Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јехова наноси невоље хришћанском свету

Јехова наноси невоље хришћанском свету

21. поглавље

Јехова наноси невоље хришћанском свету

5. визија — Откривење 8:1–9:21

Садржај: оглашавање шест од седам труба

Време испуњења: од устоличења Исуса Христа 1914. до велике невоље

1. Шта се догађа кад Јагње отвори седми печат?

 „ЧЕТИРИ ветра“ морају бити задржана док 144 000 духовних Израелаца не буде обележено печатом и док се не сакупи велико мноштво, које има Божје одобравање и које ће преживети велику невољу (Откривење 7:1-4, 9). Међутим, пре него што та страховита олуја удари на земљу, морају да се објаве осуде које је Јехова изрекао против Сатаниног света. Док Јагње отвара седми и последњи печат, Јован пажљиво прати шта ће бити откривено. Оно што сазнаје дели са нама: „Кад је Јагње отворило седми печат, настала је тишина на небу која је потрајала око пола сата. Видео сам седам анђела који стоје пред Богом. Добили су седам труба“ (Откривење 8:1, 2).

Време за усрдну молитву

2. Шта се догађа током симболичне получасовне тишине на небу?

2 Ова тишина је заиста значајна! Пола сата може изгледати веома дуго за некога ко чека да се нешто догоди. Чак се ни небески хвалоспев, који је дотад непрестано одјекивао, више не чује (Откривење 4:8). Зашто? Јован у визији види узрок тога: „Онда је дошао један други анђео и са златном кадионицом стао код олтара. Он је добио много ка̂да да га принесе на златни олтар пред престолом кад се буду чуле молитве свих светих. И из анђелове руке се пред Богом уздигао кадиони дим с молитвама светих“ (Откривење 8:3, 4).

3. (а) На шта подсећа приношење када̂? (б) Због чега је на небу наступила получасовна тишина?

3 То нас подсећа на то како се у време древног Израела ка̂д свакодневно приносио у светом шатору, а касније и у јерусалимском храму (Излазак 30:1-8). Док се ка̂д издизао, Израелци који нису били свештеници чекали су изван светог подручја и молили се — несумњиво тихо у себи — ономе према коме се ка̂д уздизао (Лука 1:10). Јован сада запажа нешто слично на небу. Заједно с ка̂дом који анђео приноси, к Богу се уздижу и ’молитве светих‘. У ствари, у једној претходној визији за ка̂д је речено да представља такве молитве (Откривење 5:8; Псалам 141:1, 2). Стога је симболична тишина наступила на небу очигледно зато да би могле бити саслушане молитве светих који су на земљи.

4, 5. Како нам догађаји у прошлости помажу у одређивању раздобља које одговара симболичној получасовној тишини?

4 Да ли можемо утврдити када се то догодило? Можемо, и то тако што ћемо истражити контекст тих речи као и догађаје који су се одиграли почетком Господовог дана (Откривење 1:10). Оно што се током 1918. и 1919. догађало на земљи изванредно се подудара са збивањима описаним у Откривењу 8:1-4. Четрдесет година пре 1914, Истраживачи Библије, како су се некад звали Јеховини сведоци, одважно су објављивали да ће се те године завршити времена незнабожаца. Потресни догађаји који су се десили 1914. показали су да су они били у праву (Лука 21:24; Матеј 24:3, 7, 8). Додуше, многи од њих су такође веровали да ће 1914. отићи са земље и примити своје небеско наследство. Али то се није догодило. Уместо тога, током Првог светског рата доживели су велике кушње. Надаље, 31. октобра 1916. умро је Чарлс Тејз Расел, први председник корпорације Watch Tower Society, законског тела Јеховиних сведока. Затим су 4. јула 1918. нови председник, Џозеф Френклин Ратерфорд, и седморица других представника те корпорације одведени у затвор у Атланти (Џорџија, САД), јер су били неправедно осуђени на дуге затворске казне.

5 Прави хришћани, који су сачињавали „Јованову класу“ били су збуњени. Шта је Бог у том тренутку желео да они учине? Када ће отићи на небо? У енглеском издању Куле стражаре од 1. маја 1919. објављен је чланак с насловом „Жетва је завршена — шта након ње?“ У њему се могла осетити неизвесност која је тада владала међу верним хришћанима, али их је чланак подстицао да буду истрајни. У њему је између осталог било речено: „Верујемо да сада с правом можемо рећи да је жетва наследника Краљевства довршена и да су сви они запечаћени, а врата затворена.“ У том тешком раздобљу усрдне молитве „Јованове класе“ уздизале су се попут велике количине ка̂да. И њихове молитве су заиста биле услишене!

Бацање ватре на земљу

6. Како је прекинута тишина на небу и на шта је то био одговор?

