Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јован види прослављеног Исуса

Јован види прослављеног Исуса

5. поглавље

Јован види прослављеног Исуса

1. визија — Откривење 1:10–3:22

Садржај: Исус проверава стање духовних Израелаца на земљи и упућује им срдачно охрабрење

Време испуњења: У Господовом дану, од 1914. па све док не умре и ускрсне последњи верни помазаник

1. На које време се првобитно односе поруке из прве визије и како Јован указује на време њихове главне примене?

 ПРВА визија Откривења започиње у 10. стиху 1. поглавља. Попут других визија у Откривењу, и ова започиње Јовановом изјавом да чује или види нешто неуобичајено (Откривење 1:10, 12; 4:1; 6:1). Време на које се првобитно односе поруке из ове визије јесте први век, будући да су упућене у седам скупштина које су постојале у Јованово време. Међутим, Јован указује на време њихове главне примене када каже: „Путем надахнућа доспео сам у Господов дан“ (Откривење 1:10а). Када почиње тај „дан“? Имају ли ова наша бурна времена и драматична збивања икакве везе с њим? Ако имају, требало би да обратимо пуну пажњу на пророчанства из Откривења, јер је у питању наш живот (1. Солуњанима 5:20, 21).

Господов дан

2. Када започиње Господов дан, а када се завршава?

2 Када почиње „Господов дан“ у ком ће се одигравати све оно о чему говори Откривење? Шта је „Господов дан“? Апостол Павле је рекао да је то време суда и испуњења Божјих обећања (1. Коринћанима 1:8; 2. Коринћанима 1:14; Филипљанима 1:6, 10; 2:16). У том „дану“ Јеховина величанствена намера се победнички и све брже примиче свом врхунцу. Тај „дан“ започиње крунисањем Исуса за небеског Краља. Тај „дан“ траје и након што Исус изврши пресуду над Сатаниним светом и након што започне обнова Раја у ком ће човечанство бити доведено до савршенства. Он ће трајати све док Исус не ’преда краљевство свом Богу и Оцу‘ (1. Коринћанима 15:24-26; Откривење 6:1, 2).

3. (а) Како уз помоћ Даниловог пророчанства о „седам времена“ можемо утврдити када започиње Господов дан? (б) Који догађаји у свету потврђују да је 1914. започео Господов дан?

3 Испуњење других библијских пророчанстава помаже нам да утврдимо када започиње Господов дан. На пример, Данило је описао да ће владање породичне лозе краља Давида бити прекинуто на „седам времена“ и да ће се након тога знати „да Свевишњи влада краљевством људским и даје га коме хоће“ (Данило 4:23, 24, 31, 32). Главно испуњење тог пророчанства започело је опустошењем краљевства Јуде, а Библија указује да се то завршило у октобру 607. пре н. е. У Откривењу 12:6, 14 стоји да су три и по времена исто што и 1 260 дана. Према томе, седам времена (двапут по три и по времена) износи 2 520 дана. Ако рачунамо „дан за годину“, долазимо до закључка да „седам времена“ трају 2 520 година (Језекиљ 4:6). Према томе, Исус Христ је на небу почео да влада крајем 1914. Те године је избио Први светски рат и то је био „почетак болних невоља“ које и даље погађају човечанство. Сва крвопролића од 1914. наовамо на упечатљив начин доказују да је те године започео „дан“ Исусове присутности (Матеј 24:3-14). a

4. (а) Како нам Откривење показује када се испуњава прва визија? (б) Када се завршава испуњење прве визије?

4 Дакле, прва визија и савети које она садржи односе се на Господов дан, који је започео 1914. Овакво рачунање потврђује и чињеница што се касније у Откривењу описује извршење Божјих поузданих и праведних пресуда — у чијем извршењу главну улогу има Господ Исус (Откривење 11:18; 16:15; 17:1; 19:2, 11). Ако испуњење прве визије започиње 1914, када се завршава? Поруке су, као што се то види из њиховог садржаја, упућене Божјој скупштини помазаника на земљи. Дакле, испуњење ове прве визије завршава се када и последњи члан те верне помазане скупштине умре и ускрсне у живот на небу. Међутим, Господов дан и благослови које он доноси „другим овцама“ трајаће све до краја Хиљадугодишње владавине Исуса Христа (Јован 10:16; Откривење 20:4, 5).

5. (а) Шта је глас који се чуо заповедио Јовану? (б) Зашто је било лако доставити свитак у „седам скупштина“?

