Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховин величанствени небески престо

Јеховин величанствени небески престо

14. поглавље

Јеховин величанствени небески престо

2. визија— Откривење 4:1–5:14

Садржај: упечатљива збивања пред Божјим судским престолом

Време испуњења: визија приказује оно што се догађа од 1914. до краја Хиљадугодишње владавине, па чак и након тога када ће сва створења на небу и на земљи славити Јехову (Откривење 5:13)

1. Зашто треба сви да поклонимо велику пажњу ономе што нам Јован говори?

 ЈОВАН износи даљње узбудљиве визије. И друга визија се збива у Господовом дану, у који је он доспео помоћу Божјег духа. Према томе, оно што описује има велики значај за све нас који живимо у том дану. Путем тих визија Јехова нам пружа могућност да завиримо у невидљива небеса и износи своје виђење осуда које треба да се изврше на земљи. Осим тога, без обзира да ли се надамо да ћемо живети на небу или на земљи, те објаве нам могу помоћи да увидимо своју улогу у извршењу Јеховине намере. Зато сви треба да поклонимо велику пажњу Јовановим речима: „Срећан је онај ко чита и они који чују речи овог пророчанства и који држе оно што је у њему написано“ (Откривење 1:3).

2. Шта Јован доживљава?

2 Оно што Јован види надмашује све што нам данас савремена компјутерска технологија може дочарати. Он пише: „Затим сам видео, и гле, отворена врата на небу и први глас који сам чуо био је као звук трубе. Он ми се обратио речима: ’Попни се овамо и показаћу ти оно што ће се догодити‘“ (Откривење 4:1). Јовану та визија омогућава да види шта се збива на невидљивим небесима, у близини самог Јехове, много даље од било ког дела свемира где су допрли астронаути и чак много даље од било које галаксије у материјалном свемиру. Јован је позван да такорећи прође кроз врата која су се пред њим отворила. Добио је позив да ужива у призору од ког застаје дах, да гледа оно што се збива на највишим, невидљивим небесима где краљује сам Јехова. (Псалам 11:4; Исаија 66:1). Каква част!

3. Чему је сличан глас који је „као звук трубе“ и од кога несумњиво потиче?

3 Библија не открива чији је тај „први глас“. Попут Исусовог јаког гласа који се чуо пре тога, и овај личи на заповеднички звук трубе (Откривење 1:10, 11). Сличан је продорном звуку рога који је на гори Синај оглашавао Јеховину присутност (Излазак 19:18-20). Нема сумње да позив који Јован чује потиче од величанственог Бога, Јехове (Откривење 1:1). Он је отворио врата, тако да је Јован у визији ступио на најсветије место које постоји, тамо где је престо Јехове, Врховног Владара свемира.

Јеховина величанствена појава

4. (а) Шта Јованова визија значи за помазане хришћане? (б) Шта та визија значи за оне који се надају да ће вечно живети на земљи?

4 Шта Јован види? Обрати пажњу док с нама дели своје изванредно искуство: „И одмах ме је дух обузео, и гле, на небу је стајао престо и неко је седео на престолу“ (Откривење 4:2). У трен ока, Божји дух је пренео Јована до самог Јеховиног престола. Како је Јован узбуђен! Сада има дивну прилику да види небеса где њега и друге помазане хришћане чека „наследство које је непропадљиво, неупрљано и које не вене“ (1. Петрова 1:3-5; Филипљанима 3:20). Јованова визија има велик значај и за оне који се надају вечном животу на земљи. Она им помаже да схвате величанственост Јеховиног окружења и небеске организације путем које ће он судити народима, а затим уредити живот људи на земљи. Јехова је заиста Бог изванредне организације!

5. Шта Јован види што је било предочено поклопцем ковчега савеза?