6 Јован каже: „Анђео је затим узео кадионицу и напунио је ватром са олтара и бацио је ватру на земљу. И настали су громови и гласови и муње и земљотрес“ (Откривење 8:5). Након тишине, одједном се збива нешто драматично! С обзиром на то да је све започело узимањем ватре с кадионог олтара, очигледно се ради о одговору на молитве светих. Када се 1513. пре н. е. гора Синај тресла уз грмљавину, муње, заглушујуће звукове и ватру, то је био знак да је Јехова посветио посебну пажњу свом народу (Излазак 19:16-20). Сличне појаве које Јован спомиње такође указују на то да Јехова посвећује пажњу својим слугама на земљи. Али оно што Јован види приказано је „у знаковима“ (Откривење 1:1). Шта онда данас представљају симболична ватра, громови, гласови, муње и земљотрес?

7. (а) Коју је симболичну ватру Исус запалио на земљи током своје службе? (б) Како су Исусова духовна браћа запалила симболичну ватру у хришћанским црквама?

7 Исус је својим ученицима једном приликом рекао: „Дошао сам да запалим ватру на земљи“ (Лука 12:49). Да, Исус је заиста запалио ватру! Због његовог горљивог проповедања, Божје Краљевство је међу Јеврејима постало горуће питање које је изазвало ватрене расправе у читавом народу (Матеј 4:17, 25; 10:5-7, 17, 18). Године 1919, Исусова духовна браћа на земљи, мала група помазаних хришћана која је издржала кушње у време Првог светског рата, запалила је сличну ватру у црквама хришћанског света. Септембра те године јасно се показало деловање Јеховиног духа када су се његови верни Сведоци из разних крајева сакупили у америчком граду Сидар Поинту, у држави Охајо. Џозеф Ратерфорд, који је кратко пре тога био пуштен из затвора, а убрзо након тога ослобођен свих оптужби, одважно се обратио присутнима овим речима: „Будући да смо послушни заповести нашег Господара и свесни да имамо част и дужност војевати против упоришта греха која људе већ дуго држе у ропству, одлучни смо, као што смо и раније били, да објављујемо предстојеће славно краљевство Месије.“ Дакле, Божје Краљевство је најважније горуће питање!

8, 9. (а) Какви су, према речима брата Ратерфорда, били став и жеља Божјег народа у тешким ратним годинама? (б) У ком смислу је ватра бачена на земљу? (в) Шта су били „громови“, „гласови“, „муње“ и „земљотрес“?

8 Осврћући се на тешка искуства која је Божји народ кратко пре тог конгреса доживео, брат Ратерфорд је изјавио: „Непријатељ је тако немилице навалио да су многи из Господовог драгог стада остали збуњени и затечени, молећи се и чекајући да Господ открије своју вољу... Ипак, упркос тренутном обесхрабрењу, горели су од жеље за објављивањем краљевства“ (Кула стражара од 15. септембра 1919 [енгл.], страна 280).

9 Године 1919. та жеља је била задовољена. Та мала, али ревна група хришћана горљиво је покренула проповедање у светским размерама. (Упоредити с 1. Солуњанима 5:19.) Према томе, ватра је била бачена на земљу у том смислу што је Божје Краљевство постало горуће питање, а то је још и дан-данас! Тишину су заменили снажни гласови који су јасно оглашавали поруку о Краљевству. Почела су одзвањати громогласна библијска упозорења да се приближава олуја. Зраци истине су попут муња почели да севају из Јеховине пророчанске Речи, а религије су уздрмане до темеља — као да их је погодио снажан земљотрес. „Јованова класа“ је схватила да је очекује важан задатак. Тај задатак се и данас обавља и то на задивљујућ начин и у све већем обиму по целом свету (Римљанима 10:18).

Припрема за оглашавање труба

10. На шта се припремају седам анђела и зашто?

10 Јован даље каже: „А седам анђела са седам труба припремило се да затруби“ (Откривење 8:6). Шта значи то што се оглашавају трубе? У древном Израелу су се трубљењем оглашавали важни дани или догађаји (Левитска 23:24; 2. Краљевима 11:14). Слично томе, звуци труба које ће Јован убрзо чути скрећу пажњу на догађаје од животне важности.

11. Чиме је „Јованова класа“ била заокупљена у периоду од 1919. до 1922?

11 Док су се анђели припремали да затрубе у трубе, несумњиво су водили припреме за дело проповедања које је требало обавити на земљи. Од 1919. до 1922. оживљена „Јованова класа“ била је заокупљена реорганизацијом службе проповедања и развојем своје штампарске делатности. Године 1919. почео је да излази часопис Златни век, који се данас зове Пробудите се! Био је то „лист чињеница, наде и уверења“. Та симболична труба имала је једну од кључних улога у разоткривању умешаности криве религије у политику.

12. Шта се наговештава сваким оглашавањем трубе и каква сличност постоји с оним што се десило у Мојсијево време?

12 Као што ћемо видети у наставку, свако оглашавање трубе наговештава драматичан призор страшних невоља које ће погодити разне делове земље. Неке од њих подсећају нас на невоље којима је Јехова казнио Египћане у време Мојсија (Излазак 7:19–12:32). Оне су показале да је тај народ заслужио Јеховину осуду, док су Божјем народу омогућиле избављење из ропства. Невоље које Јован види имају сличан исход. Међутим, нису у питању дословне невоље. То су знакови који представљају Јеховине праведне осуде (Откривење 1:1).

