Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божје Краљевство је рођено!

Божје Краљевство је рођено!

27. поглавље

Божје Краљевство је рођено!

7. визија — Откривење 12:1-17

Садржај: небеска жена рађа сина; Михаило се бори са Сатаном и збацује га на земљу

Време испуњења: од устоличења Христа Исуса 1914. па све до велике невоље

1. Како нам може користити разумевање знакова записаних у Откривењу од 12. до 14. поглавља?

 БОЖЈА света тајна је откривена (Откривење 10:7). Јеховино Краљевство под влашћу његовог Месије сада је стварност. Оно влада! То Краљевство наговештава уништење Сатане и његовог потомства, али и величанствену победу Потомства Божје небеске организације. Међутим, седми анђео још није престао с трубљењем у своју трубу пошто треба још пуно тога да нам открије о трећем „јао“ (Откривење 11:14). Знакови записани у Откривењу од 12. до 14. поглавља помоћи ће нам да још боље разумемо све што је повезано с тим „јао“ и с довршавањем Божје свете тајне.

2. (а) Који велики знак Јован види? (б) Када је објашњено шта значи тај велики знак?

2 Јован сада види један велики знак, који је изузетно важан за Божји народ. Тај знак је увод у упечатљиву пророчанску визију, која је први пут објашњена у Кули стражари од 1. марта 1925. (енгл.) у чланку под насловом „Рођење нације“, а затим поново 1926. у књизи Избављење. Тај сјајни блесак разумевања библијског пророчанства био је од историјског значаја за напредак Јеховиног дела. Допустимо Јовану да нам опише почетак те драме: „И показао се велики знак на небу — жена одевена у сунце, месец јој под ногама, а на глави круна од дванаест звезда. Била је трудна и викала је у трудовима и порођајним мукама“ (Откривење 12:1, 2).

3. Ко је жена коју Јован види на небу?

3 Јован сада први пут на небу види жену. Наравно, то није стварна жена. Напротив, она је симбол нечега (Откривење 1:1). Шта она представља? У надахнутим пророчанствима, жене су понекад представљале организације „удате“ за истакнуте особе. У хебрејским књигама Библије, о израелском народу се говори као о жени Јехове Бога (Јеремија 3:14). У грчким књигама Библије, о скупштини помазаних хришћана говори се као о Христовој невести (Откривење 21:9-14). Жена коју Јован види такође је удата и треба да роди. Ко је њен муж? Касније, када је родила, њено дете је „било однесено к Богу и његовом престолу“ (Откривење 12:5). То показује да је дете Јеховино. Дакле, жена коју Јован види сигурно је Јеховина симболична жена.

4. Ко су синови Божје симболичне жене и како апостол Павле назива жену коју Јован види?

4 Отприлике осамсто година пре тога, Јехова се обратио тој симболичној жени речима: „Сви ће твоји синови бити поучени од Јехове“ (Исаија 54:5, 13). Исус је цитирао то пророчанство и рекао да су ти синови заправо његови верни следбеници, који су касније сачињавали скупштину помазаних хришћана (Јован 6:44, 45). Дакле, чланови те скупштине, о којима се говори као о Божјим синовима, такође су деца Божје симболичне жене (Римљанима 8:14). Апостол Павле даје закључну информацију, када каже: „Горњи Јерусалим је слободан — он је наша мајка“ (Галатима 4:26). Дакле, „жена“ коју Јован види у ствари је „горњи Јерусалим“.

5. Кога заправо представља горњи Јерусалим ако се узме у обзир да Јеховина симболична жена има круну од 12 звезда?

5 Али шта је горњи Јерусалим? Будући да је Павле тај град описао као „горњи“, а и Јован ту жену која предочава тај град види на небу, очигледно се не ради о неком земаљском граду. Осим тога, тај град не треба да мешамо с ’Новим Јерусалимом‘, који представља Христову невесту, а не Јеховину жену (Откривење 21:2). Запази да жена има круну од дванаест звезда. Број дванаест је повезан с потпуношћу организационог уређења. a Стога можемо закључити да тих 12 звезда указује на то да жена предочава организацију на небу, као што је древни Јерусалим предочавао ону на земљи. Горњи Јерусалим је Јеховина целокупна организација духовних створења, која је Јехови попут супруге у том смислу што му служи и даје потомство.