5 Много тога што Јован види на небу било је предочено обележјима светог шатора који је био подигнут у пустињи. Тај шатор је био подигнут отприлике 1 600 година пре Јовановог времена, да би Израелцима служио као место где се обожавао истинити Бог. У њему се налазила Светиња над светињама, а у њој ковчег савеза, који је имао масивни златни поклопац, изнад ког је Јехова износио своје објаве (Излазак 25:17-22; Јеврејима 9:5). Дакле, поклопац ковчега савеза симболично је представљао Јеховин престо. Јован сада види оно што је у светом шатору било само предочено — види Сувереног Господа Јехову који седи на свом узвишеном небеском престолу, окружен неописивим величанством.

6. Какву нам слику Јован предочава и зашто је она одговарајућа?

6 За разлику од старих пророка који су имали визије о Јеховином престолу, Јован не износи детаље о Светом Богу који седи на том престолу (Језекиљ 1:26, 27; Данило 7:9, 10). Али нам дочарава његову славу следећим речима: „Онај који је седео изгледао је попут камена јасписа и драгог камена црвене боје, а око престола је била дуга слична смарагду“ (Откривење 4:3). Какав величанствен призор! Јован види спокојну, блиставу лепоту попут лепоте драгуља који се пресијавају на сунцу. Тај опис се подудара с речима ученика Јакова, који је Јехову описао као „Оца небеских светлости“ (Јаков 1:17). Недуго након што је написао Откривење, Јован је изјавио: „Бог је светлост и у њему нема никакве таме“ (1. Јованова 1:5). Јехова је особа с којом се по слави и величанству нико не може мерити!

7. На шта указује дуга која окружује Јеховин престо?

7 Запази да Јован око престола види дугу смарагднозелене боје. Грчка реч која је овде преведена са „дуга“ (ирис) указује на потпуни круг. Дуга се први пут у Библији помиње у вези с Нојевим данима. Након што су се воде Потопа повукле, Јехова је ’ставио дугу у облак‘, а њено симболично значење објаснио је следећим речима: „Своју дугу стављам у облак, и она ће служити као знак савеза између мене и земље. Ја ћу се сетити савеза између мене и вас и свих живих душа сваке врсте. И никада више од вода неће настати потоп да уништи сва створења“ (Постанак 9:13, 15). На шта онда та небеска визија вероватно подсећа Јована? Дуга коју је видео несумњиво га подсећа на то како је важно бити у миру с Јеховом, у миру какав данас ужива „Јованова класа“. Она такође на њега оставља утисак спокојства и мира који владају у Јеховиној близини. Такво спокојство ће уживати сви послушни људи, припадници нове земље, када Јехова над њима рашири свој шатор (Псалам 119:165; Филипљанима 4:7; Откривење 21:1-4).

Ко су 24 старешине?

8. Кога Јован види око престола и кога они предочавају?

8 Јован је знао да је служба у светом шатору била поверена свештеницима. Зато га је можда изненадило оно што затим види: „Око престола била су још двадесет и четири престола, и на тим престолима седели су двадесет и четири старешине, обучени у беле хаљине, са златним крунама на глави“ (Откривење 4:4). Уместо свештеника, ту су 24 старешине које седе на престолима и носе круне попут краљева. Ко су те старешине? То могу бити само помазани чланови хришћанске скупштине, који након свог ускрсења на небо заузимају места која им је Јехова обећао. По чему то знамо?

9, 10. Како знамо да 24 старешине предочавају чланове помазане хришћанске скупштине који су заузели своје узвишено место на небу?

9 Као прво, они носе круне. Библија каже да ће помазани хришћани ’добити нераспадљиву круну‘ и вечни живот, то јест бесмртност (1. Коринћанима 9:25, фуснота; 15:53, 54). Али будући да ове 24 старешине седе на престолима, златне круне у овом контексту предочавају њихову краљевску власт. (Упоредити с Откривењем 6:2; 14:14.) То је потврда да 24 старешине предочавају Исусове верне помазане следбенике на њиховим небеским положајима. Исус је, наиме, с њима склопио савез, обећавши им да ће у Краљевству седети с њим на престолима (Лука 22:28-30). Само Исус и 24 старешине владаће на небу поред Јехове. Ту могућност немају чак ни анђели.