Шта је „трећина“?

13. Шта се догађа за време оглашавања прве четири трубе и које се логично питање намеће?

13 Као што ће касније бити објашњено, када су се прве четири трубе огласиле, невоље су редом задесиле „трећину“ земље, мора, река и извора вода, као и земљиних извора светлости (Откривење 8:7-12). Премда је трећина мањи износ од целине, ипак она представља њен знатан део. (Упоредити с Исаијом 19:24; Језекиљем 5:2; Захаријом 13:8, 9.) Дакле, која „трећина“ највише заслужује споменуте невоље? Сатана и његово потомство заслепили су и искварили велику већину човечанства (Постанак 3:15; 2. Коринћанима 4:4). Управо је онако како је Давид написао: „Сви су застранили, сви су се покварили, нема никог ко добро чини, нема ниједног“ (Псалам 14:3). Због тога је цело човечанство у опасности да прими неповољну пресуду. Међутим, један његов део сноси посебну кривицу. Тај део — то јест „трећина“ — требало је да зна шта је Божја воља. Дакле, ко је представљен том ’трећином‘?

14. Шта је симболична трећина којој Јехова изриче осуду?

14 То је хришћански свет! Током 1920-их, око трећина човечанства се изјашњавала да су хришћани. Њихова „хришћанска“ религија настала је као плод великог отпадништва од правог хришћанства — отпадништва које су прорекли Исус и његови ученици (Матеј 13:24-30; Дела апостолска 20:29, 30; 2. Солуњанима 2:3; 2. Петрова 2:1-3). Свештеници цркава хришћанства тврде да се налазе у Божјем храму и представљају себе као заступнике правог хришћанства. Али, њихова учења су далеко од библијске истине и они непрестано срамоте Божје име. Зато Јехова шаље снажне осуде симболичној ’трећини‘, то јест свима онима који тврде да су хришћани, а то нису. Та трећина човечанства нимало не заслужује Божју милост!

15. (а) Да ли је оглашавање сваке трубе повезано само с одређеном годином? Објасни. (б) Ко се придружио „Јовановој класи“ у објављивању Јеховиних пресуда?

15 Као што су се трубе оглашавале једна за другом, тако су се на седам конгреса од 1922. до 1928. усвајале посебне резолуције. Али звук труба није се чуо само тих година. Енергично разоткривање покварености у хришћанским црквама одвија се непрестано и наставља се како Господов дан све више одмиче. Јеховине пресуде морају да се објаве по целом свету, свим народима, упркос мржњи и прогањању у разним земљама. Тек онда долази крај Сатанином свету (Марко 13:10, 13). Можемо бити срећни што је велико мноштво удружило своје гласове с „Јовановом класом“ у објављивању тих громогласних пресуда које се тичу целог света.

Спаљена трећина земље

16. Шта се догађа кад затруби први анђео?

16 Јован пише о анђелима: „Затрубио је први анђео. И настали су гра̏д и ватра помешани с крвљу па су били бачени на земљу. Трећина земље била је спаљена, трећина дрвећа била је спаљена и све зелено растиње било је спаљено“ (Откривење 8:7). Описани призор је сличан седмој невољи која је задесила Египат. Али, какво значење има за наше време? (Излазак 9:24).

17. (а) Шта предочава „земља“ из Откривења 8:7? (б) Како је спаљена трећина земље која представља хришћанске цркве?

17 У Библији се реч „земља“ често односи на човечанство (Постанак 11:1; 18:25). Будући да друга невоља погађа море, које се такође односи на човечанство, „земља“ сигурно предочава наизглед стабилно људско друштво које је изградио Сатана и које је осуђено на пропаст (2. Петрова 3:7; Откривење 21:1). Опис невоља открива да је трећина земље, која се односи на хришћанске цркве, спаљена силном врелином Јеховине осуде. Иако истакнуте особе хришћанског света стоје попут дрвећа ипак бивају ’спаљени‘ објавама Јеховине осуде. Поред њих, стотине милиона верника који и даље пружају подршку црквама које себе називају хришћанским биће налик спаљеним влатима траве, што у духовном смислу значи да ће у Божјим очима бити мртви. (Упоредити с Псалмом 37:1, 2.) a

18. Како је 1922. на конгресу у Сидар Поинту објављена Јеховина осуда?