6. (а) На шта указује то што Јован види да је жена обучена у сунце, да јој је месец под ногама и да има круну од звезда? (б) Шта симболизују трудови које та жена има?

6 Јован види да је жена одевена у сунце и да јој је месец под ногама. Кад томе придодамо и то да има круну од звезда, можемо рећи да је у потпуности обасјана небеском светлошћу. Божја милост сија над њом дан и ноћ. Она је заиста одговарајући симбол Јеховине величанствене небеске организације. Осим тога, она је трудна и има трудове. Она виче и дозива Бога у помоћ што значи да је дошло време да роди. У Библији трудови, то јест порођајни болови, често симболизују напоран рад који је потребно уложити да би се постигло нешто јако важно. (Упоредити с Псалмом 90:2, фуснота; Исаијом 66:7, 8.) Нема сумње да је Јеховина небеска организација трпела такве болове док се припремала за тај порођај од историјске важности.

Велики змај пламене боје

7. Опиши други знак који Јован види на небу.

7 Шта Јован затим види? „И један други знак показао се на небу — велики змај пламене боје, са седам глава и десет рогова, а на главама му седам круна. Репом је одвукао трећину небеских звезда и бацио их на земљу. И змај је стајао пред женом која је требало да се породи, да би јој прождерао дете кад га роди“ (Откривење 12:3, 4).

8. (а) Кога предочава велики змај пламене боје? (б) Шта предочавају змајевих седам глава, десет рогова и круна на свакој глави?

8 Тај змај је Сатана, „празмија“ (Откривење 12:9; Постанак 3:15). Он је окрутни уништавалац — седмоглави змај, који може потпуно прождрети свој плен. Изгледа заиста страшно! Његових седам глава и десет рогова указују на то да је он творац политичке звери која ће бити описана у 13. поглављу Откривења. И та звер има седам глава и десет рогова. Будући да Сатана има круну на свакој глави — укупно седам круна — можемо бити сигурни да он управља светским силама, које су представљене том звери (Јован 16:11). Десет рогова прикладно симболизује потпуну власт коју он има над овим светом.

9. На шта указује чињеница да је змај својим репом „одвукао трећину небеских звезда и бацио их на земљу“?

9 Змај има власт и у духовном подручју. Својим репом он је „одвукао трећину небеских звезда“. Звезде понекад представљају анђеле (Јов 38:7). Из тога што се помиње ’трећина‘, можемо закључити да је Сатана успео да заведе приличан број анђела. Кад су једном потпали под његову власт, за њих више није било повратка. Више се нису могли вратити у Божју свету организацију. Они су постали демони јер их је одвукао њихов краљ и владар, Сатана (Матеј 12:24). Каже се да их је Сатана бацио на земљу. Тиме се несумњиво указује на претпотопно Нојево време, када је Сатана навео Божје непослушне синове да сиђу на земљу и живе с људским кћерима. „Анђеле који су сагрешили“ Бог је казнио тако што их је бацио у тартар, то јест у неку врсту симболичне тамнице (Постанак 6:4; 2. Петрова 2:4; Јуда 6).

10. Које се супротстављене организације могу распознати и зашто змај хоће да прождере дете које жена треба да роди?

10 Тако су постале јасно препознатљиве две супротстављене организације — Јеховина небеска организација, представљена женом, и Сатанина демонска организација, која оспорава Божје право да буде Врховни Владар. Стога се морало решити велико спорно питање о праву владања. Али на који начин? Сатана, који још увек предводи демоне, јесте попут опаке звери која вреба плен. Он чека да се жена породи. Он жели да прождере дете које треба да се роди јер зна да оно представља огромну претњу њему лично, али и свету над којим он влада (Јован 14:30).

Син, мушко

11. Како Јован описује рођење жениног детета и зашто се за дете каже да је ’син, мушко‘?