10 То је у складу с обећањем које је Исус дао скупштини у Лаодикији: „Ономе ко победи даћу да седне са мном на мој престо“ (Откривење 3:21). Али задатак који ће 24 старешине добити на небу не своди се само на краљевање. У уводу Откривења Јован је о Исусу рекао: „Учинио нас [је] краљевством, свештеницима свом Богу и Оцу“ (Откривење 1:5, 6). Они су и краљеви и свештеници. ’Биће Божји и Христови свештеници и владаће као краљеви с Христом хиљаду година‘ (Откривење 20:6).

11. Зашто је логично да старешина има 24 и шта тај број предочава?

11 Будући да Јован око престола види 24 старешине, поставља се питање шта значи тај број? На много начина верни свештеници древног Израела предочавали су те старешине. Апостол Петар је помазаним хришћанима написао: „Ви сте ’изабрани род, краљевско свештенство, свет народ, народ који је Божје власништво‘“ (1. Петрова 2:9). Занимљиво је да су јеврејски свештеници древног доба били подељени у 24 групе. Свакој групи је било одређено у којим ће седмицама у току године служити пред Јеховом, како би се света служба могла одвијати без престанка (1. Летописа 24:5-19). Стога је логично што Јован у визији види како је то свештенство на небу сачињено од 24 старешине, јер ти свештеници служе Јехови непрестано, без прекида. Када њихов број буде попуњен, постојаће 24 групе тих старешина, а свака група ће имати 6 000 помазаника који су истрајали. То можемо закључити зато што у Откривењу 14:1-4 стоји да је 144 000 (24 x 6 000) хришћана ’откупљено од људи‘, како би заједно с Јагњетом — Исусом Христом — стајали на небеској гори Сиону. Број 12 предочава организацијско уређење које је с Божјег гледишта савршено, а удвостручењем тог броја добија се 24, што још снажније истиче ту чињеницу.

Муње, гласови и громови

12. Шта Јован затим види и чује и на шта подсећају „муње и гласови и громови“?

12 Шта Јован затим види и чује? „И из престола су излазиле муње и гласови и громови“ (Откривење 4:5а). Та визија јако подсећа на раније прилике у којима је Јехова с неба показао своју застрашујућу моћ. На пример, Мојсије је записао шта се догодило кад је Јехова „сишао“ на гору Синај: „Кад је трећег дана освануло јутро, почело је да грми и да сева. Густ облак покрио је гору и зачуо се веома гласан звук рога... Док је звук рога постајао све јачи, Мојсије је говорио, а истинити Бог му је одговарао силним гласом“ (Излазак 19:16-19).

13. Шта предочавају муње које излазе из Јеховиног престола?

13 Током Господовог дана, Јехова своју моћ и присутност показује на начин који побуђује страхопоштовање. Он то не чини дословним муњама. Оно што Јован види има симболично значење. Шта онда предочавају муње? Дословне муње осветљавају пут, али могу и убити. Стога муње које излазе из Јеховиног престола предочавају блеске духовног светла које Јехова непрестано шаље свом народу и, што је још значајније, његове ватрене осуде. (Упоредити с Псалмом 18:14; 144:5, 6; Матејем 4:14-17; 24:27.)

14. У ком смислу гласови одјекују у наше време?

14 А шта представљају гласови? Док се Јехова симболично налазио на гори Синај, један глас се обраћао Мојсију (Излазак 19:19). Гласови с неба пренели су бројне заповести и објаве које налазимо у Откривењу (Откривење 4:1; 10:4, 8; 11:12; 12:10; 14:13; 16:1, 17; 18:4; 19:5; 21:3). И данас Јехова издаје заповести и објаве свом народу и на тај начин их просветљује како би разумели библијска пророчанства и начела. Често таква духовна просветљења из Библије добијамо на међународним конгресима, а онда се она објављују широм света. Апостол Павле је о верним проповедницима добре вести рекао: „Њихов глас је отишао по целој земљи и њихове речи накрај света“ (Римљанима 10:18).