18 Како се објављује та Јеховина осуда? Углавном не путем јавних медија, који су део овог света и често погрдно говоре о Божјем ’робу‘ (Матеј 24:45). Та осуда је на упечатљив начин била објављена већ на другом историјском скупу Божјег народа који се одржао 10. септембра 1922. у Сидар Поинту (Охајо). Божји народ је тада једногласно и од срца усвојио резолуцију с називом „Изазов светским вођама“. У њој је изнесена отворена и директна порука савременој симболичној земљи: „Позивамо све народе, њихове владаре и вође, целокупно свештенство свих цркава света, њихове следбенике и помагаче, угледне пословне људе и политичаре да докажу своје тврдње да могу остварити мир и благостање на земљи и људима омогућити срећан живот. Будући да у томе никако не успевају, позивамо их да послушају оно што као Господови сведоци желимо да им посведочимо, па нека онда кажу да ли је наше сведочанство истинито или не.“

19. Какво је сведочанство у вези с Божјим Краљевством Божји народ изнео хришћанском свету?

19 Шта су ти прави хришћани хтели да посведоче? Њихова порука је гласила: „Сматрамо и изјављујемо да је Месијино краљевство једини лек за све болести човечанства, да ће оно остварити мир на земљи и свим људима донети радост, што је жеља свих народа, затим да ће они који се спремно подлажу његовој праведној владавини, која је сада започела, бити благословљени трајним миром, животом, слободом и бескрајном срећом.“ У данашње време, када посвуда влада поквареност и кад су људске власти, посебно оне у хришћанском свету, потпуно заказале у решавању светских проблема, тај изазов попут звука трубе одјекује још јаче него 1922. Божје Краљевство на челу с непобедивим Христом заиста је једина нада за човечанство!

20. (а) Чиме се скупштина помазаних хришћана служи од 1922. како би оглашавала Божје пресуде? (б) Шта се десило с хришћанским светом након оглашавања прве трубе?

20 Скупштина помазаних хришћана оглашавала је такве и касније „трубне“ објаве путем резолуција, трактата, брошура, књига, часописа и предавања. Након оглашавања прве трубе, хришћански свет је задобио такве ударце као да се на њега сручио тежак и разоран гра̏д. Његова кривица за крв због удела у ратовима 20. века па све до данас јавно се разоткрива, и јасно се показује да је оправдано то што ће Јехова на њему искалити свој горући гнев. „Јованова класа“, којој се касније придружило и велико мноштво, наставља да оглашава поруку прве трубе и да скреће пажњу на то да је Јехова осудио хришћански свет на уништење (Откривење 7:9, 15).

Као запаљена гора

21. Шта се догађа када други анђео затруби?

21 „Затрубио је и други анђео. Тада је нешто као велика гора огњем запаљена било бачено у море. И трећина мора постала је крв. И трећина живих створења у мору изгинула је и трећина бродова била је разбијена“ (Откривење 8:8, 9). Које је значење овог језивог призора?

22, 23. (а) Која је резолуција несумњиво била резултат оглашавања друге трубе? (б) Шта представља „трећина мора“?

22 Описани призор могли бисмо најбоље разумети ако се осврнемо на конгрес Јеховиног народа који је одржан у Лос Анђелесу од 18. до 26. августа 1923. Говор који је Џозеф Ратерфорд одржао у суботу послеподне имао је наслов „Овце и јарци“. Он је објаснио да „овце“ представљају правдољубиве особе које ће наследити земаљско подручје Божјег Краљевства. Резолуција која је уследила скренула је пажњу на лицемерје „отпадничког свештенства и ’поглавара њихових стада‘, који су заправо световни људи с великим утицајем на финансијске и политичке кругове“. Резолуцијом је позвано „мноштво припадника цркава који воле мир и правду... да иступе из неправедних црквених заједница које је Господ назвао ’Вавилоном‘“ и да буду спремни да „приме благослове Божјег краљевства“.

23 Нема сумње да је та резолуција била резултат оглашавања друге трубе. Они који су се одазвали на ту поруку одвојили су се од оних које је Исаија описао овим речима: „Зли су као узбуркано море које се не може умирити, и чије воде избацују морску траву и блато“ (Исаија 57:20; 17:12, 13). Дакле, „море“ добро предочава немирно, ускомешано и бунтовно човечанство које попут нечистоће избацује немире и револуције. (Упоредити с Откривењем 13:1.) Али, доћи ће време када тог „мора“ више неће бити (Откривење 21:1). У међувремену, с оглашавањем друге трубе Јехова објављује пресуду против његове „трећине“ — против његовог бунтовног дела који припада хришћанском свету.

24. Шта предочава горућа гора која је бачена у море?

24 Нешто велико и запаљено налик гори било је бачено у „море“. У Библији гора често предочава неку власт или политичку силу. На пример, Божје Краљевство је предочено гором (Данило 2:35, 44). Злогласни Вавилон је постао ’спаљена гора‘ (Јеремија 51:25). Али, гора коју Јован види још увек гори. То што је бачена у море добро предочава како је за време и након Првог светског рата питање превласти над светом постало горуће питање за човечанство, нарочито у хришћанском делу света. У Италији је Мусолини увео фашизам. Немачка је оберучке прихватила Хитлеров нацизам, док су неке друге земље испробавале различите облике социјализма. Када је у Русији дошло до преврата након бољшевичке револуције, она је постала прва комунистичка држава и због тога су вође хришћанских цркава изгубиле моћ и утицај у једном од својих снажних упоришта.

