Пређи на садржај

Пређи на садржај

Божји хиљадугодишњи Судњи дан и његов срећни завршетак

Божји хиљадугодишњи Судњи дан и његов срећни завршетак

41. поглавље

Божји хиљадугодишњи Судњи дан и његов срећни завршетак

15. визија — Откривење 20:11–21:8

Садржај: ускрсавање људи; хиљадугодишњи Судњи дан; благослови које ће донети ново небо и нова земља

Време испуњења: Хиљадугодишња владавина

1. (а) Шта је човечанство изгубило када су Адам и Ева сагрешили? (б) Која се Божја намера није променила и како то знамо?

 БОГ је створио људе да живе вечно. Да су Адам и Ева били послушни Божјим заповестима, никада не би умрли (Постанак 1:28; 2:8, 16, 17; Проповедник 3:10, 11). Али када су сагрешили, и они и њихови потомци изгубили су савршенство и живот, а смрт је завладала над човечанством попут немилосрдног непријатеља (Римљанима 5:12, 14; 1. Коринћанима 15:26). Па ипак, Божја намера да савршени људи вечно живе у Рају на земљи није се променила. Из велике љубави према људима, Бог је послао на земљу свог јединорођеног Сина, Исуса, који је дао свој савршени људски живот „као откупнину за многе“ Адамове потомке (Матеј 20:28; Јован 3:16). Исус сада на темељу своје жртве може онима који показују веру омогућити савршени живот у Рају на земљи (1. Петрова 3:18; 1. Јованова 2:2). То људима заиста пружа велики разлог за ’радост и весеље‘! (Исаија 25:8, 9).

2. Шта Јован описује у Откривењу 20:11 и шта предочава „велики бели престо“?

2 Након што Сатана буде бачен у бездан, започеће Исусова славна Хиљадугодишња владавина. Тада ће наступити „дан“ у ком Бог „намерава да суди свету по правди, преко човека ког је за то одредио“ (Дела апостолска 17:31; 2. Петрова 3:8). Јован каже: „Видео сам и велики бели престо и онога који седи на њему. Пред њим су побегли земља и небо, и за њих се више није нашло места“ (Откривење 20:11). Шта предочава тај „велики бели престо“? Он не може предочавати ништа друго него судску столицу ’Бога, који је свима Судија‘ (Јеврејима 12:23). Он ће судити човечанству и одредити ко ће добити благослове које омогућава Исусова откупна жртва (Марко 10:45).

3. (а) На шта указује то што је Божји престо „велики“ и „бео“? (б) Ко ће судити у Судњем дану и на темељу чега?

3 То што је Божји престо „велики“ наглашава величанственост Јехове као Сувереног Господа, а то што је „бео“ указује на његову савршену праведност. Он је највиши Судија човечанству (Псалам 19:7-11; Исаија 33:22; 51:5, 8). Али, Јехова је суђење поверио Исусу Христу. Исус је рекао: „Отац не суди никоме, него је сав суд поверио Сину“ (Јован 5:22). У суђењу ће учествовати и 144 000 Исусових сарадника, којима је ’дато да суде хиљаду година‘ (Откривење 20:4). Па ипак, током хиљадугодишњег Судњег дана, по Јеховиним начелима ће се одређивати какав ће суд ко примити.

4. У ком смислу ће ’побећи земља и небо‘?

4 У ком смислу ће ’побећи земља и небо‘? Овде је реч о истом небу за које је било речено да је приликом отварања шестог печата ишчезло као свитак кад се смота. Оно предочава људске власти које су ’сачуване за ватру и чувају се до дана суда и уништења безбожника‘ (Откривење 6:14; 2. Петрова 3:7). Земља је организовано људско друштво које је подређено тим властима (Откривење 8:7). Бежање тог неба и те земље предочава уништење звери, земаљских краљева и њихових војски заједно с онима који су примили жиг звери и клањали се њеном лику (Откривење 19:19-21). Након што изврши пресуду над Сатанином земљом и небом, Велики Судија најавиће још један период суђења — Судњи дан.

Хиљадугодишњи Судњи дан

5. Коме ће се још судити након што претходно небо и претходна земља побегну?