5 Пре него што у првој визији било шта види, Јован нешто чује: „Иза себе зачуо [сам] снажан глас, попут звука трубе, како говори: ’Оно што видиш напиши у свитак и пошаљи у седам скупштина: у Ефес, Смирну, Пергам, Тијатиру, Сард, Филаделфију и Лаодикију‘“ (Откривење 1:10б, 11). Ауторитативан и заповеднички попут звука трубе, један глас каже Јовану да напише поруку коју ће послати „у седам скупштина“. Он ће добити низ порука и објавиће оно што ће видети и чути. Запази да су поменуте скупштине заиста постојале у Јованово време. Све су се налазиле у Малој Азији, наспрам острва Патмос. Будући да је на том подручју било много добрих римских путева, било је лако путовати од места до места. Гласник је без потешкоћа могао носити свитак из једне скупштине у другу. Тих седам скупштина могли бисмо упоредити с делом неке покрајине Јеховиних сведока данас.

6. (а) На шта се односи израз „оно што се догађа“? (б) Зашто можемо бити сигурни да се прилике у скупштинама Јовановог времена могу наћи и у данашњој скупштини помазаних хришћана?

6 Већина пророчанстава из Откривења треба да се испуни након Јовановог времена. Она се односе на „оно што ће се догодити после овога“. Међутим, савети које су добиле тих седам скупштина односили су се на „оно што се догађа“, то јест на тадашње прилике у седам поменутих скупштина. Те поруке су биле од велике користи верним помазаним старешинама у тих седам скупштина, као и у свим другим скупштинама помазаних хришћана тог времена. b Будући да је главна примена ове визије у Господовом дану, оно што је Исус рекао заправо показује да се сличне прилике могу очекивати и у скупштини помазаних хришћана у наше време (Откривење 1:10, 19).

7. Кога Јован види у првој визији и зашто је та визија за нас толико важна и охрабрујућа?

7 У првој визији Јован види Господа Исуса Христа у блиставој, небеској слави. Постоји ли прикладнија слика за пророчанску књигу која говори о великом дану тог Господа ког је на његово место поставио лично Бог? И постоји ли ишта важније за нас који живимо у том дану и послушно вршимо сваку његову заповест? Сви који подупиру Јехову као сувереног владара охрабрени су чињеницом да Месијански Потомак — након што је издржао све испите и кушње од Сатане и након што је у мукама умро пре скоро 2 000 година, чиме је био ’рањен у пету‘ — сада живи на небу и има власт од Бога да крене у победу и оствари његову величанствену намеру (Постанак 3:15).

8. За шта је Исус сада спреман?

8 Сасвим је јасно да је Исус сада спреман да крене у акцију као устоличени Краљ. Јехова га је поставио да буде главни у извршењу Његове коначне пресуде над овим старим, злим светом и над његовим богом, Сатаном Ђаволом. Осим што ће судити свету, судиће и скупштини својих помазаника као и великом мноштву њихових сарадника (Откривење 7:4, 9; Дела апостолска 17:31).

9. (а) Како Јован описује прослављеног Исуса Христа који стоји међу златним свећњацима? (б) На шта указује призор попут оног у древном храму и хаљина коју Исус носи? (в) Шта представља његов златни појас?

9 Када чује снажан глас, Јован се окреће и види следеће: „Окренуо сам се да видим ко ми то говори. Кад сам се окренуо, видео сам седам златних свећњака“ (Откривење 1:12). Касније је сазнао шта представљају тих седам свећњака. Али његову пажњу заокупља неко ко стоји међу свећњацима и кога описује овако: „Међу свећњацима [сам видео] неког налик сину човечјем. Био је обучен у хаљину која му је допирала до стопала, а око груди је био опасан златним појасом“ (Откривење 1:13). Овде се Исус, ’син човечји‘, појављује пред својим задивљеним сведоком Јованом обавијен светлошћу и величанством. Он стоји међу упаљеним златним свећњацима и зрачи светлошћу и славом. Тај призор подсећа Јована на ствари повезане с храмом и он види Исуса у улози Јеховиног Првосвештеника који има моћ да суди (Јеврејима 4:14; 7:21-25). Његова дуга, упечатљива хаљина одговара његовој свештеничкој служби. Попут некадашњих јеврејских првосвештеника, и он има појас — златни појас преко груди који му покрива срце. Појас предочава његову спремност да свим срцем изврши свети задатак који му је дао Јехова Бог (Излазак 28:8, 30; Јеврејима 8:1, 2).

10. (а) Шта представљају Исусова снежнобела коса и његове пламене очи? (б) Какво је значење тога што су Исусове ноге попут ужареног бакра?