11 Године 1914, завршило се раздобље током ког су народи владали без Божјег уплитања (Лука 21:24). А онда, баш у право време, жена доноси на свет дете: „Она је родила сина, мушко дете, и он ће гвозденом палицом владати над свим народима. Тада је њено дете било однесено к Богу и његовом престолу. А жена је побегла у пустињу, где јој је Бог припремио место, да тамо буде храњена хиљаду двеста и шездесет дана“ (Откривење 12:5, 6). Дете је ’син, мушко‘. Зашто Јован двапут понавља исту мисао? Зато да би истакао да је дете прикладно и способно да влада над народима, као и да поседује потребну снагу. Осим тога, на тај начин наглашава колико је то рођење важан и радостан догађај. Оно игра кључну улогу у довршавању Божје свете тајне. То мушко дете ће чак „гвозденом палицом владати над свим народима“.

12. (а) Шта је у псалмима Јехова пророчански обећао о Исусу? (б) Шта је предочавало рођење сина који ће „гвозденом палицом владати над свим народима“?

12 Да ли ти те речи звуче познато? Да, Јехова је дао пророчанско обећање у вези са Исусом: „Разбићеш их гвозденим жезлом, као посуду грнчарску смрвићеш их“ (Псалам 2:9). О њему је било проречено и ово: „Палицу силе твоје пружиће Јехова са Сиона, говорећи: ’Иди међу непријатеље своје и покори их!‘“ (Псалам 110:2). Дакле, рођење које Јован види уско је повезано са Исусом Христом. Али, овде се не ради о Исусовом рођењу пре првог века н. е., када га је родила девица, нити о његовом ускрсењу у духовни живот 33. н. е. Такође се не ради ни о реинкарнацији. Уместо тога, реч је о рођењу Божјег Краљевства 1914, о рођењу стварне владавине са устоличеним Краљем Исусом, који је сада на небу већ скоро 20 векова (Откривење 12:10).

13. На шта указује чињеница да је мушко дете „било однесено к Богу и његовом престолу“?

13 Јехова никада не би допустио Сатани да прождере његову жену или његовог тек рођеног сина. Дете је након рођења „било однесено к Богу и његовом престолу“. Тако је дошло под Јеховину потпуну заштиту. Јехова се с пуно пажње бринуо за то тек рођено Краљевство путем ког ће посветити своје свето име. Истовремено, жена је побегла у пустињу, на место које јој је Бог припремио. Али, о томе ће касније бити више речи. А што се тиче Сатане, њега чека један значајан догађај који ће му онемогућити да икада више постане претња небеском Краљевству. О каквом је догађају реч?

Рат на небу

14. (а) Који је догађај онемогућио Сатани да икада више угрози Краљевство? (б) На које је подручје ограничен утицај Сатане и његових демона?

14 Јован нам каже: „А на небу је избио рат: Михаило и његови анђели борили су се са змајем. А борио се и змај и његови анђели, али није победио. И за њих више није било места на небу. И био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели“ (Откривење 12:7-9). Како се довршавала Божја света тајна, тако су догађаји попримили драматичан ток јер је Сатана био протеран, збачен с неба, а с њим су на земљу били збачени и његови демони. Утицај Сатане, који је завео цео свет до те мере да је постао његов бог, на крају је ограничен само на земљу, где је и започео своју побуну (2. Коринћанима 4:3, 4).

15, 16. (а) Ко је Михаило и како то знамо? (б) Зашто је на месту што је управо Михаило збацио Сатану с неба?

15 Ко је у Јеховино име извојевао ту велику победу? Библија каже да је то био Михаило са својим анђелима. Ко је Михаило? Име „Михаило“ значи „ко је као Бог?“ Према томе, Михаило сигурно жели да докаже да се нико не може упоредити с Јеховом и на тај начин жели потврдити да само Јехова има право на врховну власт. У 9. стиху Јудине посланице, назван је „арханђео Михаило“. Занимљиво је запазити да се титула „арханђео“ користи и на другим местима у Библији, али увек означава само једну особу — Исуса Христа. b Павле о њему каже: „Сам Господ сићи [ће] с неба са заповедничким позивом, с гласом арханђела и с Божјом трубом“ (1. Солуњанима 4:16). Титула „арханђео“ значи „врховни анђео“. Стога не изненађује што се у Откривењу говори о ’Михаилу и његовим анђелима‘. И на другим местима се у Библији указује на Исуса као на праведног Божјег слугу коме су подложни анђели. Тако Павле говори да ће се ’с неба појавити Господ Исус са својим моћним анђелима‘ (2. Солуњанима 1:7; видети и Матеја 24:30, 31; 25:31).

