Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божја света тајна достиже величанствени врхунац

Божја света тајна достиже величанствени врхунац

26. поглавље

Божја света тајна достиже величанствени врхунац

1. (а) Како нам Јован открива да је дошло време да се доврши света тајна? (б) Зашто анђеоске војске кличу?

 ДА ЛИ се сећаш заклетве снажног анђела која је записана у Откривењу 10:1, 6, 7? Он је рекао: „Нема више одлагања! Него, у данима оглашавања седмог анђела, кад дође време да затруби, довршиће се Божја света тајна, према доброј вести коју је Бог објавио својим робовима пророцима.“ Јехова је одредио да је дошло време да затруби та последња труба. Како је, онда, довршена света тајна? Јован је сигурно јако срећан што може то да нам открије. Он пише: „И седми анђео је затрубио. И на небу су се зачули јаки гласови: ’Краљевска власт над светом сада припада нашем Господу и његовом Христу, и он ће краљевати у сву вечност‘“ (Откривење 11:15). Анђеоске војске заиста имају разлога за громогласно клицање. Та историјска објава је од општег значаја. Она је од пресудне важности за сва створења.

2. Када је и којим догађајем тријумфално довршена света тајна?

2 Света тајна достиже свој срећни врхунац! Она је на заиста предиван и величанствен начин тријумфално довршена 1914, када је Господ Јехова устоличио Христа да с њим краљује. Заступајући свог Оца, Исус Христ је преузео власт усред непријатељски расположеног човечанства. Будући да је он обећани Потомак, добио је краљевску моћ да уништи Змију и њено потомство и да на земљи обнови мир какав је владао у рају (Постанак 3:15; Псалам 72:1, 7). На тај начин ће као Месијански Краљ испунити Јеховину Реч и потврдити да његов Отац, ’Краљ вечности‘, има право да влада као Врховни Владар „у сву вечност“ (1. Тимотеју 1:17).

3. Зашто је Јехова Бог, премда је одувек био Краљ, допустио да на земљи постоје и други владари?

3 Али зашто се каже да је тек тада ’краљевска власт над светом припала нашем Господу‘, Јехови? Зар није Јехова одувек био Краљ? Да, то је тачно. О томе је Левит Асаф у песми рекао: „Бог је Краљ мој од давнина.“ Један други псалмиста је изјавио: „Јехова је почео краљевати!... Престо твој чврсто стоји од давнина; од вечности ти постојиш“ (Псалам 74:12; 93:1, 2). Али, Јехова је мудро допустио да на земљи постоје и други владари. Тиме је допустио да се у потпуности одговори на спорно питање покренуто још у Едену, а то је да ли човек може владати без Бога. Људске власти су доживеле потпуни неуспех. Заиста се показало да су тачне речи једног Божјег пророка: „Јехова, добро знам да пут земаљског човека није у његовој власти. Човек који ходи не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23). Откад су наши прародитељи згрешили, цела земља је под влашћу ’празмије‘, то јест Сатане (Откривење 12:9; Лука 4:6). Али дошло је време за драстичну промену. Да би потврдио свој положај који му с правом припада, Јехова је почео да влада над земљом на један нов начин, путем свог Месијанског Краљевства.

4. Чему је 1922, када су се почеле оглашавати трубе, дат приоритет? Објасни.

4 Док се 1922. оглашавало седам труба, Истраживачи Библије су одржали конгрес у америчком граду Сидар Поинту на ком је Џозеф Ратерфорд одржао говор под насловом „Приближило се небеско краљевство“, на темељу Матеја 4:17. Свој говор је завршио овим речима: „Вратите се на поље, синови највишег Бога! Узмите своју бојну опрему! Будите трезвени, будите будни, будите вредни, будите храбри! Будите верни и поуздани Господови сведоци! Борите се све док не буде избрисан и последњи траг Вавилона! Објављујте ту вест надалеко и нашироко! Свет мора сазнати да је Јехова Бог и да је Исус Христ Краљ над краљевима и Господар над господарима. Ово је најважнији дан. Гледајте, Краљ влада! Ви сте његови заступници. Зато објављујте, објављујте, објављујте вест о Краљу и његовом краљевству!“ Божјем Краљевству под Христовом влашћу дат је приоритет, а то је довело до све опсежнијег проповедања о Краљевству, у шта спадају и осуде које је објављивало свих седам анђеоских труба.