25. По чему се види да је превласт над светом остала горуће питање и након Другог светског рата?

25 Експериментисање с фашизмом и нацизмом неславно се завршило у Другом светском рату, али је превласт над светом и даље остала горуће питање, а „море“ човечанства је наставило да се пени и избацује на површину нове револуционарне власти. Оне су се у деценијама након 1945. појављивале у многим земљама, на пример у Кини, Вијетнаму, Никарагви и на Куби. Војна диктатура у Грчкој доживела је неуспех. У Кампучији (Камбоџи) је, по неким извештајима, радикални комунизам однео више од два милиона људских живота.

26. Како ’запаљена гора‘ и даље узбуркава море човечанства?

26 Та ’запаљена гора‘ и даље узбуркава море човечанства. Борбе за власт водиле су се и још увек се воде у Африци, Средњој и Јужној Америци, Азији и на пацифичким острвима. Многи такви сукоби избили су у земљама хришћанског света или у земљама у којима су мисионари хришћанских цркава политички ангажовани. Римокатолички свештеници су чак приступали комунистичким герилским групама и борили се у њиховим редовима. У исто време протестантске евангелистичке групе у Средњој Америци радиле су на сузбијању онога што су звале комунистичком „опаком и неумољивом жудњом за влашћу“. Али, ниједно такво превирање у мору човечанства није људима донело мир и сигурност. (Упоредити с Исаијом 25:10-12; 1. Солуњанима 5:3.)

27. (а) Како је „трећина мора“ постала као крв? (б) Како је „трећина живих створења у мору“ изгинула и како ће проћи „трећина бродова“?

27 Оглашавање друге трубе открива да они који су учествовали у револуционарним борбама за превласт, уместо да су се подложили Божјем Краљевству, сносе кривицу за крвопролиће. Речи „трећина мора постала је крв“ посебно се односе на хришћански део света. Зато све што је у њему живо, за Бога је мртво. Ниједна од радикалних организација које попут бродова плове том трећином мора не може избећи коначни бродолом. Заиста можемо бити срећни што су до данас милиони особа налик овцама озбиљно схватили звук трубе и одвојили се од оних који се још увек налазе у каљужи ускогрудог национализма и у крвавом мору овог света.

Звезда пада с неба

28. Шта се догађа када затруби трећи анђео?

28 „Затрубио је и трећи анђео. И пала је с неба велика звезда која је горела као светиљка. Пала је на трећину река и на изворе вода. А та звезда се звала Пелен. И трећина вода претворила се у пелен, и много људи је помрло од вода, јер су биле горке“ (Откривење 8:10, 11). Да бисмо схватили у каквој су вези ти стихови с Господовим даном поново нам могу помоћи други делови Библије.

29. Кога предочава „велика звезда која је горела као светиљка“ и зашто је то добра симболика?

29 Већ смо се сусрели са симболиком звезда у Исусовим порукама за седам скупштина. У тим порукама седам звезда предочавају старешине у скупштинама b (Откривење 1:20). Помазане „звезде“, заједно са свим другим помазаницима, у духовном смислу се налазе на небу од тренутка када их свети дух као печатом обележи и тако им да засигурање за њихово небеско наследство (Ефешанима 2:6, 7). Међутим, апостол Павле је упозорио да ће се међу тим „звездама“ појавити отпадници који ће уводити секте и заводити стадо (Дела апостолска 20:29, 30). Таква неверност довела је до великог отпадништва, а те отпале старешине с временом су почеле да сачињавају симболичног ’човека безакоња‘ који се узвисује међу људима на положај бога (2. Солуњанима 2:3, 4). Павлова упозорења су се показала оправданима кад се на светској сцени појавило свештенство хришћанског света. „Велика звезда која је горела као светиљка“ добра је симболика тог свештенства.

30. (а) У ком смислу је вавилонски краљ пао с неба? (б) Шта може означавати пад с неба?

30 Јован види да та „звезда“ пада с неба. Како долази до тога? Оно што се десило једном древном краљу помаже нам да то разумемо. Обраћајући се краљу Вавилона, Исаија је рекао: „С неба си пао, ти што светлиш, зорин сине! На земљу си оборен, ти што си газио народе!“ (Исаија 14:12). То пророчанство се испунило када је Кирова војска освојила Вавилон и када је његов краљ осрамоћен и поражен пао са свог положаја светског владара. Према томе, пад с неба може означавати губитак високог положаја и пад у срамоту.

31. (а) Када су свештеници хришћанског света пали с „неба“? (б) Како су се воде које је свештенство понудило људима претвориле у „пелен“ и како је то на многе деловало?