16 Ови и други библијски стихови неминовно нас наводе на закључак да Михаило није нико други већ Господ Исус Христ на свом небеском положају. Сада, у Господовом дану, Христ више не говори Сатани: „Нека те Јехова прекори!“ Пошто је дошло време суда, Исус, то јест Михаило, збацио је с неба злог Сатану и његове демонске анђеле (Јуда 9; Откривење 1:10). Сасвим је на месту што је то учинио управо он, јер је кратко пре тог догађаја био устоличен за Краља. Осим тога, Исус је и Потомак обећан још у Едену, који ће на крају здробити главу Змији и тако је заувек уништити (Постанак 3:15). Збацивањем Сатане с неба, Исус је учинио нешто у правцу тог коначног уништења.

„Веселите се, небеса!“

17, 18. (а) Какво расположење на небу бележи Јован након Сатаниног збацивања с неба? (б) Чији је вероватно јаки глас који Јован чује?

17 Јован пише о радости на небу због тог огромног Сатаниног пораза: „И чуо сам јак глас на небу како говори: ’Сада је настало спасење и моћ и краљевство нашег Бога и власт његовог Христа, јер је збачен тужитељ наше браће, који их је дан и ноћ оптуживао пред нашим Богом! И они су га победили Јагњетовом крвљу и речју свог сведочења и нису марили за свој живот ни онда кад су се суочили са смрћу. Зато веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима!‘“ (Откривење 12:10-12а).

18 Чији је тај јаки глас који чује Јован? Библија о томе не говори. Али, у Откривењу 11:17 говори се о сличном повику који су упутиле 24 старешине, које су ускрснуле и заузеле свој небески положај на ком сада представљају 144 000 светих помазаника (Откривење 11:18). Будући да се о прогоњеним помазаним Божјим слугама који су још увек на земљи овде говори као о ’нашој браћи‘, може се претпоставити да и ова изјава долази из истог извора. Ускрснуле Божје верне слуге могу уједињено објављивати рођење Краљевства јер је њихово ускрсење уследило убрзо након што су Сатана и његове демонске хорде збачени с неба.

19. (а) Шта за Исуса значи довршавање Божје свете тајне? (б) Шта значи то што је Сатана назван ’тужитељем наше браће‘?

19 Довршавање Божје свете тајне значи да Исус мора да преузме власт у Јеховином Краљевству. То омогућује Богу да спроведе у дело своју величанствену намеру о избављењу оних који су му верни. Исус не доноси спасење само својим богобојазним ученицима који су данас на земљи већ и небројеним милионима умрлих који се налазе у Божјем сећању (Лука 21:27, 28). Сатана је назван ’тужитељем наше браће‘, што значи да и даље доводи у питање беспрекорност Божјих земаљских слугу иако су се његове оптужбе против Јова показале нетачним. Очигледно је много пута поновио оптужбу да ће човек све што има дати за своју душу. Али, Сатанина оптужба се показала лажном (Јов 1:9-11; 2:4, 5).

20. Како верни хришћани побеђују Сатану?

20 Помазани хришћани који су на темељу ’Јагњетове крви‘ проглашени праведнима и даље сведоче за Бога и Исуса Христа упркос прогонству. Преко 120 година, припадници „Јованове класе“ указују на важна питања повезана са завршетком времена незнабожаца 1914. (Лука 21:24). С њима верно сарађује велико мноштво. Као што то често показују данашња искуства из стварног живота, Јеховини сведоци се ’не боје оних који убијају тело, али не могу убити душу‘. Својом речју и исправним хришћанским понашањем, они побеђују Сатану и доказују да је лажов (Матеј 10:28; Пословице 27:11; Откривење 7:9). Помазани хришћани сигурно су пресрећни када ускрсну у небески живот јер на небу више нема Сатане који би оптуживао њихову браћу. То је добар повод да се све анђеоске војске радосно одазову на позив: „Веселите се, небеса, и ви који пребивате на њима!“

Невоља из другог извора

21. Како је Сатана нанео невољу земљи и мору?