5 Коме још треба да буде суђено након што претходна земља и претходно небо побегну? Неће се судити помазаном остатку од 144 000, јер ће они тада већ примити свој суд и биће обележени печатом. Ако ико од помазаника након Армагедона још увек буде на земљи, убрзо ће умрети и по ускрсењу примити своју небеску награду (1. Петрова 4:17; Откривење 7:2-4). Али, шта је с милионима припадника великог мноштва који ће изаћи из велике невоље и које Јован види како стоје „пред престолом“? Они ће тада већ бити проглашени праведнима на темељу своје вере у Исусову проливену крв и преживеће велику невољу, али ће се њихово суђење наставити током хиљаду година док их Исус буде водио на „изворе вода живота“. Они ће бити проглашени потпуно праведнима тек након што буду доведени до људског савршенства и онда искушани (Откривење 7:9, 10, 14, 17). Током тих хиљаду година судиће се и деци која преживе велику невољу и деци која ће се родити припадницима великог мноштва током Хиљадугодишње владавине. (Упоредити с Постанком 1:28; 9:7; 1. Коринћанима 7:14.)

6. (а) Које мноштво Јован види и на шта се односе речи ’велики и мали‘? (б) Како ће небројени милиони који су у Божјем сећању бити враћени у живот?

6 Јован затим види мноштво људи далеко бројније од великог мноштва које ће преживети велику невољу. То мноштво броји на милијарде! „И видео сам мртве, велике и мале, како стоје пред престолом, и свици су се отворили“ (Откривење 20:12а). Израз ’велики и мали‘ односи се на истакнуте и оне мање истакнуте појединце који су током протеклих 6 000 година живели и умрли на земљи. Према Јеванђељу које је апостол Јован написао кратко након Откривења, Исус је за свог Оца рекао: „Дао му је [Исусу] власт да суди, јер је Син човечји. Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:27-29). Ускрсавање свих који су умрли током целе људске историје биће заиста огроман подухват! Ти небројени милиони који су у Божјем сећању несумњиво ће ускрсавати постепено како би велико мноштво, чији ће број бити далеко мањи, могло решавати проблеме који би се могли појавити јер ће ускрснули у почетку можда нагињати ка пређашњем начину живота, који су обележавале телесне слабости и неисправни ставови.

Ко су ускрснули којима се суди?

7, 8. (а) Који ће се свитак отворити и шта ће се затим догодити? (б) Ко неће ускрснути?

7 Јован затим додаје: „А отворио се и један други свитак — свитак живота. И мртвима је било суђено према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима. И море је предало мртваце који су били у њему и смрт и гроб предали су мртваце који су били у њима. И свакоме је било суђено према његовим делима“ (Откривење 20:12б, 13). Заиста задивљујућ призор! Премда се у овим стиховима спомињу различити изрази — ’море, смрт и гроб (хад)‘ — они по свом значењу нису сасвим различити. a Кад је био у утроби рибе, дакле усред мора, Јона је рекао да се налази у ’утроби гроба‘, то јест „шеола“ (хада) (Јона 2:2; фуснота). Они који умру смрћу коју смо наследили од Адама, по свој прилици се налазе у хаду. Те пророчанске речи нам дају чврсту гаранцију да нико од умрлих неће бити заборављен.

8 Сигурно, известан број људи неће ускрснути. Међу њима су непокајнички писмозналци и фарисеји који су одбацили Исуса и апостоле, затим религиозне вође које сачињавају ’човека безакоња‘ и помазани хришћани који су отпали (2. Солуњанима 2:3; Јеврејима 6:4-6; Матеј 23:29-33). Исус је говорио и о људима налик јарцима који ће живети у време краја и који ће отићи „у вечну ватру припремљену Ђаволу и његовим анђелима“, наиме у „вечну смрт“ (Матеј 25:41, 46). Они неће ускрснути.

9. Ко су ’праведници‘ којима ће приликом ускрсења бити указана посебна милост?

9 С друге стране, некима ће приликом ускрсења бити указана посебна милост. Апостол Павле је рекао: „Имам наду... да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела апостолска 24:15). Међу „праведнике“ који ће бити ускрснути на земљи спадају верни мушкарци и жене из прошлости — Аврахам, Рава и многи други — који су били проглашени праведнима као Божји пријатељи (Јаков 2:21, 23, 25). У истој групи биће и праведни припадници других оваца који су у савремено доба умрли верни Јехови. Све те верне особе вероватно ће ускрснути на почетку Исусове хиљадугодишње владавине (Јов 14:13-15; 27:5; Данило 12:13; Јеврејима 11:35, 39, 40). Многи од тих ускрснулих праведника сигурно ће добити посебна задужења у вези с надгледањем огромног задатка обнове Раја (Псалам 45:16; упоредити са Исаијом 32:1, 16-18; 61:5; 65:21-23).

10. Ко спада међу „неправеднике“ који ће ускрснути?