31 Тиме што су свештеници хришћанског света отпали од правог хришћанства, они су пали с „неба“, то јест са свог узвишеног положаја који је Павле описао у Ефешанима 2:6, 7. Уместо да нуде чисту воду библијске истине, они су људима нудили „пелен“, то јест горке лажи као што су учење о паклу, чистилишту, Тројству и судбини. Осим тога, увлачили су народе у ратове уместо да су људима помагали да изграде морал и постану Божје слуге. Шта је била последица тога? Сви они који су поверовали њиховим лажима духовно су се отровали. Они су у сличној ситуацији у којој су се налазили и неверни Израелци у данима Јеремије, којима је Јехова рекао: „Нахранићу их пеленом и напојићу их затрованом водом. Јер се од јерусалимских пророка шири отпадништво по свој земљи“ (Јеремија 9:15; 23:15).

32. Када је постало очигледно да су хришћанске цркве пале са свог положаја на духовним небесима и како је њихов пад с временом постао још драматичнији?

32 Тај пад с духовних небеса постао је очигледан 1919, када је за управитеља Краљевог ’имања‘ и предводника службе за Краљевство био именован мали остатак помазаних хришћана, а не свештенство цркава хришћанства (Матеј 24:45-47). Од 1922. тај пад свештенства хришћанског света постао је још драматичнији док је група правих хришћана ревно и даље разоткривала пропусте свештенства.

33. Како је свештенство хришћанског света 1924. било раскринкано на конгресу у америчком граду Колумбусу?

33 У томе је значајну улогу имала објава која је била изречена на „највећем конгресу Истраживача Библије који је икад одржан“, као што је било речено у часопису Златни век. Конгрес је одржан у Колумбусу (Охајо, САД), а трајао је од 20. до 27. јула 1924. Снажна резолуција која је на њему усвојена, а затим њено касније дељење људима у облику трактата, којих је подељено 50 милиона, несумњиво су били резултат вођства анђела који је затрубио у трећу трубу. Резолуција је објављена под насловом Свештеници оптужени. Један поднаслов је гласио: „Обећано потомство против потомства Змије“. У трактату је без околишања разоткривено како се свештенство хришћанског света служи разметљивим титулама, како даје да њиховим стадима управљају трговачки и политички моћници, како жуде за славом пред људима и не желе другима да проповедају о Месијином Краљевству. У трактату је такође било истакнуто да је сваком преданом хришћанину Бог поверио задатак да објављује ’дан освете нашег Бога и да утеши све који тугују‘ (Исаија 61:2).

34, 35. (а) Шта се догађа с моћи и утицајем свештенства откако је трећи анђео затрубио? (б) Шта у будућности чека свештенство хришћанског света?

34 Откако је трећи анђео затрубио, свештенство све више губи власт над људима, а данас јако мало свештеника има „божанску“ моћ какву су протеклих векова имали њихови претходници. Многи људи су захваљујући проповедању Јеховиних сведока схватили да је много тога што свештеници научавају у ствари духовни отров — „пелен“. Осим тога, у северној Европи свештенство више нема готово никакав утицај, а у неким другим земљама држава строго ограничава њихово деловање. У католичким деловима Европе и Северној и Јужној Америци свештенство својим финансијским, политичким и моралним скандалима прља свој углед. Њихов положај у будућности може бити само гори, будући да ће им се ускоро десити исто оно што ће се десити и другим верским лицемерима (Откривење 18:21; 19:2).

35 Али невољама које Јехова наноси хришћанском свету још није крај. Размотримо шта се догађа након оглашавања четврте трубе.

Тама

36. Шта се догађа када четврти анђео затруби?

36 „Затрубио је и четврти анђео. Тада је била ударена трећина сунца и трећина месеца и трећина звезда, па су за трећину потамнеле и дан је остао без трећине своје светлости, а исто тако и ноћ“ (Откривење 8:12). Девета невоља која је задесила Египат била је дословна тама (Излазак 10:21-29). Али, шта представља ова симболична тама која долази да задеси људе?

37. Како су апостоли Петар и Павле описали духовно стање оних изван хришћанске скупштине?

37 Апостол Петар је својим суверницима рекао да су пре него што су постали хришћани били у духовној тами (1. Петрова 2:9). И Павле је користио израз „тама“ да би описао духовно стање оних изван хришћанске скупштине (Ефешанима 5:8; 6:12; Колошанима 1:13; 1. Солуњанима 5:4, 5). Али шта је с онима у хришћанском свету који тврде да верују у Бога и кажу да прихватају Исуса као свог Спаситеља?

38. Шта својом трубом четврти анђео обзнањује о „светлости“ хришћанског дела света?

38 Исус је рекао да ће се прави хришћани препознати по својим плодовима и да ће многи тврдити да су његови следбеници, а заправо ће ’чинити безакоње‘ (Матеј 7:15-23). Нико ко посматра плодове ’трећине‘ света, која предочава хришћански свет, не може порећи да он тапка у густој духовној тами (2. Коринћанима 4:4). Тај део света заслужује највећу осуду зато што се изјашњава као хришћански, а далеко је од тога. Зато је сасвим на месту да четврти анђео својом трубом обзнањује чињеницу да је „светлост“ таквог хришћанства заправо тама и да су његови извори „светлости“ вавилонски, а не хришћански (Марко 13:22, 23; 2. Тимотеју 4:3, 4).