21 Бесан због трећег „јао“, Сатана је одлучан да људима наноси невољу посебне врсте. О томе читамо: „Тешко вама, земљо и море, јер је Ђаво сишао к вама, веома гневан, знајући да има мало времена!“ (Откривење 12:12б). То што је Сатана збачен с неба заиста је донело невољу дословној земљи, коју уништавају себични људи под Сатанином влашћу (Поновљени закони 32:5). Штавише, Сатанина политика ’владај или уништи‘ донела је невољу и симболичној земљи, то јест самом уређењу људског друштва, као и симболичном мору, то јест узбурканим масама људи. Током два светска рата, Сатанин гнев се могао препознати у гневу народа који су под његовом влашћу, а слични изливи демонског беса настављају се све до данас, али не још задуго (Марко 13:7, 8). Али, без обзира на то колико страшне биле Ђаволове сплетке, оне никада неће имати тако разоран учинак какав ће на Сатанину видљиву организацију имати трећи „јао“, који ће проузроковати Божје Краљевство.

22, 23. (а) Шта се догодило након што је змај збачен на земљу? (б) У ком смислу змај прогони „жену која је родила мушко дете“?

22 Откако је Сатана протеран с неба, свој бес је свом жестином усмерио на Христову браћу која су још увек на земљи. Јован о томе пише: „Кад је змај видео да је збачен на земљу, почео је да прогони жену која је родила мушко дете. Али жени су била дата два крила великог орла да одлети у пустињу на место за њу припремљено. Тамо је, далеко од змије, била храњена једно време и два времена и пола времена“ (Откривење 12:13, 14).

23 Сада се у визији поново спомиње оно што је најављено у 6. стиху. Тамо смо сазнали да је жена која је родила дете побегла од змаја у пустињу. Можда се питамо како змај може да прогони жену, која је на небу, кад је змај збачен на земљу. Сигурно се сећаш да жена и на земљи има децу, своје потомство. У овој визији је нешто касније речено да се Сатана разгневио на жену и да прогони њено потомство (Откривење 12:17). За жену је оно што се догађа њеном потомству на земљи исто као да се догађа њој лично. (Упоредити с Матејем 25:40.) А све већи број људи који сарађује с тим потомством овде на земљи такође доживљава прогонство.

Нов народ

24. Шта су доживели Истраживачи Библије, а што је било слично избављењу Израелаца из Египта?

24 Док је беснео Први светски рат, Исусова браћа су верно сведочила колико је год то било могуће, упркос све већем отпору Сатане и његових злих присталица. На крају је јавно сведочење Истраживача Библије практично било потпуно прекинуто (Откривење 11:7-10). У то време су доживљавали нешто слично ономе што су доживљавали Израелци у Египту, који су такође били изложени великом тлачењу. Али Јехова је Израелце, као на орловим крилима, брзо одвео у Синајску пустињу на сигурно (Излазак 19:1-4). Слично томе, након жестоког прогонства од 1918. до 1919, Јехова је избавио своје сведоке, који су представљали његову жену, и у духовном погледу их одвео на сигурно, као што је и Израелце одвео на сигурно у пустињу. То је био одговор на њихове молитве. (Упоредити с Псалмом 55:6-9.)

25. (а) Кога је Јехова организовао 1919, слично као што је организовао Израелце у пустињи? (б) Ко сачињава тај народ и где су били доведени?