5. Шта се, у складу с оглашавањем седме трубе, догодило 1928. на конгресу Истраживача Библије?

5 Звук трубе седмог анђела могао се чути у кључним деловима конгреса који су Истраживачи Библије одржали у Детроиту, у америчкој држави Мичиген, од 30. јула до 6. августа 1928. Том приликом се 107 радио-станица повезало у, како је то било описано у новинама The New York Times, ’најопсежнији и најскупљи радио-пренос у историји‘. На конгресу је с одушевљењем усвојена снажна „Декларација против Сатане, а за Јехову“, која је указивала на то да ће у Армагедону бити поражени Сатана и његова зла организација као и да ће сви који воле праведност бити ослобођени. Верни поданици Божјег Краљевства с весељем су дочекали ново конгресно издање — књигу од 368 страна под насловом Владавина. У њој су наведени чврсти докази „да је Бог 1914. поставио свог Помазаног Краља на престо“.

Јехова преузима власт

6. Којим речима Јован описује да је Христ устоличен за краља Божјег Краљевства?

6 Какву ли је само радост изазвала вест да је Христ устоличен за краља Божјег Краљевства! Јован пише: „И двадесет и четири старешине који су седели пред Богом на својим престолима пали су ничице и поклонили се Богу, говорећи: ’Захваљујемо ти, Јехова Боже, Свемоћни, који јеси и који си био, јер си узео у руке своју велику моћ и почео краљевати‘“ (Откривење 11:16, 17).

7. Како Јехови Богу захваљују (а) они који припадају групи од 24 старешине, али су још на земљи? (б) остали од 24 старешине који су већ ускрснули и заузели свој положај на небу?

7 Особе које захваљују Јехови Богу су 24 старешине, а они предочавају помазану Христову браћу на свом небеском положају. Од 1922. остатак тих 144 000 помазаника који се налази на земљи ревно врши дело које је покренуо звук труба. Они су разумели пуно значење знака описаног у Матеју 24:3–25:46. Међутим, још раније у Господовом дану, њихови сарадници који су се већ били показали ’верни све до смрти‘ ускрснули су и заузели свој положај на небу како би могли да представљају целу групу од 144 000 помазаника који падају ничице како би исказали част Јехови (Откривење 1:10; 2:10). Сви они су веома захвални што њихов Суверени Господ није каснио с привођењем своје свете тајне величанственом крају.

8. (а) Како на народе делује оглашавање седме трубе? (б) На кога се народи гневе?

8 С друге стране, оглашавање седме трубе не доноси радост народима. Дошло је време да осете Јеховин гнев. Јован о томе каже: „Али народи су се разбеснели и дошао је твој гнев и време да се суди мртвима и да се да̂ награда твојим робовима пророцима и светима и онима који се боје твог имена, малима и великима, и да се униште они који земљу уништавају“ (Откривење 11:18). Након 1914, народи се жестоко гневе једни на друге, на Божје Краљевство, а посебно на Јеховина два сведока (Откривење 11:3).

9. Како људи уништавају земљу и шта је Бог одлучио да предузме у вези с тим?

