Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји гнев се окончава

Божји гнев се окончава

32. поглавље

Божји гнев се окончава

1. Шта ће се догодити кад седам посуда буде у потпуности изливено и која нам се питања у вези с тим намећу?

 ЈОВАН је већ споменуо анђеле који су добили задатак да излију седам посуда Божјег гнева. Он нам каже да су те невоље „последње, јер се њима окончава Божји гнев“ (Откривење 15:1; 16:1). Те невоље, које описују како ће Јехова казнити зле људе на земљи, биће изливене у потпуности. Када оне буду изливене, извршиће се Божја пресуда. Сатанин свет више неће постојати. Шта те невоље наговештавају човечанству и владарима садашњег злог поретка? Шта хришћани треба да чине да и њих не би задесиле исте невоље као и овај свет осуђен на пропаст? То су веома важна питања на која ћемо сада добити одговор. Сви они који желе да правда победи, пратиће са искреним занимањем оно што Јован види у наставку.

Јехова се гневи на „земљу“

2. Шта се дешава када први анђео излије своју посуду на земљу и шта представља ’земља‘?

2 Први анђео креће у акцију. „И први је отишао и излио своју посуду на земљу. И појавили су се болни и погубни чиреви на људима који су имали жиг звери и који су се клањали њеном лику“ (Откривење 16:2). Као и код оглашавања прве трубе, ’земља‘ представља наизглед стабилан политички систем који је Сатана почео изграђивати на земљи још у доба Неврода, пре више од 4 000 година (Откривење 8:7).

3. (а) Шта многи владари захтевају од својих поданика, а може се упоредити с обожавањем? (б) Шта су народи осмислили као замену за Божје Краљевство и како то утиче на оне који се томе клањају?

3 У овим последњим данима многи владари захтевају од својих поданика изричиту оданост и траже од њих да буду приврженији својој земљи него Богу или било чему другом (2. Тимотеју 3:1; упоредити с Луком 20:25; Јованом 19:15). Од 1914. постало је уобичајено да државе регрутују младиће како би се борили, или се обучавали за борбу, у беспоштедним ратовима који су странице новије историје натопили крвљу. Током Господовог дана, народи су као замену за Божје Краљевство осмислили лик звери — Друштво народа и његовог наследника Уједињене нације. Права је хула тврдити, као што су то чиниле папе у новије време, да је та организација коју су основали људи једина нада човечанства за мир. Она се снажно супротставља Божјем Краљевству. Сви који јој се клањају постају у духовном смислу нечисти, пуни чирева, попут Египћана који су се у Мојсијево време супротстављали Јехови, па су били кажњени дословним ранама и чиревима (Излазак 9:10, 11).

4. (а) Шта снажно наглашава садржај прве посуде Божјег гнева? (б) Како Јехова гледа на оне који су прихватили жиг звери?

4 Садржај ове посуде снажно наглашава да људи морају изабрати да ли ће на себе навући негодовање овог света или Јеховин гнев. Звер присиљава људе да прихвате њен жиг, тако да „нико не може ни куповати ни продавати осим онога ко има жиг — име звери или број њеног имена“ (Откривење 13:16, 17). Али за то треба платити високу цену. У Јеховиним очима они који су прихватили тај жиг као да имају на себи ’болан и погубан чир‘. Они су од 1922. јавно обележени као особе које су одбациле живог Бога. Њихови политички планови пропадају и то им задаје велики бол. У духовном смислу они су нечисти. Уколико се не покају, то „болно обољење“ би могло постати смртоносно, јер је стигао Јеховин дан суда. Нико не може остати неутралан, већ се мора одлучити да ли ће се определити за овај свет или ће стати на Христову страну и служити Јехови (Лука 11:23; упоредити с Јаковом 4:4).

Море се претвара у крв

5. (а) Шта се догађа након што је изливена друга посуда? (б) Како Јехова гледа на оне који живе у симболичном мору?

5 Сада је на реду изливање друге посуде Божјег гнева. Шта то значи за људе? Јован нам каже: „Други је излио своју посуду на море. И оно се претворило у крв, као што је крв мртваца, па су изгинуле све живе душе, све што је било у мору“ (Откривење 16:3). Попут звука друге трубе, и ова посуда је усмерена против ’мора‘, то јест против ускомешаних, бунтовних маса људи отуђених од Јехове (Исаија 57:20, 21; Откривење 8:8, 9). У Јеховиним очима то „море“ је попут крви — потпуно непогодно за живот. Због тога хришћани не смеју бити део света (Јован 17:14). Изливање друге посуде Божјег гнева показује да су сви људи који живе у том „мору“ мртви у Јеховиним очима. Они сносе заједничку одговорност за проливање многе недужне крви. Када дође дан Јеховиног гнева, његова војска ће извршити његову пресуду над таквим људима и дословно их убити (Откривење 19:17, 18; упоредити с Ефешанима 2:1; Колошанима 2:13).

Бог им даје да пију крв

6. Шта се догађа након што је изливена трећа посуда и шта каже анђео, а шта олтар?

6 Трећа посуда Божјег гнева, слично као и оглашавање треће трубе, делује на изворе вода. „Трећи је излио своју посуду на реке и изворе вода. И они су се претворили у крв. И чуо сам анђела који има власт над водама како говори: ’Праведан си, Ти који јеси и који си био, Боже верни, јер си тако пресудио. Јер они су проливали крв твојих светих слугу и пророка, па си им дао да пију крв. То су и заслужили.‘ И зачуо сам како олтар говори: ’Да, Јехова Боже, Свемоћни, истините су и праведне твоје пресуде‘“ (Откривење 16:4-7).

