Пређи на садржај

Пређи на садржај

Чинити добра дела на Сабат

Чинити добра дела на Сабат

Поглавље 29

Чинити добра дела на Сабат

ПРОЛЕЋЕ је 31. н. е. Прошло је неколико месеци откако је Исус говорио жени на бунару у Самарији приликом свог пута из Јудеје у Галилеју.

Након обилног поучавања по Галилеји, Исус сада поново одлази у Јудеју, где проповеда у синагогама. За разлику од пажње коју придаје његовој служби у Галилеји, Библија мало говори о Исусовој активности у Јудеји у време ове посете и током месеци које је провео овде после претходне Пасхе. Очигледно његова служба није наишла на повољну реакцију у Јудеји, као што је то био случај у Галилеји.

Убрзо Исус полази на пут у главни град Јудеје, Јерусалим, на Пасху 31. н. е. Овде се, поред градских Овчијих врата, налази језерце звано Бетезда, где долазе многи болесни, слепи и хроми. Они верују да људи могу бити излечени ако уђу у воду кад се она узбурка.

Сабат је и Исус поред језера запажа једног човека који болује 38 година. Свестан дужине трајања болести тог човека, Исус га пита: ”Желиш ли да оздравиш?“

Он одговара Исусу: ”Господе, немам никога да ме спусти у језерце кад се вода узбурка; него док ја идем, други сиђе испред мене.“

Исус му каже: ”Устани, узми своју носиљку и ходај.“ Човек одмах постаје телесно здрав, узима своју носиљку и почиње да хода!

Али, кад га виде Јевреји, кажу: ”Сабат је, и није законито да носиш своју носиљку.“

Човек им одговара: ”Онај који ме оздравио рекао ми је: ’Узми своју носиљку и ходај.‘“

”Ко је тај човек који ти је рекао: ’Узми је и ходај‘?“ питају они. Исус се уклонио због мноштва, а излечени човек није знао Исусово име. Касније су се, међутим, Исус и тај човек срели у храму, па је човек сазнао ко је тај који га је излечио.

Зато тај излечени човек проналази Јевреје да им каже да је Исус тај који га је излечио. Кад то сазнају, Јевреји одлазе к Исусу. Из ког разлога? Да сазнају на који начин он чини таква дивна дела? Не, него да га окриве зато што ради такве добре ствари на Сабат. Чак почињу и да га прогањају! Лука 4:44; Јован 5:1-16.

▪ Колико је отприлике времена прошло откако је Исус последњи пут посетио Јудеју?

▪ Зашто је језерце које се зове Бетезда тако познато?

▪ Какво чудо Исус чини на језерцету, и каква је реакција Јевреја?