9 Људи су током целе историје уништавали земљу непрекидним ратовањем и лошим управљањем. Али, од 1914. то уништавање достиже крајње забрињавајуће размере. Због похлепе и корупције све више се шире пустињска подручја и губи се огромна количина плодног тла. Киселе кише и радиоактивни облаци изазивају штету на огромним подручјима. Храна је загађена. Загађени су ваздух који удишемо и вода коју пијемо. Индустријски отпад угрожава живот и на копну и на мору. Светске суперсиле су некада претиле потпуним уништењем човечанства у нуклеарном рату. На срећу, Јехова ће ’уништити оне који земљу уништавају‘. Извршиће пресуду над тим охолим, безбожним људима који су одговорни за јадно стање у ком се налази земља (Поновљени закони 32:5, 6; Псалам 14:1-3). Зато Јехова припрема све што је потребно за долазак трећег „јао“, у ком ће се обрачунати с тим зликовцима (Откривење 11:14).

„Јао“ онима који уништавају земљу

10. (а) Шта представља трећи „јао“? (б) У ком смислу трећи „јао“ изазива нешто горе од мучења?

10 Дакле, ту је и трећи „јао“, који долази брзо. Јехова ће путем њега уништити оне који су оскрнавили ’подножје његовим ногама‘, то јест ову дивну планету на којој живимо (Исаија 66:1). Тај „јао“ је покренуло Месијанско Краљевство, то јест Божја света тајна. Прва два „јао“, која су била углавном последица деловања скакаваца и војске коњаника, мучила су Божје непријатеље, посебно вође хришћанског света. Али трећи „јао“, који задаје Јеховино Краљевство, изазива нешто горе од мучења (Откривење 9:3-19). Он задаје смртни ударац поквареном људском друштву и његовим владарима и тако их одстрањује. Биће то врхунац Јеховиног извршења пресуде у Армагедону. Догодиће се управо оно што је прорекао Данило: „У данима тих краљева [владара који уништавају земљу] Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти. И то краљевство неће прећи на неки други народ. Оно ће смрвити и уништити сва она краљевства, а само ће стајати довека.“ Божје Краљевство ће попут величанствене горе владати над предивном земљом, потврђујући Јеховино право владања и доносећи вечне благослове човечанству (Данило 2:35, 44; Исаија 11:9; 60:13).

11. (а) Који низ срећних догађаја се износи у наведеним пророчанствима? (б) Ко и како показује незаслужену доброту?

11 Трећи „јао“ пропраћен је низом радосних догађаја који ће се постепено одвијати током Господовог дана. То је време да се ’суди мртвима и да се да̂ награда Божјим робовима пророцима и светима и онима који се боје његовог имена‘. Ове речи се односе на ускрсење мртвих. За помазанике који су већ мртви, то ускрсење се дешава на почетку Господовог дана (1. Солуњанима 4:15-17). С временом им се придружују и преостали свети који ускрсавају тренутно, чим умру. И други ће примити своју награду, међу њима и ’Божји робови, пророци‘ из древног доба, затим сви други људи који се боје Јеховиног имена, било да припадају великом мноштву, које ће преживети велику невољу, било групи ’мртвих, великих и малих‘, који ће ускрснути током Христове хиљадугодишње владавине. Будући да Божји Месијански Краљ има кључеве од смрти и гроба, његова краљевска власт омогућава му да подари вечни живот свима који се труде да искористе ту дивну могућност (Откривење 1:18; 7:9, 14; 20:12, 13; Римљанима 6:22; Јован 5:28, 29). Без обзира на то да ли се ради о бесмртном животу на небу или вечном животу на земљи, тај дар је знак Јеховине незаслужене доброте и ко год га добије треба да буде вечно захвалан (Јеврејима 2:9).

Ковчег Божјег савеза

12. (а) Шта Јован види на небу, према Откривењу 11:19? (б) Шта је представљао ковчег савеза и шта се догодило с њим кад су Израелци били одведени у вавилонско заробљеништво?