7. Шта предочавају ’реке и извори вода‘?

7 Те ’реке и извори вода‘ предочавају наводно освежавајуће изворе вођства и мудрости које признаје овај свет, као што су политичке, економске, научне, образовне, социјалне и религиозне идеје које управљају људским поступцима и на темељу којих људи доносе одлуке. Уместо да се за животодајну истину обрате Јехови, Извору живота, људи су себи ’ископали лоше бунаре‘ и пију ’мудрост овог света која је лудост пред Богом‘ (Јеремија 2:13; 1. Коринћанима 1:19; 2:6; 3:19; Псалам 36:9).

8. У ком смислу је човечанство криво за крв?

8 Такве загађене ’воде‘ навеле су људе да буду криви за крв. На пример, подстицале су их на страшно проливање крви у ратовима, који су у прошлом веку однели више од сто милиона живота. Посебно су у хришћанским деловима света, где су избила и два светска рата, припадници наводно хришћанских цркава ’хитали да пролију недужну крв‘, између осталог и крв Божјих сведока (Исаија 59:7; Јеремија 2:34). Осим тога, људи су криви за крв и због злоупотребе огромних количина крви путем трансфузије, чиме се крше Јеховини праведни закони (Постанак 9:3-5; Левитска 17:14; Дела апостолска 15:28, 29). Човечанство већ сада сноси болне последице трансфузије крви — ширење сиде, хепатитиса и других болести. Али одмазда за сву проливену крв ускоро ће бити у потпуности извршена кад зли плате највећу казну — кад буду изгажени у ’великој винској преси Божјег гнева‘ (Откривење 14:19, 20).

9. Шта се објављује изливањем треће посуде?

9 Када је у Мојсијево време Нил био претворен у крв, Египћани су могли да потраже друге изворе воде и тако сачувају свој живот (Излазак 7:24). Али, данас је људе задесила невоља у духовном погледу и нигде у Сатанином свету не могу наћи животодајну воду. Изливањем треће посуде објављује се да су светске ’реке и извори вода‘ попут крви и да у духовном погледу изазивају смрт свих који их пију. Уколико се не обрате Јехови, људи неће избећи његову казну. (Упоредити с Језекиљем 33:11.)

10. Шта објављује ’анђео који има власт над водама‘ и о чему сведочи „олтар“?

10 ’Анђео који има власт над водама‘, то јест анђео који излива ову посуду на воде, велича Јехову као Врховног Судију, чије су одлуке савршено праведне. Зато и каже о казни: „То су и заслужили.“ Тај анђео је сигурно лично видео многа крвопролића и окрутне поступке на које су погрешна учења и филозофије овог злог света подстицале људе хиљадама година. Зато он зна да је Јеховина пресуда исправна. О томе је проговорио чак и Божји „олтар“. У Откривењу 6:9, 10 каже се да се душе побијених налазе у подножју олтара. Дакле, и „олтар“ снажно сведочи о томе да су Јеховине одлуке исправне и праведне. a Заиста је праведно да они који су пролили или злоупотребили толико крви буду присиљени да „пију крв“, чиме је симболично приказано да их је Јехова осудио на смрт.

Ватра пржи људе

11. На шта је изливена четврта посуда Божјег гнева и шта се онда догађа?

11 Четврта посуда Божјег гнева излива се на сунце. Јован нам каже: „Четврти је излио своју посуду на сунце. И сунцу је било допуштено да пржи људе ватром. И велика врућина пржила је људе, али они су хулили на име Бога, који има власт над тим невољама, и нису се покајали да би му дали славу“ (Откривење 16:8, 9).

12. Кога овај свет сматра својим „сунцем“ и шта је допуштено том симболичном сунцу?

12 Данас, на свршетку овог поретка, Исусова духовна браћа ’сјаје попут сунца у краљевству свог Оца‘ (Матеј 13:40, 43). Исус је „сунце праведности“ (Малахија 4:2). Међутим, људи имају своје „сунце“, своје владаре који настоје да ’сијају‘ супротстављајући се Божјем Краљевству. Четврта труба објавила је да су ’сунце, месец и звезде‘ на небу хришћанског света заправо извори таме, а не светлости (Откривење 8:12). Четврта посуда Божјег гнева открива да ће то светско „сунце“ постати неиздрживо вруће. Светске вође које тврде да су попут „сунца“ „пржиће“ људе. Том симболичном сунцу је допуштено да то чини. Другим речима, Јехова то допушта како би се извршио део његове ватрене казне над људима. Како се одвија то „пржење“?

13. У ком смислу владари овог света, упоређени са „сунцем“, „прже“ човечанство?