15. У ком смислу грмљавина одјекује од Јеховиног престола током овог дела Господовог дана?

15 Након муња обично следе громови. Давид је дословну грмљавину сликовито назвао ’Јеховиним гласом‘ (Псалам 29:3, 4). Библија каже да је Јехова грмео с неба када се за Давида борио против његових непријатеља (2. Самуилова 22:14; Псалам 18:13). Елијуј је Јову рекао да Јеховин глас звучи попут грмљавине док „велике ствари чини, које не можемо докучити“ (Јов 37:4, 5). У овом делу Господовог дана Јехова „грми“ упозорењима да ће извршити велика дела над својим непријатељима. Та симболична грмљавина одзвања и тутњи по целој земаљској кугли. И ти ћеш бити срећан уколико поклониш пажњу тим громогласним објавама и користиш свој глас у њиховом објављивању (Исаија 50:4, 5; 61:1, 2).

Пламтеће светиљке и стаклено море

16. Шта предочава „седам пламтећих светиљки“?

16 Шта Јован даље види? „Седам пламтећих светиљки горело је пред престолом — оне представљају седам Божјих духова. А испред престола било је нешто као стаклено море, слично кристалу“ (Откривење 4:5б, 6а). Јован нам објашњава шта значе тих седам светиљки: „Оне представљају седам Божјих духова.“ Број седам симболично показује да је с Божјег гледишта одређена ствар потпуна. Према томе, седам светиљки засигурно предочавају целокупну просветљујућу моћ светог духа. Данашња „Јованова класа“ је захвална Јехови што им је омогућио такво просветљење, и свесни су да имају одговорност да га преносе и другим духовно гладним људима по свету. Срећни смо што сваке године стотине милиона часописа Кула стражара рефлектују ту светлост на око 160 језика (Псалам 43:3).

17. Шта предочава „стаклено море, слично кристалу“?

17 Јован види и „стаклено море, слично кристалу“. Шта оно предочава кад говоримо о онима који су позвани у Јеховине небеске дворе? Павле је рекао да је Исус посветио скупштину „чистећи је купањем у води, у речи Божјој“ (Ефешанима 5:26). Исус је пре своје смрти рекао својим ученицима: „Ви сте већ чисти због речи Божје коју сам вам говорио“ (Јован 15:3). Према томе, стаклено море слично кристалу засигурно предочава писану Божју Реч, која има моћ да очисти Божје слуге. Припадници краљевског свештенства који долазе к Јехови морају пре тога бити темељно очишћени Божјом Речју.

„Четири жива бића“

18. Шта Јован види усред и око престола?

18 У наставку Јован запажа следеће: „Усред престола и око престола била су четири жива бића пуна очију спреда и позади“ (Откривење 4:6б).

19. Кога предочавају четири жива бића и како то знамо?

19 Шта представљају та четири бића? Једна друга визија, коју је имао пророк Језекиљ, помаже нам да пронађемо одговор. Језекиљ је видео како Јехова седи на престолу који се налазио изнад небеске кочије. Ту су била и бића која су по опису слична онима која је описао Јован (Језекиљ 1:5-11, 22-28). Касније је Језекиљ поново видео ту кочију и престо уз које су се налазила та бића. Том приликом он их је назвао херувими (Језекиљ 10:9-15). Четири жива бића која Јован види засигурно представљају небројено мноштво Божјих херувима, бића која у његовој духовној организацији заузимају висок положај. Јовану ништа не би било чудно што се херувими налазе тако близу Јехове, будући да су се у светом шатору два златна херувима налазила изнад поклопца ковчега савеза, који је предочавао Јеховин престо. Јехова је давао заповести народу оглашавајући се између та два херувима (Излазак 25:22; Псалам 80:1).