10 Али, ко су ’неправедници‘ споменути у Делима апостолским 24:15? Међу њих спадају многи који су умрли током људске историје, нарочито они који су живели у ’временима незнања‘ (Дела апостолска 17:30). Због места где су се родили или периода у ком су живели, они нису имали прилику да упознају Јехову и врше његову вољу. Осим тога, ту су и они који су можда чули за поруку спасења, али је тада нису у потпуности прихватили или су умрли пре него што су се предали и крстили. Након ускрсења такве особе ће морати да исправе свој начин размишљања и живота уколико желе да добију вечни живот.

Свитак живота

11. (а) Шта је „свитак живота“ и чија су имена записана у њему? (б) Зашто ће свитак живота бити отворен током Хиљадугодишње владавине?

11 Јован спомиње „свитак живота“. Тај свитак представља запис о онима који ће од Јехове добити вечни живот. У њему се налазе имена Исусове помазане браће, великог мноштва и верних људи који су живели у древно доба, као што је Мојсије (Излазак 32:32, 33; Данило 12:1; Откривење 3:5). Али имена ’неправедника‘ који буду ускрснули неће одмах бити уписана у свитак живота. Зато ће свитак живота бити отворен током Хиљадугодишње владавине како би се у њега уписала даљња имена оних који ће добити вечни живот. Они чија имена не буду уписана у тај свитак, то јест књигу живота, биће ’бачени у огњено језеро‘ (Откривење 20:15; упоредити с Јеврејима 3:19).

12. На основу чега ће се одређивати да ли ће нечије име бити уписано у отворени свитак живота и како нам је Судија ког је Јехова поставио пружио пример?

12 На основу чега ће се током Хиљадугодишње владавине одређивати да ли ће нечије име бити уписано у отворени свитак живота? Послушност Јехови биће пресудан чинилац, исто као и у случају Адама и Еве. То потврђују и речи које је апостол Јован упутио својим вољеним сухришћанима: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. Јованова 2:4-7, 17). Судија ког је Јехова поставио дао нам је пример у послушности. О њему читамо: „Иако је [Исус] био Син Божји, из онога што је претрпео научио се послушности. Кад је био учињен савршеним, постао је онај који доноси вечно спасење свима који су му послушни“ (Јеврејима 5:8, 9).

Отварање других свитака

13. Како ће ускрснули морати да докажу своју послушност и којих ће начела морати да се придржавају?

13 Како ће ускрснули морати да докажу своју послушност? Исус је указао на две највеће заповести, рекавши: „Прва је: ’Чуј, Израеле, Јехова, наш Бог, један је Јехова, и воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом и свом својом снагом.‘ Друга је ова: ’Воли свог ближњег као самог себе‘“ (Марко 12:29-31). Исто тако, мораће да се придржавају Јеховиних непроменљивих начела, на пример да не краду, да не лажу, не убијају и не чине неморал (1. Тимотеју 1:8-11; Откривење 21:8).

14. Који ће се још свици отворити и шта ће они садржавати?

14 Међутим, Јован спомиње и друге свитке који ће се отворити током Хиљадугодишње владавине (Откривење 20:12). Какви су то свици? Јехова је и раније давао одређена упутства о томе како треба поступати у различитим ситуацијама. На пример, у Мојсијево време дао је детаљан списак закона који су послушним Израелцима ’значили живот‘ (Поновљени закони 4:40; 32:45-47). У првом веку верне особе су добиле нова упутства о томе како као чланови хришћанске скупштине треба да поступају у складу с Јеховиним начелима (Матеј 28:19, 20; Јован 13:34; 15:9, 10). Јован каже да ће се мртвима ’судити према њиховим делима на темељу онога што је написано у свицима‘. Према томе, очигледно ће ти нови свици садржавати Јеховине детаљне захтеве којих ће људи морати да се придржавају током хиљаду година. Послушни људи који се буду држали прописа и заповести из тих свитака, ’продужиће своје дане‘ и на крају ће добити вечни живот.

15. Какву ће акцију поучавања бити потребно обавити током ускрсавања и како ће се ускрсење вероватно одвијати?