13 Након Првог светског рата, владари овог света основали су Друштво народа како би решили проблем сигурности у свету, али нису успели у својим настојањима. Затим су испробавали разне облике друштвеног уређења и друге идеологије, као што су фашизам и нацизам. Све више се ширио и комунизам. Али уместо да побољшају живот људи који су живели под тим уређењима, њихови владари, упоређени са „сунцем“, почели су да ’прже људе великом врућином‘. Ратови у Шпанији, Етиопији и Манџурији довели су до Другог светског рата. Новија историја показује да су диктатори Мусолини, Хитлер и Стаљин на директан или индиректан начин одговорни за смрт десетина милиона људи, међу којима су били и многи њихови сународници. Међународни сукоби и грађански ратови „пржили“ су људе у Вијетнаму, Камбоџи, Ирану, Либану, Ирској, као и у државама Јужне Америке и Африке. Осим тога, не смемо заборавити стално супарништво светских суперсила, чије страшно нуклеарно оружје може потпуно уништити човечанство. У овим последњим данима, неправедни владари, то јест „сунце“, заиста „прже“ човечанство. Изливање четврте посуде Божјег гнева скренуло је пажњу на те историјске чињенице, које Божји народ објављује широм земље.

14. На шта Јеховини сведоци стално указују као на једино решење за проблеме човечанства, али како људи у целини реагују?

14 Јеховини сведоци непрестано указују на то да све проблеме човечанства може решити само Божје Краљевство, путем ког Он намерава да посвети своје име (Псалам 83:4, 17, 18; Матеј 6:9, 10). Али, гледајући у целини, људи не желе да чују за то решење. Многи не само што одбацују то Краљевство већ и хуле на Божје име, по чему су слични фараону који није хтео да призна Јеховину врховну власт (Излазак 1:8-10; 5:2). Те противнике не занима Месијанско Краљевство, него радије пате изложени свом врелом „сунцу“, окрутној људској власти.

Престо звери

15. (а) На шта је изливена пета посуда? (б) Шта је „престо звери“ и шта је последица изливања посуде на њега?

15 На шта следећи анђео излива своју посуду? „Пети је излио своју посуду на престо звери“ (Откривење 16:10а). ’Звер‘ представља Сатанин светски политички систем. Као што звер није дословна, тако ни њен престо није дослован. Али то што се спомиње престо значи да звер краљује над људским родом. Тај закључак је у складу с чињеницом да сваки рог звери има краљевску круну. У ствари, „престо звери“ је темељ, извор те краљевске власти. b Библија открива откуд звери краљевска власт када каже да је ’змај дао звери њену моћ и њен престо и велику власт‘ (Откривење 13:1, 2; 1. Јованова 5:19). Дакле, изливање посуде на престо звери разоткрива праву улогу коју је Сатана имао и коју још увек има у подупирању и популаризовању звери.

16. (а) Коме служе народи, било да су тога свесни или не? Објасни. (б) Како свет одражава Сатанине особине? (в) Када ће бити срушен престо звери?

16 Како се одржава тај однос између Сатане и народа? Када је Сатана искушавао Исуса, показао му је у визији сва светска краљевства и понудио му „власт над свима њима и њихову славу“. Али поставио му је један услов — Исус је најпре морао да се поклони Сатани (Лука 4:5-7). Да ли је реално очекивати да би од светских владара тражио мање за власт коју им даје? Нипошто. Будући да је према Библији Сатана бог овога света, њему служе сви народи, било да су тога свесни или не (2. Коринћанима 4:3, 4). c То потврђује и изглед данашњег светског поретка, који се темељи на предрасудама, национализму, мржњи и себичности. Овај свет је организован онако како Сатана то жели, а то му омогућава да људе држи у својој власти. Корупција у владајућим круговима, похлепа за моћи, непоштена дипломатија, трка у наоружању — све је то одраз Сатанине покварене личности. Свет живи по Сатаниним неправедним мерилима, показујући тако да га признаје за свог бога. Престо звери биће срушен кад звер буде уништена и кад Потомак Божје жене коначно Сатану баци у бездан (Постанак 3:15; Откривење 19:20, 21; 20:1-3).

Тама и бол

17. (а) Како је изливање пете посуде повезано с духовном тамом која одувек влада у краљевству звери? (б) Како људи реагују на изливање пете посуде Божјег гнева?

17 У краљевству ове звери влада духовна тама од самог његовог почетка. (Упоредити с Матејем 8:12; Ефешанима 6:11, 12.) Изливање пете посуде доводи до све снажнијег разоткривања те таме. То што посуда Божјег гнева бива изливена на престо симболичне звери доводи до драматичних догађаја. „Тада је њено краљевство потамнело. И људи су гризли своје језике од бола, али су хулили на Бога небеског због својих болова и чирева, и нису се покајали за своја дела“ (Откривење 16:10б, 11).

18. Која подударност постоји између оглашавања пете трубе и изливања пете посуде Божјег гнева?

18 Оглашавање пете трубе није у потпуности једнако изливању пете посуде Божјег гнева, будући да је труба најавила најезду скакаваца. Међутим, занимљиво је присетити се да су на почетку најезде скакаваца потамнели сунце и ваздух (Откривење 9:2-5). У Изласку 10:14, 15 читамо о скакавцима које је Јехова послао на Египат: „Били су несносни. Никада раније није било толико скакаваца, нити ће их икада више бити. Прекрили су сву земљу, тако да се зацрнела од њих.“ Да, земља се зацрнела тако да је завладала тама. Захваљујући оглашавању пете трубе и изливању пете посуде Божјег гнева, данас је више него очигледно да у свету влада духовна тама. Оштра порука коју објављују скакавци у наше време изазива муку и бол код злих људи који ’воле таму, а не светлост‘ (Јован 3:19).