12 Јехова влада! Путем свог Месијанског Краљевства он на чудесан начин спроводи своју врховну власт над људима. Ту чињеницу потврђује следеће што Јован види: „И отворило се светилиште Божјег небеског храма и показао се ковчег Божјег савеза у светилишту његовог храма. И настале су муње и гласови и громови и земљотрес и велики гра̏д“ (Откривење 11:19). Ово је једино место у Откривењу где се спомиње ковчег Божјег савеза. Тај ковчег је у израелском народу био видљиви знак Јеховине присутности. Налазио се у Светињи над светињама — прво у светом шатору, а затим у храму који је саградио Соломон. Али, када су Израелци 607. пре н. е. били одведени у заробљеништво у Вавилон, Јерусалим је био опустошен, а ковчегу савеза изгубио се сваки траг. Отада припадници Давидове лозе више нису ’седели на Јеховином престолу као краљеви‘ (1. Летописа 29:23). a

13. Шта значи чињеница да се ковчег Божјег савеза види у Божјем небеском светилишту?

13 Сада, након више од 2 600 година, ковчег се поново види. Али, Јован га у визији не види у земаљском храму, већ у Божјем небеском светилишту. Јехова поново влада преко краља из Давидове краљевске лозе. Овог пута Краљ, Исус Христ, устоличен је у небеском Јерусалиму — на узвишеном положају с ког извршава Јеховине пресуде (Јеврејима 12:22). О тим пресудама говориће се у следећим поглављима Откривења.

14, 15. (а) Ко је у древном Јерусалиму једини могао да види ковчег савеза и зашто? (б) Ко у Божјем небеском светилишту може да види ковчег савеза?

14 У древном земаљском Јерусалиму, обичан народ није могао да види ковчег, чак то нису могли ни свештеници који су служили у храму будући да се ковчег налазио у Светињи над светињама, која је завесом била одвојена од Светиње (Бројеви 4:20; Јеврејима 9:2, 3). Само је првосвештеник могао да га види када је једном годишње, на Дан очишћења, улазио у Светињу над светињама. Али откако је ’отворено светилиште небеског храма‘, симболични ковчег може видети Јеховин Првосвештеник, Исус Христ, али и 144 000 свештеника који с њим служе, међу којима је и Јован.

15 Први помазаници који су ускрснули на небо могу изблиза да виде тај симболични ковчег будући да су заузели своја места као припадници групе од 24 старешине око Јеховиног престола. Јеховин дух је помогао припадницима „Јованове класе“ на земљи да схвате да се Јехова налази у свом духовном храму. Осим тога, Јехова је дао знакове који омогућавају и другим људима да препознају тај величанствени догађај. Јованова визија говори о муњама, гласовима, громовима, земљотресу и гра̏ду. (Упоредити с Откривењем 8:5.) Шта то све представља?

16. У ком смислу су се појавиле муње, гласови, громови, земљотрес и велики гра̏д?

16 Од 1914. године, на пољу религије дошло је до велике промене, то јест симболичног земљотреса. Али тај симболични земљотрес је пропраћен гласовима преданих Божјих слугу које објављују јасну поруку да је Божје Краљевство успостављено. Они оглашавају громогласна упозорења из Библије. Све боље разумевање Божје пророчанске Речи може се упоредити с блесцима муње који се надалеко примећују, док се библијска порука посвуда објављује. Велики „гра̏д“ Божјих осуда почео је да пада на хришћански свет и уопште на криву религију. Све то требало је да привуче пажњу људи. Али нажалост, већина људи, баш попут становника Јерусалима у Исусово време, не примећује да се испуњавају ти знакови из Откривења (Лука 19:41-44).

17, 18. (а) Коју је одговорност Богу преданим хришћанима донело оглашавање труба седморице анђела? (б) Како хришћани испуњавају свој задатак?

17 Седам анђела и даље труби у своје трубе, оглашавајући да се на земљи збивају историјски догађаји. Богу предани хришћани имају велику одговорност да свету и даље објављују те поруке. Они радосно испуњавају тај свој задатак. То потврђује чињеница да је у раздобљу од двадесет година, од 1986. до 2005, број сати годишње проведених у служби проповедања готово удвостручен — са 680 837 042 на 1 278 235 504 сата. „Божја света тајна, према доброј вести“ заиста се објављује „накрај света“ (Откривење 10:7; Римљанима 10:18).