25 Јехова је у пустињи организовао Израелце као народ и бринуо за њих у духовном и физичком погледу. Слично томе, Он је од 1919. почео организовати потомство жене као духовни народ. То не треба мешати с Месијанским Краљевством које од 1914. влада с неба. Наиме, тај нови народ се састоји од остатка помазаних сведока на земљи, који су 1919. доведени у диван духовни рај. Будући да су добијали „храну у право време“, имали су снагу да изврше задатак који је стајао пред њима (Лука 12:42; Исаија 66:8).

26. (а) Колико траје раздобље о ком се говори у Откривењу 12:6, 14? (б) Која је била сврха раздобља од три и по године, када је оно започело и када се завршило?

26 Колико је трајао тај предах за потомство Божје жене? У Откривењу 12:6 каже се да је трајао 1 260 дана. У Откривењу 12:14 то раздобље се назива „једно време и два времена и пола времена“, то јест три и по времена. Заправо, оба израза означавају период од три и по године, који је на северној хемисфери трајао од пролећа 1919. до јесени 1922. Било је то време опоравка током ког су се припадници „Јованове класе“ духовно изграђивали и реорганизовали.

27. (а) Шта је према Јовановим речима змај чинио након 1922? (б) Шта је Сатана желео да постигне тиме што је изазвао бујицу прогонстава Божјих сведока?

27 Али змај није одустајао! „А змија је из својих уста избацила за женом воду као реку, да је утопи у реци“ (Откривење 12:15). Шта значи израз ’вода као река‘, или ’бујица‘? (Савремени српски превод) Краљ Давид је у древно доба описао зле људе који су му се противили као ’бујице покварених људи‘ (Псалам 18:4, 5, 16, 17). Слично томе, Сатана је користећи се злим, то јест ’поквареним људима‘ започео талас прогонстава. Након 1922, изазвао је бујицу прогонстава Божјих сведока (Матеј 24:9-13). Они су били изложени физичком насиљу, противници су им ’стварали неприлике служећи се законом‘, били су затварани, а неки су чак били погубљени вешањем, стрељањем или одрубљивањем главе (Псалам 94:20). Понижени Сатана, који више није могао директно да приступи Божјој небеској жени, сада је гневно кренуо у напад на њене преостале потомке на земљи како би их уништио — било директним нападом било тако што би им сломио беспрекорност тако да више не би имали Божју наклоност. Али, они су били одлучни попут Јова, који је рекао: „Докле год дишем, нећу одступити од беспрекорности своје!“ (Јов 27:5).

28. Како је бујица прогонстава достигла свој врхунац у Другом светском рату?

28 Та силна бујица прогонстава достигла је свој врхунац у Другом светском рату. У Европи је око 12 000 Јеховиних сведока било затворено у нацистичким концентрационим логорима и затворима, а око 2 000 их је умрло. Под влашћу војних диктатора у Италији, Јапану, Кореји и Тајвану верне Божје слуге трпеле су сличну окрутност. Чак су и у такозваним демократским земљама доживљавали нападе припадника покрета „Католичка акција“. Они би их намазали катраном и посули перјем како би их јавно осрамотили, а затим би их истерали из града. Противници су прекидали хришћанске скупове и децу Јеховиних сведока избацивали из школа.

29. (а) Како Јован описује избављење које стиже из неочекиваног извора? (б) Како је ’земља дошла у помоћ жени‘? (в) Шта змај и даље ради?

29 Али избављење је стигло из неочекиваног извора: „Али земља је дошла у помоћ жени и земља је отворила своја уста и прогутала реку коју је змај избацио из уста. Тада се змај разгневио на жену и отишао да ратује с остатком њеног потомства, са онима који се држе Божјих заповести и којима је поверено да сведоче за Исуса“ (Откривење 12:16, 17). „Земља“ — неки елементи унутар Сатаниног поретка — почела је да гута „реку“. Током 1940-их, Врховни суд Сједињених Држава донео је низ пресуда у корист Јеховиних сведока, а и власти у неким другим земљама донеле су сличне одлуке којима су подупрле слободу вероисповести. На крају су савезничке снаге „прогутале“ нацистичку и фашистичку силу, а то је донело олакшање Јеховиним сведоцима који су патили под тим окрутним диктаторским режимима. Али прогонства нису потпуно престала, јер змајев гнев траје и данас тако да он и даље ратује против оних којима је „поверено да сведоче за Исуса“. У многим земљама су верна браћа још увек у затворима, а нека због своје оданости Богу још увек губе живот. Али у неким од тих земаља, власт повремено смањује притисак који се врши на Сведоке и они тада уживају већу слободу. c Тако се испуњава пророчанство да „земља“ и даље „гута“ реку прогонстава.