19. Према Откривењу 16:10, 11, шта изазива разоткривање Сатане као бога овога света?

19 Сатана је као владар овог света нанео много несреће и патње. Глад, ратови, насиље, криминал, злоупотреба дроге, неморал, полно преносиве болести, непоштење, верско лицемерство — све то и још многе друге ствари представљају обележја Сатаниног света. (Упоредити с Галатима 5:19-21.) Ипак, разоткривање Сатане као бога овог света јесте болно и непријатно онима који живе по његовим мерилима. ’Људи гризу своје језике од бола‘, посебно припадници цркава хришћанског света. Многи су огорчени због тога што библијска истина разоткрива њихов начин живота. Неки то сматрају претњом, па прогоне оне који објављују ту истину. Они одбацују Божје Краљевство и изругују се Јеховином светом имену. Будући да је разоткривено да су у духовном погледу болесни и пуни чирева, они хуле на Бога небеског. ’Не кају се за своја дела.‘ Зато не можемо очекивати да ће пре краја овога света доћи до масовног преобраћења (Исаија 32:6).

Еуфрат је пресахнуо

20. У каквој је вези река Еуфрат с оглашавањем шесте трубе и изливањем шесте посуде?

20 Шеста труба објавила је одвезивање „четири анђела свезана на великој реци Еуфрату“ (Откривење 9:14). Историјски гледано, Вавилон је био велики град смештен на реци Еуфрату. Године 1919. Вавилон Велики је доживео значајан пад који је био пропраћен симболичним одвезивањем четири анђела (Откривење 14:8). Отуда је вредно запазити да шеста посуда Божјег гнева бива изливена на Еуфрат: „Шести је излио своју посуду на велику реку Еуфрат. И вода јој је пресахнула како би се припремио пут за краљеве са сунчевог истока“ (Откривење 16:12). То је још једна лоша вест за Вавилон Велики.

21, 22. (а) Како су 539. пре н. е. пресушиле воде Еуфрата и оставиле Вавилон без заштите? (б) Кога представљају ’воде‘ на којима седи Вавилон Велики и у ком смислу те симболичне воде пресушују у наше време?

21 Када је древни Вавилон био на врхунцу своје моћи, велике воде Еуфрата имале су важну улогу у одбрамбеном систему тог града. Године 539. пре н. е., његове воде су пресахнуле јер је персијски краљ Кир скренуо ток Еуфрата. Тако су Кир Персијанац и Дарије Међанин, краљеви „са сунчевог истока“, могли слободно да уђу у Вавилон и освоје га. У том одлучујућем тренутку, река Еуфрат није више била заштита том великом граду (Исаија 44:27–45:7; Јеремија 51:36). Нешто слично догодиће се данашњем Вавилону, светском царству криве религије.

22 Вавилон Велики „седи на многим водама“. Према Откривењу 17:1, 15, те воде представљају „народе и мноштва и народности и језике“ — мноштво његових присталица које он сматра својом заштитом. Али те ’воде‘ пресушују. У западној Европи, у којој је Вавилон Велики некад имао велики утицај, стотине милиона људи отворено игноришу религију. У неким земљама, деценијама је преовладавала политика која је настојала да уништи утицај религије. Велики број људи у тим земљама није се бунио због тога, нити је прискочио у помоћ религији. Слично томе, када наступи час да Вавилон Велики буде уништен, његове присталице, којих је све мање, неће моћи да му пруже никакву заштиту (Откривење 17:16). Премда Вавилон Велики тврди да број његових чланова достиже неколико милијарди, биће беспомоћан када га нападну ’краљеви са сунчевог истока‘.

23. (а) Ко су 539. пре н. е. били ’краљеви са сунчевог истока‘? (б) Ко су ’краљеви са сунчевог истока‘ у Господовом дану и како ће они уништити Вавилон Велики?

23 Ко су ти краљеви? Године 539. пре н. е. били су то Дарије Међанин и Кир Персијанац, које је Јехова користио у освајању древног града Вавилона. Слично томе, људски владари ће бити они који ће у Господовом дану уништити царство криве религије, то јест Вавилон Велики. Али као и у прошлости, то ће бити извршење Божје казне. Јехова Бог и Исус Христ, ’краљеви са сунчевог истока‘, ставиће владарима у срце „замисао“ да нападну Вавилон Велики и потпуно га униште (Откривење 17:16, 17). Изливањем шесте посуде објављује се да ће та казна ускоро бити извршена.

24. (а) Како се објављује садржај првих шест посуда Јеховиног гнева и шта се тиме постиже? (б) Шта Јован описује пре него што нам каже нешто више о преосталој посуди Божјег гнева?

24 Тих првих шест посуда Јеховиног гнева доносе отрежњавајућу поруку. Божје слуге на земљи, уз помоћ анђела, широм света марљиво објављују шта садрже те посуде. На тај начин су сви делови Сатаниног друштва одговарајуће упозорени, а Јехова даје прилику појединцима да почну праведно поступати и да тако сачувају живот (Језекиљ 33:14-16). Али, преостала је још једна посуда Божјег гнева. Пре него што нам каже нешто више о њој, Јован у Откривењу описује како Сатана и његови земаљски поданици покушавају да спрече објављивање Јеховиних осуда.

Сакупљање за Армагедон

25. (а) Шта Јован каже о ’нечистим надахнутим изјавама које су изгледале као жабе‘? (б) У ком смислу се оне појављују током Господовог дана и шта изазивају?

