е.

Само неколико седмица раније, многи из мноштва видели су како је Исус ускрснуо Лазара. Сад они причају другима о том чуду. Зато је цели град ускомешан кад Исус уђе у Јерусалим. ”Ко је то?“ желе знати људи. А мноштво наставља да говори: ”То је пророк Исус, из Назарета у Галилеји!“ Видећи шта се догађа, фарисеји се жале да њих нема напросто нигде, јер кажу: ”Сви људи су пошли за њим.“

Према свом обичају приликом посете Јерусалиму, Исус одлази у храм да поучава. Ту к њему долазе слепи и хроми, и он их излечи! Кад главари свештенички и књижевници виде чудесне ствари које Исус чини и кад чују дечаке који у храму вичу: ”Спаси, молимо те, Сине Давидов!“, постају љути. ”Чујеш ли шта ови говоре?“ протествују они.

”Да“, одговара Исус. ”Зар нисте никад ово читали: ’Из уста мале деце и дојенчади прибавио си хвалу‘?“

Исус наставља да поучава, и гледа около на све ствари у храму. Ускоро је већ касно. Зато он одлази са дванаесторицом и путује назад око три километра у Бетанију. Ту проводи недељно вече, вероватно у кући свог пријатеља Лазара. Матеј 21:1-11, 14-17; Марко 11:1-11; Лука 19:29-44; Јован 12:12-19; Захарија 9:9.

▪ Када и на који начин Исус улази у Јерусалим као Краљ?

▪ Колико је важно то што мноштво слави Исуса?

▪ Како се Исус осећа кад види Јерусалим, и које пророчанство изриче?

▪ Шта се догађа кад Исус одлази у храм?