20. У ком смислу се четири бића налазе „усред престола и око престола“?

20 Та четири бића налазе се „усред престола и око престола“. Шта тачно значе те речи? Могле би значити да су се бића налазила око престола тако да је по једно било на средини сваке од четири стране. Зато је у једном енглеском преводу тај део изворног грчког текста парафразиран на следећи начин: „Са свих страна око престола“ (Today’s English Version). Међутим, овај израз може значити и да четири бића заузимају на небу средишњи положај, то јест да су управо тамо где је и престо. Зато у неким преводима, као на пример у Савременом српском преводу овај део стиха гласи: „У средини, око престола“. Било како било, битно је да су херувими близу Јеховиног престола. Исто је забележио и Језекиљ, јер је у визији видео херувиме који стоје на четири угла Јеховине кочије, која предочава његову организацију (Језекиљ 1:15-22). Сви ти описи подударају се с речима Псалма 99:1: „Јехова је почео краљевати... Он седи над херувимима.“

21, 22. (а) Како Јован описује четири жива бића? (б) Шта предочавају четири бића?

21 Јован даље каже: „Прво биће било је налик лаву, друго биће било је налик младом бику, треће биће имало је лице налик људском, а четврто биће личило је на орла у лету“ (Откривење 4:7). Зашто се та четири бића међусобно толико разликују? Та различита бића очигледно предочавају извесне Божје особине. Прво биће је слично лаву. Лав је у Библији симбол храбрости, нарочито у спровођењу правде и чињењу онога што је исправно (2. Самуилова 17:10; Пословице 28:1). Према томе, лав предочава Божју храброст у спровођењу правде (Поновљени закони 32:4; Псалам 89:14). Друго биће је слично младом бику. На коју те особину подсећа бик? Израелци су те животиње сматрали вредним због њихове снаге (Пословице 14:4; видети и Јова 39:9-11). Дакле, млади бик је симбол снаге и енергије, коју Јехова даје својим слугама (Псалам 62:11; Исаија 40:26).

22 Треће биће има лице слично човечјем. Оно сигурно предочава Божју љубав, будући да је на земљи само човек створен по Божјој слици, то јест има способност да показује ту најважнију особину — љубав (Постанак 1:26-28; Матеј 22:36-40; 1. Јованова 4:8, 16). Нема сумње да херувими показују ту особину док служе око Јеховиног престола. А шта рећи о четвртом бићу? Оно је слично орлу. Јехова је указао на орлов оштар вид, када је рекао: „Далеко виде очи његове“ (Јов 39:29). Према томе, орао је добар симбол далековиде мудрости. Јехова је извор мудрости. Његови херувими показују ту мудрост тиме што слушају његове заповести (Пословице 2:6; Јаков 3:17).

Разлеже се хвала упућена Јехови

23. Шта симболизује то што су четири бића „пуна очију“ и шта се истиче тиме што имају по три пара крила?

23 Јован свој опис наставља речима: „Свако од та четири бића имало је по шест крила. Свуда по телу и испод крила била су пуна очију. И та бића су без предаха дан и ноћ говорила: ’Свет, свет, свет је Јехова Бог, Свемоћни, који је био и који јесте и који долази!‘“ (Откривење 4:8). То што бића имају много очију показује да имају вид који је далекосежан и којем ништа не промиче. Четири бића непрестано мотре све што се збива будући да немају потребе за сном. Она опонашају Јехову, о којем у Библији пише: „Јехова очима својим претражује сву земљу да би показао своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9). Будући да имају тако много очију, херувими виде све. Ништа не промиче њиховој пажњи. Стога могу добро послужити Богу приликом његовог суђења. За Јехову Библија каже још и ово: „Очи су Јеховине на сваком месту, и посматрају и зле и добре“ (Пословице 15:3). Будући да имају по три пара крила — а број три се у Библији користи за наглашавање — херувими могу брзином муње разглашавати и извршавати Јеховине пресуде.