25 Јован нам каже: „И видео сам како три нечисте надахнуте изјаве које су изгледале као жабе излазе из уста змаја и из уста звери и из уста лажног пророка. То су изјаве надахнуте од демона̂ које чине чуда и одлазе краљевима целог света, да их сакупе за рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“ (Откривење 16:13, 14). У Мојсијево време, Јехова је у Египту, којим је владао фараон, изазвао одвратну невољу у облику пошасти жаба, тако да је „земља почела да смрди“ (Излазак 8:5-15). И током Господовог дана појављују се одвратне „жабе“, премда оне долазе из другог извора. Ради се о Сатаниним ’нечистим надахнутим изјавама‘, које очигледно предочавају пропаганду којој је циљ да наведе све људске владаре, ’краљеве‘, да се успротиве Јехови Богу. На тај начин, Сатана жели да спречи да изливање посуда Божјег гнева поколеба те владаре, како би и даље чврсто стајали на његовој страни кад започне „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“.

26. (а) Из која три извора долази сатанска пропаганда? (б) Ко је ’лажни пророк‘ и како то знамо?

26 Ту пропаганду шири ’змај‘ (Сатана) и ’звер‘ (Сатанин политички поредак на земљи), створења с којима смо се већ сусрели у Откривењу. Али ко је ’лажни пророк‘? У питању је само нови назив. У претходним поглављима упознали смо се са звери која је имала два рога као у јагњета и која је чинила велика чуда пред седмоглавом звери. То створење које обмањује служило је као пророк те звери. Оно је подстицало људе да се клањају звери и да начине њен лик (Откривење 13:11-14). Та звер с два рога као у јагњета засигурно је исто што и ’лажни пророк‘ који се овде спомиње. То потврђује и оно што читамо касније, наиме да је лажни пророк, исто као и симболична звер с два рога, „пред њом [седмоглавом звери] чинио чудесне знакове, којима је заводио оне што су примили жиг звери и оне што су се клањали њеном лику“ (Откривење 19:20).

27. (а) Које правовремено упозорење даје лично Исус Христ? (б) Које је упозорење Исус дао док је био на земљи? (в) Како је апостол Павле поновио Исусово упозорење?

27 Будући да смо окружени обиљем сатанске пропаганде, следеће речи које Јован записује заиста су правовремене: „Ево, долазим као лопов! Срећан је онај ко бди и чува своје хаљине, да не би ходао го и да се не би видела његова срамота“ (Откривење 16:15). Ко ’долази као лопов‘? Нико други него Исус. Он долази неочекивано да спроведе Јеховине осуде (Откривење 3:3; 2. Петрова 3:10). Док је био на земљи, Исус је свој долазак упоредио с доласком лопова, рекавши: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ. Зато и ви будите спремни, јер Син човечји долази у час када се не надате!“ (Матеј 24:42, 44; Лука 12:37, 40). Понављајући то упозорење, апостол Павле је рекао: „Јеховин дан долази баш као лопов у ноћи. Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење.“ Иза сваке такве лажне објаве ’мира и сигурности‘ стоји Сатана (1. Солуњанима 5:2, 3).

28. Које је упозорење Исус дао у вези с притисцима овог света и шта је „тај дан“ који хришћане не би смео затећи „као замка“?

28 Исус је упозорио и на притиске које ће овај свет, прожет Сатанином пропагандом, стварати хришћанима. Рекао је: „Пазите на себе да вам срце не буде заокупљено прекомерним јелом и опијањем и животним бригама, и да вас тај дан не затекне и изненади као замка... Зато будите будни, и усрдно се молите све време да бисте успели умаћи свему овоме што треба да се догоди, и стати пред Сина човечјег“ (Лука 21:34-36). „Тај дан“ који се овде спомиње јесте „велики дан Бога Свемоћног“ (Откривење 16:14). Како се „тај дан“ у који ће бити оправдано Јеховино право да буде Врховни Владар приближава, тако је све теже излазити на крај са животним бригама. Хришћани треба да буду опрезни и будни све док тај дан не дође.

29, 30. (а) На шта указује Исусово упозорење да ће они који буду затечени како спавају бити осрамоћени тако што ће им бити одузете хаљине? (б) Шта хаљине говоре о ономе ко их носи? (в) Како би неко могао изгубити своје симболичне хаљине и с којим последицама?

29 Али шта значи упозорење да ће они који буду затечени како спавају бити осрамоћени тако што ће им бити одузете „хаљине“? У древном Израелу, сваки свештеник или Левит који је вршио стражарску дужност у храму, имао је велику одговорност. Јеврејски коментатори кажу да је онај ко је био затечен да спава на дужности био јавно осрамоћен тако што су му биле скинуте и спаљене хаљине.

30 Исус овде упозорава да би се нешто слично могло десити и данас. Свештеници и Левити су предочавали Исусову помазану браћу (1. Петрова 2:9). Али, Исусово упозорење у ширем смислу односи се и на велико мноштво. Хаљине које се овде спомињу представљају оно по чему се неко препознаје као прави хришћанин, Јеховин сведок. (Упоредити с Откривењем 3:18; 7:14.) Ако би неко допустио да га притисци Сатаниног света успавају или да због њих постане неактиван, могле би му бити одузете хаљине — другим речима, могао би изгубити обележја беспрекорног хришћанина. То би му служило на срамоту. Могао би доћи у опасност да све изгуби.