15 У то време ће заиста бити потребно да се обави обимна акција теократског поучавања! Јеховини сведоци су 2005. у просеку водили 6 061 534 библијска студија у разним деловима света. Али, у периоду током ког ће људи ускрсавати сигурно ће се водити небројени милиони студија, и то на темељу Библије и нових свитака! Сви припадници Божјег народа мораће да постану учитељи и да ревно поучавају друге. Како ускрснули буду напредовали, сигурно ће и они учествовати у том обимном делу поучавања. Ускрсење ће се вероватно одвијати тако што ће они који буду живи радосно дочекивати и поучавати ускрснуле чланове своје породице и познанике, који ће затим дочекивати и поучавати друге. (Упоредити с 1. Коринћанима 15:19-28, 58.) Више од шест милиона Јеховиних сведока који данас ревно шире истину полажу добар темељ за добијање даљњих благослова и задужења у периоду у ком ће се одвијати ускрсење (Исаија 50:4; 54:13).

16. (а) Чија се имена неће наћи у свитку, то јест књизи живота? (б) Чије ће ускрсење бити „ускрсење живота“?

16 Говорећи о земаљском ускрсењу, Исус је рекао да ће изаћи сви који су у гробовима — „они који су чинили добро у ускрсење живота, а они који су чинили зло у ускрсење осуде“. Овде употребљене речи „живот“ и „осуда“ истичу супротност и показују да ће ускрснули ’који буду чинили зло‘ и након што буду поучени на темељу Библије и свитака добити пресуду да нису достојни живота. Њихова имена неће бити уписана у свитак, то јест књигу живота (Јован 5:29). Исто ће бити и с онима који су раније били верни Јехови, али су се током Хиљадугодишње владавине из неког разлога одвратили од њега. Уписана имена могу бити избрисана (Излазак 32:32, 33). С друге стране, имена ускрснулих који буду послушни ономе што ће стајати у свицима остаће уписана у свитку живота и они ће наставити да живе. Њихово ускрсење ће бити „ускрсење живота“.

Кад смрти и гроба више не буде

17. (а) Који диван догађај описује Јован? (б) Када ће гроб бити испражњен? (в) Када ће смрт коју смо наследили од Адама бити ’бачена у огњено језеро‘?

17 Јован затим описује нешто заиста дивно. „А смрт и гроб били су бачени у огњено језеро. То огњено језеро представља другу смрт. И ко се год није нашао записан у књизи живота, био је бачен у огњено језеро“ (Откривење 20:14, 15). Пред крај хиљадугодишњег Судњег дана „смрт и гроб“ биће заувек уништени. Зашто је за то потребно хиљаду година? Гроб (хад), то јест симболично место где одлазе сви умрли, биће испражњен кад ускрсне и последња особа која је у Божјем сећању. Али све док буду носили последице наслеђеног греха, људи ће бити подложни смрти коју су наследили од Адама. Сви који ускрсну на земљи, као и велико мноштво које преживи Армагедон мораће да буду послушни ономе што ће бити написано у свицима док на темељу вредности Исусове откупне жртве у потпуности не буду уклоњени болест, старост и друге наслеђене слабости. Након тога ће смрт коју смо наследили од Адама и гроб бити „бачени у огњено језеро“ и тако нестати заувек!

18. (а) Како апостол Павле описује оно што ће Исус постићи током свог краљевања? (б) Шта ће Исус учинити са савршеном људском породицом? (в) Шта ће се још догодити на крају хиљаду година?

18 Тиме ће се завршити период о ком је апостол Павле писао у свом писму Коринћанима: „Јер [Исус] треба да краљује све док Бог не положи све непријатеље под његове ноге. Као последњи непријатељ биће уништена смрт [коју смо наследили од Адама].“ Шта ће се затим догодити? „Кад му све буде подложено, тада ће се и сам Син подложити ономе који му је све подложио.“ Другим речима, Исус ће „предати краљевство свом Богу и Оцу“ (1. Коринћанима 15:24-28). Да, након што путем вредности своје откупне жртве победи смрт коју су људи наследили од Адама, Исус ће савршену људску породицу предати свом Оцу Јехови. По свему судећи, у то време, на крају хиљаду година, Сатана ће бити пуштен како би се у завршној кушњи утврдило чија ће имена остати трајно уписана у свитку живота. ’Снажно се напрежи‘ како би се и твоје име нашло у том свитку! (Лука 13:24; Откривење 20:5).

[Фуснота]

a Међу ускрснулима из мора неће бити покварени људи који су погинули у потопу Нојевог времена. Њихово уништење је било коначно, као што ће бити и извршење Јеховине пресуде у великој невољи (Матеј 25:41, 46; 2. Петрова 3:5-7).

[Питања за разматрање]

[Слика на 298. страни]

Имена ускрснулих ’неправедника‘ који буду послушни упутствима из свитака који ће се отворити током Хиљадугодишње владавине биће уписана у свитак живота