10 Јован наставља свој опис: „Глава и коса биле су му беле као бела вуна, као снег, а очи као пламен огњени“ (Откривење 1:14). Његова снежнобела коса предочава мудрост какву имају старије, искусне особе. (Упореди с Пословицама 16:31.) Пламене очи откривају оштрину и будност, које он има док својим продорним погледом мотри, испитује или показује гнев. Чак и Исусове ноге заокупљају Јованову пажњу: „Ноге су му биле налик чистом бакру зажареном у пећи, а глас му је био као хука многих вода“ (Откривење 1:15). У овој визији Исусове ноге су попут ужареног, сјајног бакра, што је прикладан опис за оног ко ревно „ходи“, то јест горљиво врши вољу Јехове Бога и има признат положај пред њим. Осим тога, док у Библији злато често представља нешто што је везано за Бога, оно што је везано за људе понекад се предочава бакром. c Зато нас опис Исусових ногу, које сјаје попут чистог бакра, подсећа на то како су „дивне“ биле његове ноге док је ходио земљом и проповедао добру вест (Исаија 52:7; Римљанима 10:15).

11. (а) На шта нас подсећају Исусове сјајне ноге? (б) Шта значи то што му је глас „као хука многих вода“?

11 Исус је као савршен човек заиста зрачио славом која је била очигледна и анђелима и људима (Јован 1:14). Његове сјајне ноге нас подсећају и на то да он ходи по светом тлу у Јеховиној организацији, у којој служи као Првосвештеник. (Упореди с Изласком 3:5.) Надаље, његов глас је попут хуке огромног водопада. Оставља снажан утисак и изазива страхопоштовање, што је прикладан опис јер се ради о оном ко носи име Реч Божја и долази да „суди свету по правди“ (Дела апостолска 17:31; Јован 1:1).

12. Шта представља „оштар двосекли мач“?

12 „У десници је имао седам звезда и из уста му је излазио оштар двосекли мач, а лице му је било као сунце у свом пуном сјају. Кад сам га видео, пао сам пред његове ноге као да сам мртав“ (Откривење 1:16, 17а). Исус је нешто касније објаснио значење седам звезда. Међутим, запази да из његових уста излази „оштар двосекли мач“. Мач је заиста прикладан симбол, јер је Исус постављен да изрекне коначне Јеховине пресуде над његовим непријатељима. Одлучне речи које излазе из Исусових уста значиће погубљење свих злих људи (Откривење 19:13, 15).

13. (а) На шта подсећа Исусово лице које блиста попут сунца? (б) Који утисак оставља Јованов опис Исуса?

13 Исусово лице које попут сунца блиста подсећа на Мојсијево лице које је зрачило светлошћу након разговора с Јеховом на гори Синај (Излазак 34:29, 30). Ту је и догађај који се одиграо пре скоро 2 000 година, када се Исус преобразио пред своја три апостола, а „лице му је засјало као сунце, а хаљине су му постале блиставе као светлост“ (Матеј 17:2). А сада, у овој визији која приказује Исуса током Господовог дана, његово лице одражава славу јер се налази у Јеховиној близини (2. Коринћанима 3:18). Заправо, целокупна Јованова визија зрачи славом. Снежнобела коса, пламене очи, лице које сја попут сунца и ноге попут ужареног бакра добро осликавају онога „који пребива у недоступној светлости“ (1. Тимотеју 6:16). Визија делује веома стварно и живописно. Како је Јован реаговао на њу? Уплашио се јер, како сам каже: „Кад сам га видео, пао сам пред његове ноге као да сам мртав“ (Откривење 1:17).

14. Како на нас треба да утиче прва Јованова визија која приказује прослављеног Исуса?

14 Данас тај сликовити и детаљан опис Јованове визије испуњава Божји народ дубоким страхопоштовањем. Прошло је више од 90 година откако је започео Господов дан у којем се испуњава ова упечатљива визија. Исусово краљевање је за нас стварност, нешто што постоји, а не само нешто чему се надамо да ће се десити у будућности. Зато је добро да као верни поданици његовог Краљевства са занимањем пратимо Јованове речи и опис прве визије и да послушно прихватимо све оно што нам прослављени Исус Христ поручује.

[Фусноте]

a Више информација о овој теми налази се у књизи Шта Библија заиста научава?, стране 88-92, 215-218; издали Јеховини сведоци.

b Када би у првом веку једна скупштина примила писмо од неког апостола, било је уобичајено да се то писмо проследи и другим скупштинама, како би сви имали користи од датих савета. (Упоредити с Колошанима 4:16.)

c Украси и опрема у Соломоновом храму били су или направљени од злата или њиме обложени, док је бакар био коришћен у опремању храмског дворишта (1. Краљевима 6:19-23, 28-35; 7:15, 16, 27, 30, 38-50; 8:64).

[Питања за разматрање]

[Слике на 23. страни]

Археолошки остаци градова у којима су се налазиле седам поменутих скупштина потврђују веродостојност библијског записа. У овим градовима су хришћани у првом веку примили Исусове охрабрујуће поруке које још и данас служе као подстицај скупштинама по целом свету.

ПЕРГАМ

СМИРНА

ТИЈАТИРА

САРД

ЕФЕС

ФИЛАДЕЛФИЈА

ЛАОДИКИЈА