31. (а) Како речи из Откривења 16:16 подстичу хришћане да остану будни? (б) Шта нагађају неке верске вође у вези с Армагедоном?

31 Како се приближава испуњење следећег стиха из Откривења, тако хришћани треба да улажу све више напора да остану будни. Говорећи о ’изјавама надахнутим од демона̂‘, стих каже: „И сакупили су их [земаљске краљеве, то јест владаре] на место које се на хебрејском зове Хар-Магедон“ (Откривење 16:16). То име, које се чешће преводи с Армагедон, појављује се само једном у Библији. Али, оно је одувек будило људску машту. Светске вође упозоравају на могућност избијања нуклеарне катастрофе, коју називају Армагедоном. Армагедон се повезује и с древним градом Мегидом, на чијем су се подручју у библијско време одиграле многе одлучујуће битке, па стога неке верске вође нагађају да би се коначни рат на земљи могао одиграти управо на том ограниченом подручју. Али та нагађања су далеко од истине.

32, 33. (а) Шта означава назив „Армагедон“, будући да се не ради о дословном месту? (б) Наведи неке друге библијске појмове који су слични изразу „Армагедон“ или су с њим повезани. (в) Када ће доћи време да седми анђео излије последњу посуду Божјег гнева?

32 Назив „Армагедон“ значи „мегидско брдо“. Али, тај израз не означава дословно место, него светске прилике које ће довести до тога да се сви народи сакупе против Јехове Бога, који ће их на крају уништити. Све то догађаће се у светским размерама (Јеремија 25:31-33; Данило 2:44). Тај израз је по значењу сличан појмовима ’велика винска преса Божјег гнева‘ и ’долина одлуке‘, или ’Јосафатова долина‘, у којој се народи сакупљају да би их Јехова уништио (Откривење 14:19; Јоило 3:12, 14). Повезан је и с појмовима ’Израелова земља‘, на којој ће бити уништена војска Гога од Магога, то јест Сатане, и подручје ’између великог мора и свете горе Лепоте‘, где ће северни краљ „доћи свом потпуном крају“ од руку Михаила, великог кнеза (Језекиљ 38:16-18, 22, 23; Данило 11:45–12:1).

33 Када у свету настану такве прилике и народи буду заведени пропагандом која потиче од Сатане и његових земаљских поданика, пропагандом која је слична крекетању жаба, доћи ће време да седми анђео излије последњу посуду Божјег гнева.

„Извршено је!“

34. На шта седми анђео излива своју посуду и који се повик чује „из светилишта, од престола“?

34 „Седми је излио своју посуду на ваздух. Тада је снажан глас изашао из светилишта, од престола, и рекао: ’Извршено је!‘“ (Откривење 16:17).

35. (а) Шта је „ваздух“ из Откривења 16:17? (б) Шта изражава седми анђео изливањем своје посуде на ваздух?

35 Последња невоља погађа „ваздух“, који је такође неопходан за живот. Али не ради се о дословном ваздуху. Дослован ваздух ни по чему не заслужује Јеховину неповољну осуду, као што то не заслужују ни дословна земља, море, извори вода и сунце. Овде је реч о ’ваздуху‘ о ком је говорио Павле када је Сатану назвао ’владарем који влада ваздухом‘ (Ефешанима 2:2). То је сатански „ваздух“ који удише данашњи свет. То је дух, то јест став, који обележава целокупан његов светски поредак. Такође то је сатански начин размишљања који прожима сваки аспект живота изван Јеховине организације. Изливајући своју посуду на ваздух, седми анђео изражава Божји гнев који су изазвали Сатана, његова организација и све оно што подстиче људе да подржавају Сатану, онога који пркоси Јеховиној врховној власти.

36. (а) Шта сачињава поменутих седам невоља? (б) Шта значи Јеховина изјава: „Извршено је!“?

36 Ова и претходних шест невоља сачињавају целокупну казну коју је Јехова одредио Сатани и његовом свету. Оне најављују пропаст Сатане и његовог потомства. Након изливања последње посуде, Јехова изјављује: „Извршено је!“ Ове речи су јасне. Када Јехова буде задовољан размерама у којима се објављује садржај посуда Божјег гнева, он неће одлагати извршење најављених казни.

37. Како Јован описује догађаје који су уследили након изливања седме посуде Божјег гнева?

37 Јован наставља: „И настале су муње и гласови и громови и десио се страховит земљотрес каквог није било откако је људи на земљи — тако је силан био тај земљотрес, тако јак. И велики град се распао на три дела и градови народа̂ срушили су се. И сетио се Бог Вавилона Великог, да га напоји чашом вина свог жестоког гнева. И сва су острва нестала и горе су ишчезле. И велики гра̏д, тежине око један талант, спустио се с неба на људе. И људи су хулили на Бога због зла које је нанео тај гра̏д, јер је то зло било веома велико“ (Откривење 16:18-21).

38. Шта предочава (а) „страховит земљотрес“? (б) чињеница да ће се „велики град“, Вавилон Велики, распасти на „три дела“? (в) чињеница да ће ’сва острва нестати и горе ишчезнути‘? (г) „гра̏д“?