24. Како херувими хвале Јехову и шта то значи?

24 Хвалоспев који херувими певају у част Јехови заиста је угодан и подстицајан: „Свет, свет, свет је Јехова Бог, Свемоћни, који је био и који јесте и који долази!“ И овде троструко понављање служи за наглашавање. Херувими снажно потврђују светост Јехове Бога. Он је Извор и најузвишенији Узор светости. Он је такође и ’Краљ вечности‘, затим „Алфа и Омега, први и последњи, почетак и свршетак“ (1. Тимотеју 1:17; Откривење 22:13). Херувими без предаха обзнањују ненадмашне Јеховине особине пред свим створењима.

25. Како четири бића и двадесет и четири старешине заједнички одају част Јехови?

25 Небо над небесима одјекује хвалоспевима у част Јехови! Јован даље описује: „И кад год су та бића упућивала славу, част и захвалу Ономе који је седео на престолу, Ономе који живи у сву вечност, двадесет и четири старешине су падале пред Онога који седи на престолу и обожавали Онога који живи у сву вечност. Бацали су своје круне пред престо, говорећи: ’Достојан си, Јехова, Боже наш, да примиш славу, част и моћ, јер си ти све створио и твојом вољом све постоји и створено је‘“ (Откривење 4:9-11). Ово је у Библији један од најснажнијих израза одавања части Јехови, нашем Богу и Сувереном Господу.

26. Зашто 24 старешине бацају своје круне пред Јехову?

26 Двадесет и четири старешине показују став какав је имао и Исус, будући да своје круне бацају пред Јехову. Они не помишљају да се уздижу у Божјој близини. Понизно признају да је једина сврха њиховог краљевања да доносе част и славу Богу, као што то и Исус увек чини (Филипљанима 2:5, 6, 9-11). Покорно признају да иако су добили власт, њихов положај је мањи и њихово владање у потпуности зависи од Сувереног Јехове. Стога се од срца придружују херувимима и другим верним створењима у хваљењу и слављењу Бога који је све створио (Псалам 150:1-6).

27, 28. (а) Како Јованов опис ове визије треба да утиче на нас? (б) Која се питања јављају у вези с оним што Јован даље види и чује?

27 Може ли ико остати равнодушан док чита Јованов запис о овој визији? Та визија је величанствена, одузима дах! А каква ли је тек стварност! Јеховино величанство ће засигурно надахнути сваког ко има захвално срце да га заједно с четири бића и двадесет и четири старешине хвали, како у молитвама тако и јавним објављивањем његовог имена. За хришћане је данас велика част што могу да сведоче за Бога (Исаија 43:10). Не заборавимо да се Јованова визија односи на Господов дан, дакле на време у ком данас живимо. „Седам духова“ су увек ту да нас воде и јачају (Галатима 5:16-18). Данас имамо и Божју Реч која нам помаже да останемо свети док служимо светом Богу (1. Петрова 1:14-16). Сигурно смо срећни што можемо да читамо речи овог пророчанства (Откривење 1:3). Оне нас снажно подстичу да будемо верни Јехови и да не допустимо свету да нас одврати од ревног певања хвалоспева у част Јехови (1. Јованова 2:15-17).

28 Јован је досад описивао оно што је видео када је био позван да уђе кроз врата која су се отворила на небу. Најупечатљивији део описа засигурно је онај у ком он описује Јехову како у свом величанству, слави и сјају седи на свом небеском престолу. Окружен је најмоћнијом организацијом, која блиста величанством и оданошћу. Небески суд заседа (Данило 7:9, 10, 18). А сада треба да се догоди нешто изванредно. Шта је то и какве то везе има с нашим животом? Осмотримо како се сцена даље одвија.

[Питања за разматрање]

[Слика на целој 75. страни]

[Слика на целој 78. страни]