39. (а) Како је резолуција која је била усвојена на конгресу 1925. разоткрила лажну светлост хришћанских цркава? (б) Како је разоткривање настављено 1955?

39 У складу с том небеском објавом, 29. августа 1925. мноштво Божјег народа до последњег места је испунило дворану на конгресу у Индијанаполису (Индијана, САД) и усвојило резолуцију с насловом „Порука наде“, која је затим била дељена у јавности. И овај пут је подељено око 50 милиона примерака резолуције на бројним језицима. Она је говорила о лажном светлу које удруженим снагама дају трговачки профитери, политичке вође и свештенство, због чега су „народи упали у таму“. Резолуција је такође говорила о реалној нади да ће Божје Краљевство омогућити људима да буду „благословљени миром, благостањем, здрављем, животом, слободом и вечном срећом“. Малој групи помазаних хришћана заиста је требало храбрости да објављује такве поруке усмерене против моћних хришћанских цркава. Па ипак, они то чине од почетка 1920-их па све до данас. После тога, тачније 1955, широм света делила се на многим језицима брошурица Хришћанске цркве или прави хришћани — ко је од њих „светлост света“? Она је поново разоткрила дела свештенства хришћанског света. Данас је лицемерје цркава хришћанства постало толико очигледно да га многи у свету и сами могу запазити. Али, Јеховин народ не престаје да говори о томе да је такво „хришћанство“ у ствари царство таме.

Орао који лети посред неба

40. Како је оглашавањем четири трубе раскринкан хришћански свет?

40 Оглашавањем прве четири трубе заиста је обелодањено да је хришћански свет у очајном стању и да је на смрт болестан тако да његов део „земље“ заслужује Јеховину осуду. Показало се да су револуционарне власти које су се појавиле у његовим земљама и другде штетно деловале на духовни живот људи. Раскринкана је грешност његовог свештенства и свеопшта духовна тама која влада у њему, тако да је сада свима очигледна. Хришћански свет је део Сатаниног света који заиста заслужује највећу осуду.

41. Шта Јован види и чује током паузе у оглашавању труба?

41 Шта још треба да се открије? Пре него што добијемо одговор на ово питање следи кратка пауза пре оглашавања осталих труба. Ево шта Јован види: „Погледао сам и зачуо орла који лети посред неба како говори јаким гласом: ’Јао, јао, јао онима који живе на земљи, због преосталих гласова труба оне тројице анђела који тек треба да затрубе!‘“ (Откривење 8:13).

42. Шта би могао предочавати орао који лети и коју поруку носи?

42 Орао лети високо на небу, тако да га могу видети људи на великом подручју. Он има изузетно оштар вид и може да види далеко испред себе (Јов 39:29). Један од четири херувима око Божјег престола сликовито је описан као орао који лети (Откривење 4:6, 7). Било да се ради о том херувиму или о неком другом „далековидом“ Божјем слузи, он гласно објављује снажну поруку: „Јао, јао, јао“! Становници на земљи треба да обрате пажњу на оглашавање преостале три трубе које се односе на три „јао“.

[Фусноте]

a За разлику од тога, Откривење 7:16 показује да велико мноштво неће искусити ’жегу‘ Јеховине осуде.

b Премда седам звезда у Исусовој десној руци предочавају помазане надгледнике хришћанске скупштине, у већини од око 100 000 данашњих скупштина у свету старешине су припадници великог мноштва (Откривење 1:16; 7:9). Какав је њихов положај? Будући да су именовани светим духом посредством помазаног верног и разборитог роба, за њих се може рећи да их Исус води својом десницом, јер су и они пастири који служе под његовим вођством (Исаија 61:5, 6; Дела апостолска 20:28). Они подупиру „седам звезда“ тако што служе тамо где нема помазане браће која би могла да врше надгледничку службу.

[Питања за разматрање]

[Табела на 139. страни]

Вода хришћанских цркава разоткривена као пелен

Веровања и гледишта Шта Библија

цркава хришћанства заиста научава

Божје лично име није важно: Исус се молио за посвећење

„Звати једног и јединог Бога Божјег имена. Петар

било којим властитим је рекао: „Свако ко призове

именом... потпуно је Јеховино име биће спасен“

неприкладно за свеукупну (Дела апостолска 2:21;

веру хришћанске Цркве“ Јоило 2:32; Матеј 6:9;

(предговор енглеском Излазак 6:3; Откривење 4:11;

преводу Библије Revised 15:3; 19:6).

Standard Version).

Бог је Тројство: „Отац, Библија каже да је Јехова већи

и Син, и Св. Дух су једно од Исуса Христа и да је он

Божанство... нису три бога Христов Бог и поглавар

већ један Бог... И у целој (Јован 14:28; 20:17;

Тројици ништа није прво или 1. Коринћанима 11:3).

последње, нити боље или Свети дух је сила

горе, већ су све три којом се Бог служи

ипостасе [личности] заједно (Матеј 3:11; Лука 1:41;

вечне и себи равне“ (Велики Дела апостолска 2:4).