38 И овај пут је сасвим јасно да ће Јехова проузроковати те догађаје који ће задесити људе, на шта указују „муње и гласови и громови“. (Упоредити с Откривењем 4:5; 8:5.) Људски род ће бити протресен као никада досад, као да га је погодио разоран земљотрес. (Упоредити са Исаијом 13:13; Јоилом 3:16.) Тај разоран земљотрес ће тако потрести „велики град“, Вавилон Велики, да ће се он распасти на „три дела“, чиме је предочено да се никад више неће опоравити од тог слома. Осим тога, срушиће се и „градови народа̂“. Нестаће ’сва острва и горе‘, то јест институције и организације које у данашњем свету изгледају тако постојано. „Велики гра̏д“, много већи од оног који је као седма невоља погодио Египат, падаће по људима и наносиће им бол, а свако зрно гра̏да биће тешко око један талант d (Излазак 9:22-26). Та крупна зрна леда, која ће се свом силином сручити на људе, по свој прилици представљају необично оштре речи Јеховине осуде, које ће бити знак да је најзад дошао крај овог света. Могуће је да ће Јехова при уништавању користити и дослован гра̏д (Јов 38:22, 23).

39. Како ће се понашати већина људи упркос изливању седам невоља?

39 Дакле, Сатанин свет ће осетити Јеховину праведну казну. Већина људи ће све до самог краја пркосити Богу и хулити на њега. Као што је био случај с фараоном, људима неће смекшати срце услед невоља које ће их погађати и које ће кулминирати њиховом смрћу (Излазак 11:9, 10). Неће доћи до масовног преобраћења у задњи час. Људи ће до последњег даха хулити на Бога, који каже: „Тада ће знати да сам ја Јехова“ (Језекиљ 38:23). Па ипак, право Свемоћног Јехове Бога да буде Врховни Владар биће оправдано.

[Фусноте]

a Неки примери који показују да и неживе ствари сведоче о нечему могу се наћи у Постанку 4:10; 31:44-53; Јеврејима 12:24.

b Израз „престо“ на сличан начин користи се у пророчанским речима које се односе на Исуса: „Бог је твој престо довека, у сву вечност“ (Псалам 45:6). Јехова је извор, то јест темељ Исусове краљевске власти.

d Ако је Јован мислио на грчки талант, свако зрно гра̏да било би тешко око 20 килограма. Био би то разоран гра̏д.

[Питања за разматрање]

[Оквир на 221. страни]

„На земљу“

Припадници „Јованове класе“ објављивали су да се Јехова гневи на „земљу“. Ево неких примера:

„Након вековних напора политичке странке су доказале да нису у стању да савладају постојеће тешкоће и реше проблеме који изазивају забринутост. Економисти и државници који су пажљиво разматрали то питање на крају су закључили да не могу ништа учинити“ (Милиони који сада живе неће никада умрети [енгл.], 1920, страна 61).

„Данас на земљи не постоји ниједно државно уређење које може задовољити потребе већег дела светског становништва. У многим државама владају диктатори. Цео свет је практично банкротирао“ (Пожељна владавина [енгл.], 1924, страна 5).

’Уништење овог светског поретка једини је начин да се свет ослободи зла и да завладају мир и праведност‘ („Ова добра вест о Краљевству“ [енгл.], 1954, страна 25).

„Данашњи светски поредак обележен је све раширенијим грехом, порастом неправедности и све чешћом побуном против Бога и његове воље.... Стање је непоправљиво. Стога овај свет мора нестати!“ (Кула стражара од 15. новембра 1981. [енгл.], страна 6).

[Оквир на 223. страни]

„На море“

Навешћемо само неколико примера који показују да припадници „Јованове класе“ већ годинама објављују у својим публикацијама да је Јехова гневан на узбуркано, бунтовничко „море“ безбожних људи отуђених од њега:

„Историја сваког народа сведочи о класној борби, о борби мањине против већине... То је довело до многих револуција, великих патњи и страшног крвопролића“ (Владавина [енгл.], 1928, страна 244).

У новом свету неће „постојати симболично ’море‘ узнемирених, бунтовних, безбожних људи из ког је пре много векова изашла симболична звер коју користи Ђаво“ (Кула стражара од 15. септембра 1967. [енгл.], страна 567).

’Садашње људско друштво је духовно болесно и заражено. Нико од нас га не може спасти, јер Божја Реч показује да је његова болест неизлечива‘ (Прави мир и сигурност — како их пронаћи?, 1988, страна 128).

[Оквир на 224. страни]

„На реке и изворе вода“

Трећа невоља је разоткрила да су ’реке и извори вода‘ попут крви. Навешћемо неколико примера:

„Свештеници, који тврде да научавају [Христова] учења, подупиру ратове и представљају их као нешто свето. Радо пристају на то да њихове слике и кипови стоје уз слике крвожедних ратника“ (Кула стражара од 15. септембра 1924. [енгл.], страна 275).

„Спиритизам се темељи на великој лажи о животу након смрти и о бесмртности људске душе“ (Шта Библија каже о „животу након смрти“? [енгл.], 1955, страна 51).

„’Воде‘... које предочавају људске филозофије које заступају политиколози, социолози, економски саветници и заговорници верских традиција нису донеле преко потребну утеху... Чак су навеле оне који их пију да прекрше Створитељев закон о светости крви и да учествују у верским прогонима“ (део резолуције која је била усвојена 1963. на Међународном конгресу „Вечна добра вест“).