30. (а) Шта је омогућила помоћ коју је пружила „земља“? (б) До чега је довела беспрекорност Божјег народа?

30 На тај начин „земља“ је пружила одговарајућу помоћ тако да се Божје проповедничко дело проширило на око 235 земаља у којима преко шест милиона верних проповедника објављује добру вест. Попут остатка жениног потомства, и припадници великог међународног мноштва оних који су у новије време почели да служе Богу држе се Божјих заповести и одељени су од света. Они живе морално и воле једни друге, а поред тога сви сведоче о Месијанском Краљевству. Својом беспрекорношћу они су пружили одговор на Сатанине увредљиве оптужбе, показујући тиме да је куцнуо последњи час Сатани и његовом свету (Пословице 27:11).

[Фусноте]

a Вреди запазити да се у Библији спомиње 12 племена дословног Израела, 12 апостола и 12 племена духовног Израела, затим 12 врата, 12 анђела и 12 камена темељаца Новог Јерусалима (Откривење 21:12-14).

b Вреди запазити да Откривење 12:9 говори о ’великом змају и његовим анђелима‘. Дакле, Ђаво не само што се претвара да је бог већ жели и да постане арханђео, иако се у Библији нигде не ословљава том титулом.

c Највиши судови у многим земљама донели су пресуде у корист Јеховиних сведока. Неке од тих одлука наведене су у оквиру на 92. страни.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 185. страни]

„Земља је отворила своја уста“

Сатана је изазвао изненадну бујицу прогонстава у многим земљама усмерену против помазаних хришћана и њихових сарадника. Али, често нека збивања унутар Сатаниног поретка доводе до тога да та бујица буде „прогутана“.

Талас напада руље и затварања у Сједињеним Државама био је у великој мери „прогутан“ повољним одлукама Врховног суда током 1940-их.

Године 1945. победе савезника у Другом светском рату зауставиле су жестока прогонства у земљама под влашћу Немачке и Јапана.

Када је у Доминиканској Републици било забрањено деловање Јеховиних сведока, противници су их затварали, бичевали и тукли кундацима. Године 1960. дошло је до раздора између диктатора Рафаела Трухиља и Римокатоличке цркве што је довело до укидања забране.

У Нигерији су током грађанског рата насилници пуцали на Јеховине сведоке, спаљивали их, силовали, тукли, мучили и убијали. То насиље је било заустављено 1970, када су владине снаге заузеле савезничку државу која се била отцепила и у којој се све то догађало.

У Шпанији су представници власти упадали у домове Јеховиних сведока, новчано их кажњавали и затварали зато што су починили „злочин“, наиме, зато што су говорили о Богу и одржавали хришћанске састанке. То прогонство је коначно престало 1970. јер је власт променила свој став према религијама које нису католичке, па су се Јеховини сведоци могли законски регистровати.

У Португалу су противници без судског налога претресли стотине домова Јеховиних сведока. Сведоци су били физички злостављани и бацани у затворе, а Библије су им биле заплењиване. То злостављање било је „прогутано“ 1974, када је дошло до војног преврата и промене власти, а затим до усвајања закона који је допуштао слободу окупљања.

Под војним режимом у Аргентини противници су избацивали из школе децу Јеховиних сведока. Широм те земље, Сведоци су били хапшени због проповедања добре вести. То прогонство је коначно престало 1984, када је тадашња власт законски признала Јеховине сведоке.

[Табела на 183. страни]

(За комплетан текст, види публикацију)

1914. Рођење Краљевства

1919. Рођење новог народа

1919.-1922. Раздобље опоравка

1922.- Бујица прогонстава

[Слике на 182. страни]

„Јао“ земљи