православни богословски

енциклопедијски речник,

том II, страна 311).

Човек има бесмртну душу: Душа је сам човек. Кад наступи

„Имамо право да са потпуном смрт, душа престаје да мисли и

вероватноћом закључимо да осећа и враћа се у прах од ког

душа мора бити супротна је начињена (Постанак 2:7; 3:19;

телу... мора бити Псалам 146:3, 4;

неуништива, бесмртна... Проповедник 3:19, 20; 9:5, 10;

Уништење душе је... потпуно Језекиљ 18:4, 20).

невероватно“ (Велики

православни богословски

енциклопедијски речник,

том I, страна 130).

Зли људи бивају кажњени Плата за грех је смрт, а не

након смрти у паклу [аду]: живот у мукама (Римљанима 6:23).

„По учењу православне цркве Мртви у „паклу“ (то јест у хаду

— ’ад‘ је загробно стање [аду], или шеолу) почивају без

грешних душа које се у том свести чекајући ускрсење

стању налазе у власти ђавола (Псалам 89:48;

и злобних духова“ (Велики Јован 5:28, 29; 11:24, 25;

православни богословски Откривење 20:13, 14).

енциклопедијски речник,

том I, страна 27).

Марији и свецима се Једини посредник између Бога

додељује титула и људи је Исус (Јован 14:6;

’Посредника‘: „Посредовање 1. Тимотеју 2:5;

светитеља је стална тема у Јеврејима 9:15; 12:24).

православној вероисповедној

пракси“ (Оксфордска

историја хришћанства,

том 1, страна 213).

Малу децу треба крстити: Крштење је намењено онима

„Обичај крштавања мале деце који су постали ученици и

древна је предаја Цркве“; који су поучени да се држе

„ако нису крштена не могу Исусових заповести. Да би

се спасти“ (Катекизам се могла крстити, особа мора

Католичке цркве; Велики разумети Божју Реч и

катекизам проглашен од имати веру (Матеј 28:19, 20;

св. Пија X). Лука 3:21-23;

Дела апостолска 8:35, 36).

Већина цркава подељена је Сви хришћани у првом веку били

на лаике и свештенике, су опуномоћени да врше Божју

који врше верску службу службу и сви су проповедали добру

за лаике. Свештенство вест (Дела апостолска 2:17, 18;

обично прима плату за Римљанима 10:10-13; 16:1).

своју службу и уздиже се Хришћани треба да ’бесплатно

изнад лаика титулама као дају‘, а не да служе Богу за

што су „велечасни“, плату (Матеј 10:7, 8).

„отац“ или „његова светост“. Исус је изричито забранио

употребу верских титула

(Матеј 6:2; 23:2-12;

1. Петрова 5:1-3).

Кипови, иконе и крстови Хришћани морају избегавати

користе се приликом сваку врсту идолопоклонства,

обожавања Бога. „Слике и а кипове или иконе не смеју

кипови... Христа, Девице користити чак ни под изговором

Марије, Мајке Божје, и да путем њих заправо

других светаца треба да обожавају Бога (Излазак 20:4, 5;

се... држе у црквама и 1. Коринћанима 10:14;

треба да им се исказује 1. Јованова 5:21). Они не

дужно поштовање и част“ обожавају Бога по ономе

(проглас Тридентског што виде, већ духом и истином

сабора, који је одржан (Јован 4:23, 24;

1545-1563). 2. Коринћанима 5:7).

Верници се поучавају да Исус је проповедао о Божјем

ће се Божје намере Краљевству као о нади

остварити уз помоћ човечанства, а није

политике. Покојни политички систем заговарао

кардинал Спелман једном ниједан (Матеј 4:23; 6:9, 10).

је изјавио: „Само је Он се нипошто није мешао

један прави пут до мира у политику (Јован 6:14, 15).

— демократија.“ Медији Његово Краљевство није део

извештавају о уплитању овог света, па стога

религије у светску ни његови следбеници

политику (чак и о не смеју бити део света

учествовању у оружаним (Јован 18:36; 17:16). Јаков је

сукобима) и њеној упозорио на опасност

подршци Уједињеним пријатељства са светом

нацијама као „последњој (Јаков 4:4).

нади слоге и мира“.

[Слика на 132. страни]

Отварање седам печата доводи до оглашавања седам труба

[Слика на 140. страни]

„Изазов светским вођама“ (1922)

Ова резолуција је била саставни део обавештавања јавности о невољи коју Јехова наноси „земљи“

[Слика на 140. страни]

„Упозорење свим хришћанима“ (1923)

Овом резолуцијом се разглашавала Јеховина осуда „трећине мора“

[Слика на 141. страни]

„Свештеници оптужени“ (1924)

Дељење великог броја ових трактата скренуло је пажњу људима на пад „звезде“, то јест свештенства хришћанских цркава

[Слика на 141. страни]

„Порука наде“ (1925)

Овом веома директном резолуцијом разоткривено је да су наводни извори светлости у црквама хришћанског света у ствари извори таме