„Од човека не треба очекивати да ће помоћу науке спасти људски род, него да ће га уништити... Не можемо очекивати да ће светски психолози и психијатри променити човеков начин размишљања... Не можемо се ослонити на оснивање неке врсте међународне полиције... која би омогућила сигуран живот на нашој планети“ (Избављење људског рода путем Краљевства [енгл.], 1970, страна 5).

[Оквир на 225. страни]

„На сунце“

Будући да „сунце“, то јест људска власт, „пржи“ људе током Господовог дана, припадници „Јованове класе“ су упозоравали на оно што се догађа. Ево неких примера из њихових публикација:

„Хитлер и Мусолини, самовољни диктатори, данас прете светском миру. Док уништавају слободу, имају потпуну подршку римокатоличког свештенства“ (Фашизам или слобода [енгл.], 1939, страна 12).

„Током читаве историје диктатори су поступали по принципу ’владај или уништи‘! Али, Божји устоличени Краљ, Исус Христ, на целој земљи ће применити начело ’подложи се власти или ћеш бити уништен‘“ (Сви народи уједињени под влашћу Божјег Краљевства [енгл.], 1961, страна 23).

„Од 1945. убијено је преко 25 милиона људи у отприлике 150 ратова, који су се водили у целом свету“ (Кула стражара од 15. јануара 1980. [енгл.], страна 6).

’Народи у свету... мало се обазиру на међународне договоре и правила понашања. Неке нације сматрају да имају пуно право да за остварење својих циљева предузму било које мере које сматрају сврсисходним — масакре, атентате, отмице авиона, бомбашке нападе и тако даље... Колико ће се још дуго трпети нације у таквом бесмисленом и неодговорном поступању?‘ (Кула стражара од 1. јуна 1985, страна 4).

[Оквир на 227. страни]

„На престо звери“

Јеховини сведоци су разоткривали шта је престо звери и објављивали да ће га Јехова срушити. Ево неких примера:

„Зле надљудске силе врше утицај на владаре и политичке вође народа̂ и тако их у самоубилачком маршу незадрживо воде у сусрет одлучујућој бици у Армагедону“ (Након Армагедона — Божји нови свет [енгл.], 1953, страна 8).

„’Звер‘, која представља људска друштвена уређења која нису теократска, добила је моћ, власт и престо од Змаја. Зато се мора држати Змајеве ’политике‘“ (Након Армагедона — Божји нови свет, [енгл.], 1953, страна 15).

„Пагански народи могу се сврстати само на... страну највећег Божјег непријатеља, Сатане Ђавола“ (део резолуције која је била усвојена 1973. на Међународном конгресу „Божанска победа“).

[Оквир на 229. страни]

„Вода јој је пресахнула“

У многим земљама већ пресушује подршка религијама Вавилона Великог, наговештавајући тако шта ће се догодити када ’краљеви са сунчевог истока‘ крену у напад.

„Једно истраживање [спроведено на Тајланду] показало је да 75 посто градског становништва уопште не посећује будистичке храмове како би слушало проповеди, док је проценат сеоског становништва које посећује храмове у сталном опадању и сада износи око 50 посто“ (Bangkok Post од 7. септембра 1987, страна 4).

„Таоизам је изгубио своју драж у [Кини], земљи у којој је био утемељен пре око две хиљаде година... Припадници свештенства су изгубили свој мистицизам којим су они и њихови преци некада придобијали бројне следбенике, па стога остају без наследника и суочавају се с дословним изумирањем таоизма као организоване религије у земљи“ (The Atlanta Journal and Constitution од 12. септембра 1982, страна 36-А).

„Јапан... је међу земљама које имају највећи број страних мисионара, скоро 5 200, али... мање од 1 посто становништва изјашњава се као хришћани... Један фрањевачки свештеник, који је тамо још од 1950-их... сматра да је ’дошао крај мисионарској делатности у Јапану‘“ (The Wall Street Journal од 9. јула 1986, страна 1).

У Енглеској је у протекле три деценије „затворено скоро 2 000 од укупно 16 000 англиканских цркава јер се у њима више није вршила служба. Цркве у Енглеској спадају међу најслабије посећене цркве у земљама које се изјашњавају као хришћанске... [Бискуп из Дарама] је рекао: ’Енглеска више није хришћанска земља‘“ (The New York Times од 11. маја 1987, страна А4).

„Након вишечасовне бурне расправе, данас је [грчки] парламент усвојио закон који омогућава социјалистичкој влади да преузме огромне поседе којима је управљала Грчка православна црква... Осим тога, тај закон омогућава особама које нису свештеници да надзиру црквене саборе и одборе одговорне за управљање вредним црквеним улагањима, на пример у хотеле, каменоломе мермера и пословни простор“ (The New York Times од 4. априла 1987, страна 3).

[Слике на 222. страни]

Прве четири посуде Божјег гнева изазивају невоље сличне онима које су уследиле након оглашавања прве четири трубе

[Слика на 226. страни]

Пета посуда разоткрива да престо звери представља власт коју је Сатана дао звери

[Слике на 231. страни]

Заведени демонском пропагандом, земаљски владари се сакупљају за Хар-Магедон, када ће Јехова над њима извршити своју пресуду

[Слика на 233. страни]

Они који допуштају да на њих делује Сатанин загађени „ваздух“ доживеће извршење Јеховине праведне казне