18 Сада нас очекују друге визије које откривају даљње појединости о Божјој намери у вези с његовим Краљевством.

[Фуснота]

a Када је 63. пре н. е. Јерусалим био освојен, Гнеј Помпеј је, према речима римског историчара Тацита, ушао у празно храмско светилиште. Тамо није било ковчега савеза (Тацит, Историја, 5.9).

[Питања за разматрање]

[Оквир на 173. страни]

Кључне мисли Јеховиних објава налик оглашавању труба

1. 1922. Сидар Поинт: Вође хришћанског света на подручју религије, политике и трговине позвани су да објасне зашто нису успели да успоставе мир и донесу напредак и срећу. Месијанско Краљевство ће решити све проблеме.

2. 1923. Лос Анђелес: У говору под насловом „Сви народи иду према Армагедону, али милиони који сада живе неће никада умрети“ упућен је позив свим мирољубивим људима, симболичним „овцама“ да напусте море човечанства које одлази у смрт.

3. 1924. Колумбус: Свештенство оптужено због охолости и због тога што не жели да проповеда Месијанско Краљевство. Прави хришћани треба да проповедају о Божјој освети и да теше ожалошћено човечанство.

4. 1925. Индијанаполис: Порука наде о миру, напретку, здрављу, животу, слободи и вечној срећи што ће се обистинити у Божјем Краљевству, наспрам духовне таме која влада у хришћанском свету.

5. 1926. Лондон: „Скакавци“ наносе невољу хришћанском свету и свештенству, разоткривају њихово одбацивање Божјег Краљевства. За разлику од њих, „скакавци“ славе рођење те небеске владавине.

6. 1927. Торонто: „Војске коњаника“ преносе позив људима да напусте ’цркве хришћанског света‘ и да целим срцем покажу да су одани и привржени Јехови Богу, његовом Краљу и Краљевству.

7. 1928. Детроит: У „Декларацији против Сатане, а за Јехову“ јасно је наглашено да ће Божји помазани Краљ, устоличен 1914, уништити Сатанину злу организацију и избавити људе.

[Оквир на 175. страни]

Уништавање наше планете

„Сваке три секунде нестаје део кишне шуме величине једног фудбалског игралишта... Сечом прашуме уништавају се хиљаде биљних и животињских врста“ (Illustrated Atlas of the World, Ранд Макнали).

„Двеста година након што су око [Великих језера у Америци] никла прва насеља, та језера су постала највећа канализација на свету“ (The Globe and Mail, Канада).

У априлу 1986. избила је експлозија, а затим пожар у нуклеарној електрани у Чернобиљу (бивши СССР). Био је то „најгори нуклеарни инцидент... још од бомбардовања Хирошиме и Нагасакија“ током ког је „у атмосферу, површински слој тла и воду [испуштено] исто толико дугорочне радијације колико је испуштено приликом свих нуклеарних експеримената и свих експлозија бомби“ (ЈАМА; The New York Times).

У Минамати (Јапан) једна фабрика хемијских производа испустила је у залив метил-живу. Конзумирање риба и шкољки загађених том хемикалијом изазвало је Минамата обољење, „хроничну неуролошку болест... Досад [до 1985] службено је потврђено да је широм Јапана 2 578 особа погођено тим обољењем“ (International Journal of Epidemiology).

[Оквир на 176. страни]

Снажне објаве из Откривења 11:15-19 представљају увод у визије које следе. Дванаесто поглавље Откривења је детаљан осврт на величанствене објаве из Откривења 11:15, 17. У 13. поглављу описује се оно што је претходило догађајима наведеним у Откривењу 11:18 — а то је порекло и развој Сатаниног политичког система, који уништава нашу планету. У 14. и 15. поглављу детаљније су изнесене даљње осуде повезане с оглашавањем седме трубе и с трећим „јао“.

[Слике на 174. страни]

Јехова ће ’уништити оне који земљу уништавају‘